Légzsák – Jó vagy rossz?

Miért veszélyes a légzsák a gyermekekre?

A légzsák sok esetben életet menthet egy ütközés esetén, viszont bizonyos körülmények között komoly veszélyt jelenthet a gyermekekre. Ahhoz, hogy egy légzsák éltet mentsen, az ütközés után pillanatok alatt fel kell fújódnia, aminek eredményeképpen a felfújódás közben a légzsák felülete akár 300km/óra sebességgel is haladhat az arcunk felé. Mivel a gyermekek háta nyaka, hasizmai gyengébbek, illetve a fejük relatív nagyobb és nehezebb a testükhöz képest, mint egy felnőttnél, ütközésnél a fejük, arcuk nagyobb veszélyben van.

Hol és hogyan a legbiztonságosabb az autóban a gyermek számára?

A gépkocsiban utazó 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket – a testsúlyához igazodó kialakítású – gyermekbiztonsági rendszerben kell rögzíteni. A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gépkocsi első üléséhez a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be – a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban – ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák kikapcsolható, ebből következően itt gyermek akkor utazhat, ha olyan méretű, súlyú, hogy még nem lóg ki a lába a biztonsági gyerekülésből.
Gyermekülés: életet menthet
Első ülésen a csecsemőn kívül utazhat a 150 cm-nél magasabb, mindegy, hány éves gyermek, a lényeg, hogy a mérete már közelíti a felnőttekét, így biztonságosan utazhat a menetiránnyal szemben. Nála a légzsákot már nem kell feltétlenül kikapcsolni. Tudnunk kell, hogy az első ülésen utazás a gyermek számára még így, a szabályok betartásával is sokkal veszélyesebb, mint hátul. Mivel hátul biztonságosabb, a hátsó ülésen való utaztatás kapcsán némileg enyhébb szabályokat találhatunk. A hátsó ülésen a 135 cm alatti gyermekek csak gyermekbiztonsági rendszerben utazhatnak (azaz a kisebbek ülésben a nagyobbak megfelelő ülésmagasítóban). Hátul a középső ülésen viszont csak abban az esetben üljön, ha ott is teljes értékű (3 pontos) biztonsági öv van. A hátsó ülések közül a sofőr mögötti ülés a biztonságosabb.

Ha csecsemőt szállítasz autóval, és nincs veled egy másik felnőtt, aki vigyázna a kicsire, akkor balesetveszélyt jelent, ha a esetleg hátra kell nyúlni, vagy hátra kell fordulni a babához. Ezért is tartják a legbiztonságosabbnak, ha a jobb első ülésben a forgalomnak háttal ül a gyermek egy úgynevezett kagylóülésben.

Miért ez a legjobb megoldás és hogyan helyezzük el az ülést:

  • A szülőt szemből, illetve oldalról látja a gyermek, aki így nyugodtabb lesz.
  • A kagylóülést a haladási iránynak háttal kell elhelyezni, és a biztonsági övvel bekötni, mert frontális ütközéskor nem lendül előre a kicsi feje. A csecsemőkre ez különösen veszélyes lehet, mert a fejük nagyon nagy és nehéz a testükhöz képest, a nyakizmaik viszont még nem elég erősek.
  • Csak akkor utazhat itt csecsemő, ha nincs vagy kikapcsolható a jobb első légzsák. Ha ugyanis közel ül a gyermek, a hirtelen kinyíló zsák akkorát üt a fején, mintha sziklába verte volna. A legtöbb autón van indítókulccsal működő zár, amellyel az utasoldali légzsák működése kikapcsolható.

A KRESZ ide vonatkozó előírásai, illetve a gyermekülésekkel kapcsolatos biztonsági előírások időről-időre változhatnak, ezért ezeket kérjük, mindig ellenőrizd.

Jóga gyakorlatok a terhesség alatt – Második trimeszter 2.

A cikk második részében bemutatunk néhány további jóga gyakorlatot, amelyet bátran végezhetsz a terhesség második trimeszterében.Készségfejlesztő játékötletek 3-6 hónapos korig

Hogyan fejleszd babád képességeit játékokkal 3-6 hónapos kor között