START számla átvitele bankokból a Magyar Államkincstárhoz

Helga születése után nagyon gondosan választottuk ki azt a bankot, ahol a Start-számlátá megnyitottuk. Az államtól akkor 42000 forintot kaptunk, s az MKB Banknál nyitottunk számlát. A fő ok az volt, hogy a számlavezetésért nem kellett fizetni, s elég magas volt a kamatláb is.
Az első két évben rendszeresen fizettünk a számlára, s év végén állami támogatást is kaptunk.
2008-ban aztán megszületett Zita és Vilmos, s nekik is automatikusan ugyanannál a banknál nyitottunk számlát, ők már 42500 forintot kaptak fejenként. De születésük után pont jött a válság, így az ő számlájukra már nem fizettünk rendszeres megtakarítást, s Helga számláját is csak a kamat “hízlalta” akkoriban.
A kamat azonban egyre csökkent, s mostanra úgy láttuk, hogy szinte már egyáltalán nem jár kamat a Babakötvényre a bankunknál.
Az egyik barátunk nemrégiben lett apa, s tőle tudtuk meg, hogy a Magyar Államkincstár garantált, infláció feletti kamatot kínál a START-számlákra, ezért hosszas tépelődés és utánajárás után úgy döntöttük, hogy a gyerekek számláit átvisszük, vállalva azt, hogy innen már nem vihetjük át másik helyre a számlát.
Az interneten keresztül foglaltunk helyet a Váci út 71. szám alatti ügyfélszolgálati irodába, ahol a megadott időpontban kedvesen fogadtak minket.
A honlapjukon előzetesen tájékozódtunk, hogy milyen iratok szükségesek, ezeket magunkkkal is vittük, ám majdnem sokkot kaptunk, amikor az utolsó folyószámla-kivonatot kérték tőlünk. Szerencsére nálunk voltak a számlanyitáskor a bankban kapott papírok, amik tartalmazták a gyerekek nevét és számlaszámát, így foglalkoztak az ügyünkkel.
A hölgy minden iratot lemásolt két példányban, majd mindet alá is iratta velem. Ezt követően egy bő 20 perces papírmunka következett, addig mi leülhettünk. (Ezalatt mindhárom gyermek szerződése és egyéb irata elkészült, tehát egy gyermek esetén ez bizonyára kevesebb idő!) Utána alá kellett írnom egy csomó papírt – persze mindet két példányban -, majd végeztünk.
Végül a következő iratok kellettek az ügyintézéshez:
1. A családi pótlékot kapó szülő személyi igazolványa, lakcímkártyája, adókártyája (nekem csak egy hivatalos igazolásom volt az adószámomról, de azt is elfogadták)
2. A gyermek lakcímkártyája és adókártyája (nekem a gyerekek esetén is csak egy igazolásom volt az adószámukról, de azt is elfogadták)
3. Ha már van ilyen jellegű számlája a gyermeknek, akkor a banktól kapott legutolsó kivonat is kell, amin rajta van a neve és a számlaszáma
Az Államkincstárnál kaptunk egy kérelmet, amit benyújtottunk a banknál ( a mi esetünkben az MKB-nál), ahol megszűntették a számlákat, s azt mondták, hogy kb. 2 hét múlva rajta lesz a pénz az új számlákon.
Majd megírom a tapasztalatot!

Gyermek elsősegély: vérzés

Az egyik leggyakoribb sérüléstípus, szinte minden kisebb-nagyobb baleset, vérzéssel is jár. Vérzés esetén az elsősegélynyújtás célja mérsékelni a vérveszteséget és óvni a sebet az elfertőződéstől.Terhesség hétről hétre – hogyan fejlődik a baba, hogyan változik a mama

Hivatalosan a terhességet – melynek hossza általában 40 hét (280 nap) – az utolsó menstruáció első napjától számolják,. A tüszőrepedés és ezáltal a megtermékenyülés viszont csupán a ciklus közepe táján történik meg, így, bár az első két hét beleszámít a terhesség időszakába, a babád valódi koránál ezt a két hetet nem kell figyelembe venni. Kövesd [...]