10 tipp a megfelelő babruha kiválasztásához és az öltöztetéshez

A megfelelő babaruha kiválasztása és az öltöztetés egyike azon kihívásoknak, amivel minden újdonsült szülő szembe kell nézzen. Persze a helyzet szerencsére nem olyan vészes, ha néhány dologra odafigyelsz, minden rendben lesz. Összegyűjtöttünk 10 jótanácsot, ami segíthet.
 
 
 
 
 

 • A méret a lényeg: Az első pár hónap során nagyon gyorsan nőnek a babák (akár 1 mm-t is naponta), ezért nem érdemes túl sok ruhát vásárolnod egyszerre, mert úgyis pillanatok alatt kinőnek mindent. A túl kicsi ruha szorítani fogja, nem tud benne megfelelően mozogni és a szűk ruha könnyebben kidörzsölheti a bőrét. Inkább vegyél neki 3-4 hetente pár új ruhát, minthogy a születése előtt bevásárolj fél évre előre. Ráadásul a születés előtt abban sem lehetsz biztos, hogy mekkora ruhával is indultok majd. 6-8 váltás ruha kezdetnek biztosan elég lesz.
 • Egyszerűség: a babaruhánál nem a kinézet, hanem a funkcionalitás a lényeg, ezért minél egyszerűbb ruhákat adj rá, főleg éjszakára. Ne legyen a ruhán fodor, zseb, egyéb díszítő motívum, mert ezek nyomhatják fekvés közben. Ne feledd, a baba az első hetekben az egész napot fekvéssel tölti, egyáltalán nem mindegy, mennyire kényelmes a ruha ami rajta van.
 • Finom anyagból készült ruhát vegyél, ami kíméli a bőrét és megfelelően szellőzik, legjobb a pamutból készült ruha.
 • Mosás után mindig legyen jó alaposan kiöblítve a ruha, hogy ne maradhassanak rajta mosószer vagy öblítő maradványok, mert ezekre érzékeny lehet a pici bőre.
 • Az első hónapokban a mosás után érdemes ki is vasalnod a ruhát, mielőtt ráadod. Ez a fertőtlenítés mellett kellemesebb tapintásúvá is teszi a ruhát, amit biztosan meghálál a babád egy kedves kis mosollyal.
 • Rengeteg idegeskedéstől kíméled meg magad, ha olyan ruhát vásárolsz, amit könnyen rá lehet adni. Ez egyrészt azért előnyös, mert a babáknál (főleg a fiúknál) az öltözködés, nem a legkedveltebb szórakozás, így minél gyorsabban tudod le és felöltöztetni, annál jobb neki is neked is. Ha kislányod születik és szeretnél neki fülbevalót, a fülét mindenképpen az első hónap során érdemes kiszúratni, ezután viszont néhány napig olyan ruhát kell ráadni, amit alulról (tehát nem a fején keresztül belebújva) is fel lehet rá adni.
  De milyen ruha is adható rá könnyen? Az atléták, bodyk nyaka legyen tágítható, a váll felett patenttal, mert így szétnyitható és alulról is feladható rá. A gombos ruhákkal kiszúrsz magaddal, vegyél inkább patentos ruhákat, ezeket sokkal könnyebb levenni és ráadni. Tipegőknél az a legjobb, ha elől és a lábnál is végig patentos. A zippzáros ruhák fogantyúja nyomhatja a picit, ezeket inkább kerüld.
 • A babaruhán lévő címkék, kilógó cérnaszálak zavarhatják a babát, ezeket vágd le mielőtt ráadod a ruhát.
 • A babaruhák méretezése általában a baba testhossza alapján történik, többnyire 56-os mérettől indulnak, de persze lehet ennél kisebbet is kapni. Előfordul, hogy a testhossz helyett az ajánlott kort jelölik meg a ruhán (newborn – újszülött, 0-3: 3 hónapos korig).
 • A babák végtagjai általában hidegek, de ez nem jelenti automatikusan, hogy fáznak, ha a teste meleg, akkor minden rendben. Ha a nyaka izzad, akkor viszont melege van, vegyél le róla valamit. A babák hőháztartása még nem olyan kifinomultan szabályozott, mint a felnőtteké, ezért Neked kell odafigyelni, hogy se túlöltöztetve, se alulöltöztetve ne legyen. Ha rétegesen öltözteted, akkor könnyen tudod “szabályozni” a megfelelő ruhavastagságot.
  Ha elmentek otthonról, mindig vigyél magaddal elegendő tartalék ruhát, amit ráadhatsz, ha fázik, illetve arra is szükség lehet, hogy teljesen átöltöztesd, mert bármikor előfordulhatnak szoptatási balesetek. Hűvösebb, szelesebb időben egy, az évszaknak megfelelő sapka sem árt. A széltől mindenképen óvni kell a babát, ugyanis ha fúj a szél, pillanatok alatt megfázhat akár nyáron is.
 • Az öltözködés tortúráját elkerülheted, ha beszélsz közben a babához, például meséld el neki éppen mit csinálsz, miért fontos, hogy átöltöztesd. Az is sokat segít, ha puszilgatod, simogatod közben, vagy egyszerűen adj valamit a kezébe, amivel eljátszhat abban a pár percben, amíg átöltözteted.

Új családtag érkezik – készítsd fel gyermekedet a kistestvér érkezésére

Mindig nagy öröm, de egyben komoly kihívás is, amikor gyermekednek kistestvére születik és hazaviszitek a kórházból. Az új jövevény érkezése mindenképpen komoly változásokat hoz a család életébe, amit a nagyobb testvér is érzékelni fog, de ha megfelelően felkészítjük őt, az egész család számára nyugodtabb lehet az átmeneti időszak. Próbáld meg beleképzelni magad az idősebb gyermek [...]Nemi szervek tisztítása csecsemőkorban – néhány jótanács

A nemi szervek tisztán tartása egész életünk során fontos, hiszen nagyon érzékeny szervekről van szó, különösen a lányoknál. Íme egy-két jótanács, mire ügyelj a csecsemőkorban!