Véletlen mérgezés

Mit kell tudni a véletlen mérgezésről?

A gyerekek, főleg, amíg még nagyon kicsik szívesen vesznek mindent a szájukba, hiszen ez segít nekik a tanulásban és a világ alaposabb felfedezésében. Részben ez az oka, hogy sajnos évente több tucat gyerek szenved valamilyen mérgezést. A mérgezések többségét a szülők megelőzhetik, ha odafigyelnek a gyermek környezetében fellelhető potenciálisan mérgező anyagokra és elzárják ezeket. Mivel a gyerekek igen találékonyak tudnak lenni, így még a leggondosabb szülői felügyelet mellett is megtörténhet a baj, amire érdemes előre felkészülni. Bármilyen mérgezés vagy annak gyanúja esetén hívd a 112-t (központi segélykérő) vagy a 104-et (mentők).

Nem minden, a háztartásban található anyag halálos, de ne várd magadtól, hogy ezeket mind ismerd és tudd, hogy melyikben milyen veszélyes anyag található. A 6 éves kor alatti gyermekek számára például a vas erősen mérgező hatással van, akárcsak a növényvédő szerek vagy a benzin. A kozmetikumok, tisztálkodó szerek, tisztítószerek és növények sok, többnyire nem halálos kimenetelű mérgezés okozói. Számos háztartási anyagba olyan (pl. keserű) ízesítőanyagot kevernek a gyártók, amely hatására, ha a gyermek véletlenül bele is iszik, nem fog eszébe jutni, hogy még egy kortyot igyon belőle. Ezt a csomagoláson külön fel szokták tűntetni.

Hogyan tudhatom biztonságban a gyermekem
Baba, gyermek véletlen mérgezés
A legjobb taktika a kiemelt óvatosság. Indulj ki abból, hogy minden otthoni tisztítószer, kozmetikum, gyógyszer vagy a garázsban használt anyag veszélyes. Vegyél egy biztonsági zárral ellátott gyógyszerszekrényt és helyezd el olyan helyen, ahol a gyermek nem férhet hozzá. Minden olyan anyagot, aminek a biztonságosságát illetően bizonytalan vagy tárolj ebben a szekrényben. Ne hagyj elől semmilyen orvosságot azért, hogy ne felejtsd el bevenni, inkább írj magadnak egy figyelmeztetést (Ez a fogamzásgátló tablettákra is vonatkozik!). Ne tárolj orvosságot a zsebedben, a táskádban és azt se engedd, hogy a gyerek az üres gyógyszeres dobozzal játsszon (még a végén rájön, hogyan kell kinyitni a gyermek-biztos dobozokat).

Íme néhány dolog, amit még megtehetsz a biztonság érdekében:

 • Nyaraláskor vagy másoknál vagytok, nézz körül vagy kérdezd meg, hogy hol vannak a gyógyszerek és egyéb potenciálisan veszélyes anyagok. Nem mindenki van tisztában azzal, hogyan kell egy „baba-biztos” lakást kialakítani.
 • Következetesen készíts egy listát minden, az egyes szobákban található veszélyes anyagokról. Próbálj azonosítani minden veszélyes anyagot a háztartásban, és ha szükséges világosan címkézd fel őket.
 • Megszámlálhatatlan toxikus anyag található a háztartásokban, de azért álljon itt egy lista a leggyakoribb, mérgezést okozó anyagokról:
  • Háztartási tisztítószerek: Mindegyiket veszélyesnek kell tekinteni, lehetnek közöttük lúgok, (hipó, trisó) lehetnek savak (sósav, fertőtlenítő szerek) és lehetnek kőolaj-származékok (kárpittisztító, bútorfényező). Még ha a gyermek nem is nyeli le őket, a bőrére vagy a szemébe kerülve ezek az anyagok súlyos égési sérüléseket okozhatnak.
  • Gyógyszerek: Minden gyógyszer (még a gyermekeknek készült gyógyszer is) lehet mérgező. Sőt, bizonyos vitaminkészítmények is lehetnek halálosak nagy dózisban. Ezek is tartsd elzárva.
  • Kozmetikumok: Tartsd ezeket is elzárva.
  • Növényi mérgek: Számos növény vagy növényi rész, pl. a tiszafa bogyója, az aranyeső magja vagy a nadragulya rendkívül mérgező. A fagyal bokor és a babér bogyói kevésbé ugyan, de szintén veszélyesek.
  • Garázs és műhely: Az olajos festékek, hígítók, például a terpentin, az autófényezők, benzin, ablakmosó folyadék csak néhány a veszélyes mérgek közül, amelyeket a gyermek könnyen megtalálhat, és megehet vagy megihat. A garázsban a mérgek mellett sok egyéb veszélyforrás is leselkedik a gyermekre, ezért mindig zárd be, nehogy bejuthasson.
  • Növényvédő-szerek: A gyomirtók, gombaölő szerek, rovarölő szerek különösen veszélyesek. Némelyik már kis mennyiségben halált okozhat.
  • Élvezeti cikkek: A dohány egy gyermek számára halálos méreg lehet. Egyetlen cigaretta megölhet egy egyéves gyermeket! Az alkohol szintén nagyon veszélyes, egy nagyobb korty tiszta alkohol megölhet egy kisgyermeket.

Néhány szó a megelőzésről

 • Olvasd el a címkét, ha bármilyen háztartási szert veszel és próbáld a legkevésbé mérgezőt választani. Többnyire azok a kevésbé mérgezőek, amelyek klórmentesek vagy ecetet, méhviaszt, ásványi olajat tartalmaznak.
 • Zárj el minden gyógyszert és veszélyes anyagot. Gondosan zárj minden mérget tartalmazó szekrényt, azokat is, amelyekről úgy gondolod, hogy nem elérhető. A gyermekek kreativitása nem ismer határokat.
 • Ne bízz a gyermek-biztos üvegekben, dobozokban. Ezek sokszor nem eléggé gyermek-biztosak. Ha elég ideje van a gyereknek és főleg ha már picit nagyobb, bármilyen üveget képes lehet kinyitni, ezért légy óvatos ezekkel az eszközökkel.
 • A gyógyszereket, növényvédő szereket, mosóport tartsd mindig az eredeti csomagolásában. Ha már lekopott a címke, írd rá filctollal, pontosan mi található benne. Ez akkor is sokat segít, ha a legnagyobb elővigyázatosság ellenére a gyermek valahogy mégis beleiszik, így ugyanis meg tudod mondani az orvosnak, hogy mit vett be. Soha ne tegyél mérgező anyagot olyan edénybe, üvegbe, amelyben korábban ételt vagy italt tároltak, nehogy később valaki összekeverje például a hígítót az ásványvízzel.
 • Soha ne mondd egy gyermeknek a gyógyszerre, hogy édesség. Még ha nem is akarja bevenni a gyógyszert, soha ne mondd egy orvosságról azt, hogy valami finom ennivaló. A gyermekek utánzás útján tanulnak, így ha gyógyszert kell szedned, akkor vedd be, amikor a gyerek nem látja.

Bármilyen mérgezés esetén hívd a 112-t (központi segélykérő) vagy a 104-et (mentők).

Tennivalók mérgezés esetén

Ha a gyermek bármilyen tablettát, dohányt, alkoholt vagy egyéb mérgező anyagot nyelt le, távolítsuk el a szájából a méreg le nem nyelt maradékát. Sav és lúg mérgezés kivételével a gyermeket hason fekve hánytassuk meg, itassunk vele egy nagy pohár tejet, ez felhígítja, esetleg közömbösíti a gyomorba került mérget, öblítsük ki a gyerek száját, töröljük le vizes szivaccsal a rákerült anyagot, majd haladéktalanul forduljunk orvoshoz! Legjobb rögtön kórházba vinni. Vigyünk magunkkal a megevett méregből ill. tablettából.

Mit ne tegyünk?

Ne adjunk a gyereknek hagyományos hánytatókat, ne hánytassuk hanyatt fekve, vagy ha félálomban van, mindkét esetben belélegezheti a hányadékot. Ha háztartási tisztítószerrel, kerti permetező szerrel, hígítóval, benzinnel vagy paraffinnal, tehát maró anyaggal mérgezte meg magát a gyermek, akkor ne hánytassuk. Ezek a szerek másodszor is végigmarnák a száját és a gyomrát, ezen kívül hányás közben be is lélegezheti a gyermek.

Fejlődési mérföldkövek: Fogzás

A fogzás nem nevezhető mérföldkőnek, melyet a baba egyszercsak elér. A fogatlan ínytől a kis tejfogacskákig tartó „utazás” akár a gyermek hároméves koráig is eltarthat. Mindenesetre az első fog kibújása – valamikor 6 hónapos korában – kézzelfogható jele annak, hogy babád felnő. Mire a kicsi 3 éves lesz, már többnyire képes önállóan megmosni a fogát [...]Mese, mese mátka – Ártalmasak-e a rémmesék?

A gyermekmesék tele vannak ijesztő, félelmetes alakokkal, mint a boszorkány, hétfejű sárkány és ha nem is félelmetesek az alakok, de a történetek sokszor tele vannak horrorfilmbe illő jelenetekkel. Vajon árthat ez a gyermek lelkének?