Segítség, a gyermekem a falra rajzol!

Előbb-utóbb minden szülő szembesül a problémával: amint rajzeszköz kerül a pici kezébe, rögtön nekiesik a falnak a kis művész. Aztán jöhet a korrekciós festés. Nem kell azonban mindig így lennie, van megoldás a problémára.

Miért rajzol a gyermek a falra?

A gyermek számára a falra rajzolás teljesen természetes dolog, hiszen számára a fal csak egy üres felület, amin meglátszik a kréta, vagy filc, így hát rajzolni kezd rá. Kisebb korban a babának még nehézséget okoz vízszintesen, az asztal fölé hajolva rajzolni, sokkal természetesebb és könyebb számára, ha függőlegesen az arca előtt rajzolhat, hát ezt teszi.

A legfontosabb, hogy ilyenkor nem szabad megdorgálni, hiszen ő nem tudhatja, hová lehet rajzolni és hová nem. A dorgálás helyett érdemes inkább elmagyarázni, hogy a falra miért nem szabad rajzolni, de egyben alternatívát is kell neki kínálni, hogy a fal helyett hova rajzolhat.

Vannak szülők, akik a gyermeki szabadság jegyében engedik, hogy a pici művészek szabadon rajzolhassanak a falon, ez azonban nem jó ötlet, mert ha megszokja, akkor sem lehet majd lebeszélni róla, ha vendégségbe mentek vele, ahol a házigazdák már nem biztos, hogy ugyanolyan lelkesek lesznek, mint Ti. Jobb, ha a gyermek minél előbb megtanulja, hogy az életben vannak szabályok, amiket be kell tartani.

Mi a megoldás?

Remek megoldás lehet, ha a falra egy vékony parafa táblát rögzítünk. A baba közvetlenül erre is rajzolhat, vagy papírlapokat is lehet rá ragasztani, ezt később könnyű cserélni.

A másik nagyon praktikus megoldás, ha veszel egy egyszerű fehér bútorlapot, leülsz egy székkra vagy az ágy szélére, magad elé állítod, a gyermek pedig zsírkrétával könnyedén rajzolhat rá, ami aztán meleg vízzel pillanatok alatt lemosható. Ez a megoldás arra is jó, hogy a baba és a mama (vagy papa) kicsit együtt legyen és rögtön meg is dícsérhessük babánk legfrisebb alkotását. Fontos: ennél a módszernél mindig tartania kell valakinek a bútorlapot, mert rádölhet a babára.

Problémák a terhesség alatt – fulladás

A terhesség előrehaladtával egyre több oxigént kell belélegezned és egyre több szén-dioxidot kilélegezned. A tüdődnek egyre kevesebb hely marad, ezért fulladhatsz a terhesség késő szakaszában.Elsősegélynyújtás gyermekünknek vagy babánknak

A gyermekek bármire képesek, tartja a köznyelv. Szülőként talán a legfontosabb feladatunk megóvni gyermekünket az őket fenyegető veszélyektől, ami azonban természetesen nem mindig sikerülhet.