Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 32. hét

Hétről hétre

Baba

Lassan eltűnnek a baba fejéről a ráncok és a haja is kinőhet. Súlya már eléri az 1,7 kg-ot.

Mama

Sok nőt foglalkoztat ilyenkor, hogy vajon fájdalmas lesz-e a szülés. Ez részben az egyre gyakoribbá váló jóslófájásoknak (Braxton-Hicks összehúzódás) köszönhető. A szüléssel kapcsolatos élményekről erősen megoszlanak a vélemények az azonban elmondható, hogy a vajúdással és szüléssel járó fájdalmakat egyértelműen és jelentősen befolyásolja a kismama fizikális és mentális felkészültsége.

A terhességre felkészítő kurzusok és tornák alatt megtanult légzési gyakorlatok, meditációk sokat segíthetnek, hogy könnyebben szülj. Emellett a természet is besegít egy picit: a szülés alatt a szervezet egy olyan anyagot termel, ami tompítja a memóriát, megkönnyítve az anyának, hogy mielőbb elfelejtse a szüléssel járó fájdalmat. Ez, az evolúció szempontjából fontos apró trükk segít, hogy mihamarabb kialakuljon a szoros baba-mama kötelék.

Papa

Készen állsz a babára? Gondold végig még egyszer, miket kell még elintézned a szülés előtt és intézd is el őket mihamarabb.

Fejlődési mérföldkövek: Ülés

Az önálló ülés elsajátítása egészen új perspektívát ad a baba számára. Amint a kicsi hát- és nyakizmai elég erőssé válnak ahhoz, hogy egyenesen tartsák őt és rájön, mit kezdjen a lábaival, hogy fel ne boruljon, csak idő kérdése, mikor kezd el csúszni-mászni, állni, járni. Mikor kezdődik A legtöbb baba akkortájt kezd el önállóan ülni, amikor [...]Baba receptek (13-36 hónap) – 3. rész

Baba receptek 13-36 hónapos babák számára