Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 32. hét

Hétről hétre

Baba

Lassan eltűnnek a baba fejéről a ráncok és a haja is kinőhet. Súlya már eléri az 1,7 kg-ot.

Mama

Sok nőt foglalkoztat ilyenkor, hogy vajon fájdalmas lesz-e a szülés. Ez részben az egyre gyakoribbá váló jóslófájásoknak (Braxton-Hicks összehúzódás) köszönhető. A szüléssel kapcsolatos élményekről erősen megoszlanak a vélemények az azonban elmondható, hogy a vajúdással és szüléssel járó fájdalmakat egyértelműen és jelentősen befolyásolja a kismama fizikális és mentális felkészültsége.

A terhességre felkészítő kurzusok és tornák alatt megtanult légzési gyakorlatok, meditációk sokat segíthetnek, hogy könnyebben szülj. Emellett a természet is besegít egy picit: a szülés alatt a szervezet egy olyan anyagot termel, ami tompítja a memóriát, megkönnyítve az anyának, hogy mielőbb elfelejtse a szüléssel járó fájdalmat. Ez, az evolúció szempontjából fontos apró trükk segít, hogy mihamarabb kialakuljon a szoros baba-mama kötelék.

Papa

Készen állsz a babára? Gondold végig még egyszer, miket kell még elintézned a szülés előtt és intézd is el őket mihamarabb.

Komplikációk a terhesség alatt – Vérszegénység (Anémia)

A hemoglobin egyik nagyon fontos összetevője a vas. Ha a hemoglobin szint lecsökken, ez a vérszegénység, vagyis anémia.Komplikációk a terhesség alatt – Rh összeférhetetlenség

Az AB0 mellett létezik egy másik fontos vércsoportrendszer, amelyet a Rhesus-faktor (Rh) határoz meg. Az Rh a vörösvértestek felszínén található anyag. Ha van ilyen anyag valaki szervezetében, akkor az illető Rh-pozitív (Rh+), ha pedig hiányzik, akkor Rh-negatív (Rh-). Az európai emberek 85%-a Rh-pozítív.