Újszülött fürdetése

Az első egy-két hétben sokan egyszerűbbnek találják egy meleg, nedves, puha szivaccsal, vagy mosdókesztyűvel fürdetni a babát. Amíg a baba pici, a fürdető kád tűnik a legjobb választásnak. Lényeg, hogy mind a fürdőszoba, mind a víz hőmérséklete megfelelő legyen.

A megfelelő fürdetés

Nem kell megvárnod, míg a köldökzsinór csonk leszárad és leesik vagy teljesen begyógyul a helye, hogy megfelelően fürdesd a babát. A fürdetés nem növeli a fertőzés veszélyét a köldöknél ebben a korban. A legfontosabb dolog, hogy a babát melegen tartsd és elkerüld a kihűlését. A fürdőszoba hőmérsékletének ezért legalább 24°C-nak kell lennie, míg a víz hőmérsékleténél 34-36°C az ideális. Amíg a baba pici, legjobb a fürdető kád.

Bár sok szülő minden nap megfürdeti az újszülöttet, valójában nincsen szükségük a napi fürdetésre. Amíg a baba nem kezd el csúszni-mászni és összekoszolni magát, heti 2-3 fürdetés elegendő. Azért a nemi szerveket és a testhajlatokat ilyenkor is érdemes naponta áttörölni egy tiszta, nedves, meleg szivaccsal.

Az erős fürdető szerek túlzott használata károsíthatja az újszülött fejlődő bőrét. Keress pH semleges fürdetőt és gyenge szappant, melyet kifejezetten újszülötteknek fejlesztettek ki, de ezekből is csak keveset használj az első néhány hétben. Amikor először fürdeted a picit, kicsit talán ijesztőnek találod. Végülis magabiztosan megtartani egy izgő-mozgó, nedves, szappanos kis testet igényel némi gyakorlatot. Sok baba nagyon megnyugtatónak találja a meleg vizet, ilyenkor kicsit hagyni kell őket, hadd élvezzék. Más babák végigsírják az egész fürdetést, ilyenkor nem nagyon van mit tenni, meg kell próbálni lekötni a baba figyelmét a fürdetés idejére.

Fő a biztonság

A következő tippeket érdemes megfontolni a baba biztonsága érdekében:

 • Mindig legyünk karnyújtásnyi távolságra és soha ne menjük ki a fürdőszobából, ne hagyjuk magára babát. Ha csöngetnek vagy csörög a telefon és muszáj felvenned, bugyoláld be egy törülközőbe és vidd magaddal.
 • Soha ne tedd a babát a kádba amíg folyik a víz (a víz hőmérséklete hirtelen megváltozhat vagy túl mély lehet neki a víz).
 • Vigyázz a forró vízzel! A 60°C-os víz egy perc alatt harmadfokú égési sérüléseket okozhat egy babának.
 • Mégegyszer kihangsúlyozzuk, soha ne hagyd a babát őrizetlenül a kádban. Ha már fel tud állni, elérheti a forróvíz csapot így könnyen leforrázhatja magát. Egy baba vagy kisgyermek néhány centis vízben is megfulladhat kevesebb, mint 60 másodperc alatt.

Hogyan fürdesd meg a babát

 • Mosdd meg a kezed. Készíts össze minden szükséges dolgot, teríts ki egy tiszta törölközőt, vegyél elő tiszta pelenkát és ruhát.
 • Töltsd fel a kádat annyi vízzel, hogy a babát a vízbe helyezve a vállait ellepje. A víz legyen meleg, de ne forró (kb.: 36-38 °C), hogy a baba testhőmérsékletét megtartsa.
 • Vetkőztesd le teljesen a babát!
 • Fokozatosan engedd bele a vízbe, először a lábát. Az egyik kezeddel tartsd meg a nyakát és a fejét. Folyamatosan merd rá a vizet a kezeddel a fürdetés alatt, nehogy lehűljön a teste.
 • Használj kifejezetten babáknak készült fürdetőt vagy kímélő szappant, de az első hetekben ezekből se túl sokat. Ezek ugyanis amellett, hogy kímélik a baba bőrét, hatékonyabban távolítják el a baba bőrére rárakódott piszkot. Vigyázz, hogy a szappan ne kerüljön a baba szemébe.
 • A fürdetés során használd a kezed vagy egy puha törlőt. Fentről lefelé, előröl hátrafelé haladj. Használj benedvesített vattát, hogy áttöröld az arcát és óvatosan a szemét.
 • Öblítsd le alaposan, majd vedd ki a kádból, egyik kezeddel folyamatosan tartva a nyakát és a fejét, a másik kezed mutató és hüvelykujjával pedig fogd át az egyik combját (a babák bőre csúszhat, mikor nedves).
 • Takard be egy kapucnis törölközőbe, óvatosan töröld szárazra, majd jöhet a pelenkázás. Ezután ismét takard be egy száraz törölközővel vagy takaróval és vedd az öledbe 10-15 perce, hogy átmelegedjen. Ha hajlamos kiszáradni a bőre, használhatsz kímélő testápolót vagy krémet a fürdetés után. Végül öltöztesd fel, takard be egy meleg takaróval és adj egy puszit a babillatú buksijára.

Csak víz vagy szappan?

Talán Te is hallottad, hogy egyesek szerint szappan helyett sima vízzel kell csak fürdetni a babát, de a víz önmagában nem elegendő, hogy a babát tisztán tartsd. Arra azonban ügyelj, hogy kifejezetten babáknak készült tisztálkodási szereket használj.

Tápszerek típusai, fajtái

Sok esetben és minden igyekezetünk ellenére sem tudunk szoptatni. Ebben az esetben a tápszeres táplálás, mint alternatíva kerül előtérbe. Mindenképpen és nagy bizalommal forduljunk gyermekorvosunkhoz, hogy a kereskedelemben kapható számos anyatej helyettesítő tápszerből a legjobbat válasszuk ki babánknak. Tápszerek – fajtái, típusai Ha a családban nincsen allergiás megbetegedés, és csecsemőnk is egészséges, a következő fajta [...]Bűvös betűk az ultrahang leleten

A kismamák általában büszkén mutogatják az ultrahang vizsgálaton készült képeket. A vizsgálatnak van azonban egy kevésbé látványos kimenete, egy lelet, amin rengeteg fura rövidítés szerepel. De mit is jelentenek ezek?