Készségfejlesztő játékötletek 3 hónapos kor alatt

Zenés móka
Tegyél fel egy kellemes zenét és mutasd meg a picinek, hogyan tapsolhat a kezével és a lábával. Akár “biciklizhettek” is a lábaival a levegőben. Az ilyen korú babák izmai még elég lazák, még nem tudják befeszíteni őket, így könnyen tudod mozgatni a kezüket lábukat, de azért légy mindig nagyon óvatos, hirtelen mozdulatokat ne csinálj, nehogy sérülést okozz. Akár Te is megmutathatod neki, hogy tud tapsolni a kezeivel vagy játszani az ujjaival.

Láb érintés
Óvatosan fektesd a picit a hátára. Érintsd meg a pici lábait és énekelj neki valami kedves dalt, közben pedig az egyik ujjaddal könnyedén kopogtasd a lábait a dal ütemére.

Tükröm-tükröm
Tartsd a picit egy tükör előtt, hogy láthassa magát. Ebben a korban a babák még nem tudják, hogy magukat látják a tükörben, sőt a tükörkép fogalma sem bír számukra jelentéssel, a tükörkép láttán azt gondolják, hogy valaki más van mögötte. Mégis számos érdekes percet szerezhetsz neki ezzel.

Mozgó tárgyak
Függessz élénk, színes vagy fekete-fehér tárgyakat, játékokat a pici ágya fölé, amelyek mozognak, hangot adnak. Ezeket akár órákig képesek elnézegetni a kisbabák. Ügyelj rá, hogy megfelelően rögzítsd a tárgyakat és ne használj semmi olyat, ami túl pici ahhoz, hogy esetleg lenyelhesse.

Kukkolás a szabadban
A babák ebben a korban rengeteg információt szereznek a látás útján. Menjetek ki a szabadba és üljetek le egy árnyékos helyen, ahonnan sok dolgot láthattok: futkározó gyerekeket, szél borzolta fákat, madarakat, autókat.

Repülőzés
Mozgass valamit lassan a baba arca előtt és hagyd, hogy kövesse a szemével. Ez lehet egy csörgő vagy egy színes babajáték. Tegyél úgy a kezeddel, mintha repülőgép lenne, akár hangot is adhatsz hozzá. “Repülj” körbe előtte a levegőben, majd landolj a pocakján.

Mennyi ideig tart, hogy teherbe essek

Nehéz megmondani, pontosan mennyi idő kell, hogy egy nő teherbe essen, persze vannak általános statisztikák, amik fogózkodót nyújthatnak ehhez. De természetesen minden ember különböző, így nem szabad ezekből az általános statisztikákból automatikusan saját magunkra nézve következtetéseket levonni. Normálisan a termékeny pároknak 20-30% esélyük van a teherbeesésre minden ciklus alatt. Kb. a párok 84%-a egy éven [...]Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 8. hét

Az embrió a hét végére eléri a 8-11 mm-es hosszúságot. Tisztán látható válik a hátsó agy és a pici ivarmirigyei herékké vagy petefészkekké alakulnak. Megindul a pici spontán mozgása, ami később nagyon fontos szerepet játszik majd az izmok fejlődésében, de ebből Te még semmit nem érzel.