Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 31. hét

Hétről hétre

Baba

A baba pupillája már reagál a fényre. A fehér zsír lerakódása miatt a bőre rózsaszínűvé kezd válni. A körmök a kézen elérik az ujj hegyét. Belső szervei közül már csak az agya és a tüdeje fejlődik jelentősebb mértékben. A súlya már 1,5 kg. Ha esetleg séta vagy ülés közben légszomjad támad, ne félj, a baba nincs közvetlen veszélyben. A placenta ellátja oxigénnel.

Mama

Szervezeted már termeli a relaxin nevű hormont, ami a medence ellazításáért felelős. Ez a szüléskor nagyon jól fog jönni. A pocakod feszes, a bordáid és a medencéd érzékennyé válik, ahogy a baba kitölti az egész rendelkezésre álló helyet. Gyomorégés is jelentkezhet. A legkellemetlenebb talán a hátfájás, ezt jó testtartással és gyakorlatokkal, nyújtással elkerülheted.

Nem árt összepakolnod lassan a kórházi csomagodat, mivel mostantól hétről-hétre nő a szülés esélye. Néhány dolog, amire szükséged lesz:

  • Vastag intimbetétre a szülés utáni vérzés miatt;
  • Törülközőkre külön az intim testtájhoz, a zuhanyzáshoz és a kézmosáshoz;
  • Két pár papucs, köntös, elől gombolós hálóing vagy pizsama;
  • Semleges tusfürdő, hogy a baba szokhassa az illatodat (a parfümödre, testápolódra nem lesz szükséged);
  • Tányér, evőeszköz, pohár, illetve mosószer, ha nem bízol a kórházi higiéniában;
  • Szükséges dokumentumok: terhesgondozási kiskönyv, személyi igazolvány, TB kártya, három hónapnál nem régebbi házassági anyakönyvi kivonat, valamint az apasági nyilatkozat.

Papa

Ha kórházban tervezitek a szülést, érdemes megtervezned az útvonalat a lakásotoktól a kórházig. Ha alternatív útvonalat is keresel, az biztosan nem árthat.

Ultrahang rövidítések (bővített lista)

Az ultrahangvizsgálatok összetettsége az elmúlt évtizedekben jelentősen megugrott, mára a 4d ultrahang is alapvető vizsgálati módszerré vált. Ma már, laikusként igen komoly feladat eligazodni az ultrahangeredményen található rövidítésrengetegben.Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 39. hét

Most már bármelyik pillanatban szülhetsz, így fontos, hogy figyeld a tested jelzéseit. Persze nem szabad túlzásba vinni és pánikolni.