Ha fogyni kell a gyereknek

Hazánkban az elmúlt évtizedekben a többszörösére nőtt az túlsúlyos gyerekek száma. Magyarországi adatok világosan kimutatták, hogy az általános iskola első osztályosai közül minden negyedik gyerek elhízott, vagy túlsúllyal küzd.  Ennek hátterében a helytelen táplálkozás és a testmozgás hiánya áll.

A gyerekek többsége alig fogyaszt gyümölcsöt, zöldséget, és sokan közülük szinte minden szabadidejét a számítógép vagy a televízió előtt tölti. Az esetek elenyésző hányadában olyan szervi gondok is okozhatják az elhízást, mint a mellékvesekéreg és a pajzsmirigy működési rendellenességei, valamint idegrendszeri elváltozások. Nem szabad elfelejteni, hogy ezeket a gyerekeket is érintik ugyanazok a betegségek, melyek az elhízott felnőtteket is. Ezek a magas vérnyomás és a cukorbetegség.

Kövér vagy sem?

A túlsúly megállapításának egyik legbiztosabb és legegyszerűbb módszere a testtömeg index kiszámítása. Ennek eredményét a legkönnyebben úgy kaphatjuk meg, ha a testsúlyt elosztjuk a testmagasság méterben mért négyzetével. Azok a gyerekek, akiknek testtömeg indexe meghaladja a 75-öt, ők fokozott odafigyelést igényelnek, azok, akik 90-es feletti értéket produkálnak, túlsúlyosnak, a 97-esérték felettiek pedig sajnos a kövér kategóriába tartoznak.

Mi tegyen a szülő?

Ha szemünk fénye túlsúlyos, nincs mese, életmód változtatásra van szükség. És nem csak a gyereknek, hanem az egész családnak. Hiszen a gyermek nem fog magától lemondani a kedvenc ételeiről és nem fog önszántából tornázni vagy futni menni. A szülőknek meg kell mutatni a gyereknek, hogyan táplálkozhat egészségesen és milyen testmozgást végezzen. A fogyókúra semmiképpen ne legyen szigorú, mert elég baj az a gyereknek, hogy nem eheti azt, amit szeretne.

Érdemes szakember segítségét kérni, aki megfelelő étrendet állít össze a gyereknek, aki ezzel fokozatosan, kíméletesen szabadulhat meg a fölösleges kilóktól. Ezzel a visszahízás esélye is mérséklődik.  A szülőkre nagy teher hárul abban is, hogyan készítik el az ételeket. A grillezést és a pácolást kell alkalmazni leginkább. A zsíros ételeket, cukros üdítőket, sült krumplit, édességeket, és a gyorséttermi étkeket kerülni kell.

Milyen mozgást végezzen a gyerek?

Mint mindent ezt sem szabad túlzásba vinni. A gyerekeket sem tudjuk rávenni, hogy ha eddig nem mozogtak, most hirtelen aktívan sportoljanak. Kezdjük fokozatosan a testmozgás beiktatását, eleinte napi negyed óra, heti háromszori alkalommal. Ez lehet séta, vagy kocogás. Később emeljük az időt fél órára, melyet akár minden nap is végezhet a gyerek. Ha van kutyánk az még egyszerűbb, hiszen azzal biztosan szívesebben megy sétálni a gyerek. Bízzuk rá ezt a feladatot, és ne felejtsük el minden nap lelkileg támogatni és megdicsérni őt. Higgyük el, így könnyebben veszi majd az akdályokat.

Horoszkóp – Szűz

A Szűz jegyében született gyermek – horoszkópKöldöksérv – nem mindig kell műtét

Ha a baba nyugtalan, a köldökénél érintésre fájdalmas csomót észlelsz, lehet, hogy köldöksérve van. Ne kezdj el rögtön aggódni, nem biztos, hogy műtétre is szükség lesz.