Biztonságos gyermekjáték: jelek, emblémák, szimbólumok – 1. rész

Ha gyermekjátékot vásárolsz, számos titokzatos szimbólumot és biztonsági jelölést találhatsz a csomagoláson, vagy akár magán a játékon is. Elgondolkodtál már azon, hogy mit is jelenthetnek valójában ezek a jelek? Nos, mi igen!

Álljon itt egy lista a leggyakrabban használt szimbólumokról. E jelölések fontos információkat nyújtanak arról, hogy milyen szabványoknak felel meg a vásárolt játék. Az EU szabványai a legszigorúbbak közé tartoznak a világon.

Minél több biztonsági jelölést találsz egy játékon annál biztosabb lehetsz benne, hogy a gyártó cég komolyan veszi a biztonságos játékok gyártását. Különösen igaz ez a nem kötelező szabványoknak való megfelelés esetén, mint pl: SGS GS, TÜV, RoHS, FSC.

Mindazonáltal az alábbi szimbólumok csupán az adott szabványoknak való megfelelést igazolják, se többet, se kevesebbet. Ezen szabványok célja a legtöbb esetben a gyermekbiztonság szavatolása, viszont az ezeknek való megfelelés nem garantálja, hogy az adott játék pl. megfelelően szolgálja a gyermeked fejlődését vagy kellően leköti a figyelmét.

CE EN71
CE EN71Teszt henger A CE jelölésnek 1990 óta kötelezően szerepelnie kell az Európai Unió piacán értékesítendő minden gyermekjátékon. Egyben azt is jelenti, hogy a gyártó vállalta, hogy terméke megfelel minden kötelező játékbiztonsági szabványnak. Az európai játékbiztonsági szabvány az EN71 vonatkozik minden játékra, mely 14 év alatti gyermekeknek készül. Ezenkívül a szabvány korcsoportokat is meghatároz és előírja, hogy figyelmeztetést kell elhelyezni minden játékon, amely nem adható 36 hónap alatti gyermeknek. Ezt a CE jel mellett elhelyezett áthúzott 0-3 jellel kell jelezni. Ehhez egy olyan hengert használnak (balra az alsó kép), amely úgy lett kialakítva, hogy utánozza egy 3 éves gyermek nyelőcsövét. Minden elem, amely nem fér bele a hengerbe, átment a teszten.
ASTM F963
ASTM Az ASTM test és az ASTM F963-as nemzetközi szabvány az európai EN71-es szabványhoz hasonló teszteket elvégzését írja elő a gyermekjátékot gyártó cégek számára. Korábban választható volt az ennek való megfelelés a játékgyártók részéről, de 2009 februárja óta az Egyesült Államokban minden, 12 évnél fiatalabb gyermek számára készülő játék esetén kötelező megfelelni ennek a szabványnak. Így az ASTM F963-as szabvány lényegében az európai EN71 amerikai párjának tekinthető.
Oroszlán jel
Oroszlán A sárga háromszögben lévő piros oroszlán jel a gyermekjáték biztonsága mellett annak minőségét is elismeri. A Brit Játék és Hobbi Szövetség (British Toy & Hobby Association: BTHA) hozta létre 1988-ban. Mára az egyik legmagasabb minőségi szabványt jelenti a gyermekjátékok piacán, amely az EU-ban is hatályban van (BS 5665/BS EN71).
TÜV
TÜV Évente több tízezer vizsgálatot és tesztet végeznek játékokkal világszerte. A TÜV Rheinland egyike a világ vezető cégeinek, amelyek játékbiztonsági vizsgálatokat végeznek. A tesztek kiterjednek a játékok összetevőinek kémiai és fizikai vizsgálatára. Emellett lehetőség van a teljes gyártási és ellátási lánc vizsgálatára, a gyártás munkafeltételeinek és a társadalmi normák betartásának ellenőrzésére.
SGS GS
SGS GS Az SGS GS (Geprüfte Sicherheit) egy ismert és elismert független tanusítvány amely elektromos játékok és egyéb termékek biztonsági szabványoknak való megfelelését tanúsítja. Az SGS GS jel igazolja a vásárló számára, hogy a termék a német termékbiztonsági előírásoknak megfelelően tesztelve lett és pozitív minősítést kapott.

További jelek és szimbólumok

Bilire szoktatás

Kevés izgalmasabb dolog akad kisgyermekkorban, mint a szobatisztaság kérdése. Mikor jön el az ideje, hogyan viszonyoljunk hozzá? A kérdés akkor válik aktuálissá, ha a gyermek több egymást követő lépésre készen áll: észleli a pisilési ingert, le tud vetkőzni, üríteni, wc-t öblíteni, felöltözni, kezet mosni. Bilire szoktatás módszerei Általában 2-3 éves korban jön létre székletürítés kontrollja, [...]Horoszkóp – Oroszlán

Az Oroszlán jegyében született gyermek – horoszkóp