Tippek-trükkök a szobatisztaság eléréséhez

A pelenka elhagyása fontos mérföldkő egy kisgyermek fejlődésében, de sok esetben ez nem zajlik zökkenőmentesen. Egy nagy út az óvodába lépéshez, éppen ezért nem mindegy, hogy a gyermek hogyan éli meg ezt az időszakot. Álljon itt néhány hasznos gyakorlati tipp.

Mint minden gyermekneveléssel kapcsolatos témában, itt is megoszlanak a vélemények, mi is a helyes útja, módja és ideje a szobatisztaságra való nevelésnek. Mi nem szeretnénk megmondani a tuti tippet, hiszen minden gyereknél más válik be, de ötleteket adunk, mik segíthetnek megkönnyíteni az átállást.

1. Türelem, türelem, türelem. Lehet, hogy mi mindent tökéletesen csinálunk, de a gyerek szobatisztaságra szoktatásánál csak akkor érhetünk el sikert, ha ő erre testileg is készen áll rá. Bár az idegrendszer másfél éves kor körül megérik meg arra, hogy a gyermek képes legyen az ürítésnél használt záróizmait akaratlagosan szabályozni, de ekkor még csak rövid ideig, kb. 15 másodpercig képes visszatartani a vizeletet az ingertől számítva. Ahogy fejlődik az idegrendszer, úgy nő a vizelet visszatartási idő is. Addig pedig nem marad más hátra, mint a végtelen türelem. Próbáljunk felnőttként közeledni a feladathoz: ne fenyegetőzéssel, szidással, érzelmi zsarolással vagy épp jutalom osztogatásával próbáljuk rábírni a gyereket a szobatisztaságra.

2. A pelenka elhagyására a biliztetésre való rászoktatás jó ötlet, de előfordulhat, hogy a gyermeket nem érdekli a bilizés. Ez főleg azoknál a gyerekeknél fordulhat elő, ahol nincs nagyobb testvér, és a gyermek senkit sem lát bilizni a közvetlen környezetében. Ha mindenképp szeretnénk a vécé használata előtt a gyermeket a bilire szoktatni, akkor ennek előkészítéséhez olvashatunk a lurkónak “bili-meséket”, amivel gyereket könnyebben rávehetjük a bili kipróbálására. Persze ezeket a mesekönyveket sem a bilin ülő vagy a WC-szűkítőn egyensúlyozó gyerkőc kezébe kell nyomni, mert csak a figyelmét tereljük el a feladatról.

3. A nyár a legideálisabb évszak a pelenka elhagyására. Használjuk ki ezt az időszakot, és engedjük, hogy minél több időt töltsön pucér fenékkel a gyermek. Kertben, teraszon ez ideális megoldás, mert biztos, hogy eleinte adódnak majd “balesetek”. Ezek a “balesetek” viszont azért hasznosak, mert a gyermek pelenka nélkül végre érzi, hogy mi is történik vele pisilés és kakilás közben. Ha a fűre vagy a kőre végzi a dolgát, akkor mutassuk meg neki, hogy lássa, ez az ő pisije, kakija. Mondjuk el, ha legközelebb hasonló ingert érez, akkor megpróbálhatja használni a vécét, ahogy apa és anya is teszi. A lehetőség a felnőttek utánzására mindig csábító, így lehet, hogy pont ezzel a felajánlással érünk célt.

+1 Beszéljünk a témáról nyíltan a gyermek előtt. Fontos, hogy életének ezt a változásokkal teli időszakáról folyamatosan beszélgessünk vele. Hagyjuk kérdezősködni, és mi is mondjunk el neki mindent: miért jött el az ideje a pelenka elhagyásának, mi történik a vécébe került dolgokkal stb. Ha a gyermek érzi, hogy ez egy természetes folyamat, ha nem érzi tabunak a témát a családban, akkor számára is egy magától értetődő dolog lesz az egész.

A mozgás fejlődése – folytatás

A mozgás fejlődése – 1. rész Kúszás, mászás A gurulás után a kúszás, majd a négykézláb mászás segítségével hatékonyabban éri el a pici a kiszemelt dolgokat. Első lépésként kinyomja magát, majd előre-hátra hintázik. Van olyan baba, aki ezt fejleszti tovább, és előre-előreveti magát, más kúszik, mint a kommandósok, van, aki félig ülő helyzetben húzza-tolja magát [...]A női meddőség hormonális okai – 3. rész

A női terméketlenségnek sokféle oka lehet, melyek között vannak lelki eredetűek, de terméketlenséget okozhatnak fizikai, illetve hormonális problémák is. Az alábbi írásban megismerkedhetünk a hormonális zavarokból eredő okokon belül a PCO-Szindrómával.