Készségfejlesztő játékötletek 3 hónapos kor alatt

Zenés móka
Tegyél fel egy kellemes zenét és mutasd meg a picinek, hogyan tapsolhat a kezével és a lábával. Akár “biciklizhettek” is a lábaival a levegőben. Az ilyen korú babák izmai még elég lazák, még nem tudják befeszíteni őket, így könnyen tudod mozgatni a kezüket lábukat, de azért légy mindig nagyon óvatos, hirtelen mozdulatokat ne csinálj, nehogy sérülést okozz. Akár Te is megmutathatod neki, hogy tud tapsolni a kezeivel vagy játszani az ujjaival.

Láb érintés
Óvatosan fektesd a picit a hátára. Érintsd meg a pici lábait és énekelj neki valami kedves dalt, közben pedig az egyik ujjaddal könnyedén kopogtasd a lábait a dal ütemére.

Tükröm-tükröm
Tartsd a picit egy tükör előtt, hogy láthassa magát. Ebben a korban a babák még nem tudják, hogy magukat látják a tükörben, sőt a tükörkép fogalma sem bír számukra jelentéssel, a tükörkép láttán azt gondolják, hogy valaki más van mögötte. Mégis számos érdekes percet szerezhetsz neki ezzel.

Mozgó tárgyak
Függessz élénk, színes vagy fekete-fehér tárgyakat, játékokat a pici ágya fölé, amelyek mozognak, hangot adnak. Ezeket akár órákig képesek elnézegetni a kisbabák. Ügyelj rá, hogy megfelelően rögzítsd a tárgyakat és ne használj semmi olyat, ami túl pici ahhoz, hogy esetleg lenyelhesse.

Kukkolás a szabadban
A babák ebben a korban rengeteg információt szereznek a látás útján. Menjetek ki a szabadba és üljetek le egy árnyékos helyen, ahonnan sok dolgot láthattok: futkározó gyerekeket, szél borzolta fákat, madarakat, autókat.

Repülőzés
Mozgass valamit lassan a baba arca előtt és hagyd, hogy kövesse a szemével. Ez lehet egy csörgő vagy egy színes babajáték. Tegyél úgy a kezeddel, mintha repülőgép lenne, akár hangot is adhatsz hozzá. “Repülj” körbe előtte a levegőben, majd landolj a pocakján.

Bűvös betűk az ultrahang leleten

A kismamák általában büszkén mutogatják az ultrahang vizsgálaton készült képeket. A vizsgálatnak van azonban egy kevésbé látványos kimenete, egy lelet, amin rengeteg fura rövidítés szerepel. De mit is jelentenek ezek?Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 39. hét

Most már bármelyik pillanatban szülhetsz, így fontos, hogy figyeld a tested jelzéseit. Persze nem szabad túlzásba vinni és pánikolni.