Mit tegyek, ha nem akar elaludni a baba?

Az első 6, esetenként 12 hétben a legtöbb baba elég rendszertelenül alszik. Ha már korábban kialakul nála valamilyen rendszer az alvás tekintetében, igazán szerencsésnek mondhatod magad. A 3. hónap után azonban már igen jók az esélyeid, hogy kialakíts egy, a baba számára is megfelelő rendszerességet az alvásokban. A legfontosabb, hogy légy következetes és határozott, még ha néha ez nem is tűnik olyan triviálisnak. Ne feledd ezekben a hetekben „vásárolod meg” a következő hónapok relatív éjszakai nyugalmát.

Persze sokszor nehéz lehet kitalálni, mi a legjobb a picinek, hiszen rengeteg tanácsot hall vagy az olvas az ember ezzel kapcsolatban. Az egyik éppen ez a cikk. De ne feledd a Te babádhoz Te értesz a legjobban, halgass a megérzésedre, de ne bízz benne feltétel nélkül. Döntsétek el a pároddal (fontos, hogy a férfi is részt vegyen ezen szabályok kialakításában, még ha a férfiak többsége az első pár hónapban nehezen tud mit kezdeni egy síró babával).

A csecsemők és kisbabák rendkívül alkalmazkodóképesek, ezért ha a két legfontosabb szabályt (következetesség és határozottság) betartod, szinte bármilyen szabályt meg tudsz neki tanítani. Aludhat Veletek egy helységben, vagy egyedül, a Ti ágyatokban, vagy a saját kiságyában. Nektek kell eldöntenetek. Lényeg, hogy olyan szabályokat alkossatok, ami számotokra is megfelelő és ne egy könyvben vagy magazinban olvasottakat próbáljátok meg ráerőltetni.

Bármi teszel is, mikor a babád éjszaka felébred, akár megeteted, akár hagyod az ágyában forgolódni, lényeg, hogy mindig ezt tedd minden alkalommal, mert ezt várja Tőled.

Mindössze két dologra kell figyelned a baba napirendjének kialakítása során:

  • Amint elkezdtek egy szokást kialakítani, ragaszkodjatok hozzá. Például ha elhatároztátok, hogy nem ringatjátok álomba a babát, ha felébred, hanem inkább visszateszed a kiságyába amíg még ébren van majd ránézel 5-10 percenként, hogy megnyugtasd, ne add föl fél- vagy 1 óra elteltével, különben rájön, hogy célba érhet, ha kitart, amíg tud.
  • Adj időt a babádnak, hogy alkalmazkodjon egy új szabályhoz. Egy-egy új szabály bevezetéséhez akár 1-2 hétre is szükség lehet, hiszen időbe telik, míg a régi szokásokat elfelejti és megtanulja az újakat. Ezért is fontos a következetesség, ne kényszerítsd a picit, hogy hetente új szabályokat kelljen megtanulnia, mert ez összezavarja. Ebben a korban a babák biztonság iránti igénye nagyon erős és egy kiszámítható napirend ennek az egyik legfontosabb alapja.

Ha kialakítasz egy kiszámítható és megnyugtató lefekvés előtti rutint, ahol jut egy kis idő mindenre (játékra, evésre, egymásra), ezzel az altatással töltött időt drasztikusan lecsökkentheted.

Terhesség hétről hétre – Második trimeszter, 24. hét

A baba elérte az életképes állapotot, de ha most megszületne, még hetekig inkubátorban kellene maradnia és gyógyszerekre lenne szüksége a túléléshez.Mit tegyek, ha nem akar elaludni a baba?

Az első 6, esetenként 12 hétben a legtöbb baba elég rendszertelenül alszik. A 3. hónap után azonban már igen jók az esélyeid, hogy kialakíts egy, a baba számára is megfelelő rendszerességet az alvásokban.