Terhes vagyok – pozitív terhességi teszt

Ami pár éve még rettegéssel töltött volna el és bármit megtettél volna, hogy elkerüld, mára hőn áhítottá vált: a pozitív terhességi teszt. De mikor érdemes elvégezni a terhességi tesztet és mennyire megbízható valójában.

A legfontosabb, hogy ne stresszeld magad azzal, hogy túl korán megcsinálod a tesztet, ugyanis az otthoni terhességi tesztek működési elvükből adódóan csak bizonyos idő eltelte után képesek jelezni a terhességet. Legkorábban a várhatóan elmaradó menstruáció idejében érdemes, de sok akár az is előfordulhat, hogy csak egy héttel ezután jelez a teszt.

Az otthoni terhességi tesztek a vizeletben lévő hCG (human chorionic gonadotropin) hormon jelenléte alapján jelzik a terhességet. A hCG hormont a megtermékenyített petesejt azon része termeli, amelyből később a méhlepény lesz. Mivel a hCG termelése csak a beágyazódáskor, tehát a megtermékenyüléstől számított 2-3. héten indul meg, ennél korábban a terhesség nem mutatható ki.

Tesztelni mindig a reggeli első vizeletből érdemes, ilyenkor a legnagyobb a HCG koncentráció a vizeletben. Bármilyen későn jelenik is meg a második csík és bármilyen halvány is, szinte biztosan terhes vagy. A mai teszteknél nagyon ritka a téves pozitív eredmény.

Biztosat azonban csak az ultrahangos nőgyógyászati vizsgálat után lehet mondani, amivel nem csak a terhesség tényét állapítják meg, hanem a magzat korát is.

Jó tudni: a hCG tesztek alapján a beágyazódás helye nem állapítható meg. Az esetleges méhen kívüli terhesség szintén csak ultrahangos vizsgálattal állapítható meg.

Baba fejlesztés – vizuális stimuláció

Egy baba fejlődése szempontjából a vizuális ingerek kiemelkedő fontosságúak. Segítheted a pici agyi fejlődését, ha folyamatosan megfelelő vizuális ingereket biztosítasz számára.Problémák a terhesség alatt – bőrelváltozások

A terhesség során a kismama teste hihetetlen változásokon megy keresztül. Ezen változások egy része igen szembetűnő, míg mások a külső szemlélő (de akár a kismama) számára rejtve maradnak. A hatásaik azonban ritkán maradnak észrevétlenek.