Problémák a terhesség alatt – fogászati problémák

Ha tervezitek a babát, még a teherbe esés előtt érdemes elmenned fogorvoshoz és rendbe hozatni a fogaidat. A terhesség alatt sok nőnek vannak gondjai a fogaival, viszont ilyenkor nehezebb segíteni ezen, hiszen a fogorvos nem használhat olyan fájdalomcsillapítási módszert, amely során a fájdalomcsillapító a vérbe juthat, mert az károsíthatná a magzatot.

A terhességi hormonok hatására az íny lágy és vérbő lesz, ami az íny vérzéséhez vezethet. Az ételmaradék is könnyebben megragad a fogak tövében, ami fogínygyulladáshoz vezethet, amit szinte minden nő tapasztal a terhesség alatt. A gyulladás következménye a fogak meglazulása lehet. További oka a fogak meglazulásának a relaxin nevű hormon szintjének emelkedése – mely egyébként a medence szalagok ellazulását is elősegíti, komoly ízületi fájdalmat okozva ezzel a kismamának

Néhány jó tanács

  • Használj puhább fogkefét mint általában és ne dörzsöld túl erősen a fogaidat és az ínyedet.
  • A minél tökéletesebb fogtisztítás érdekében használj fogselymet, vagy szájvizet.
  • A nyálkahártya sérüléseire és gyulladására kaphatóak gyulladáscsökkentő cseppek, azonban ezek használata előtt mindenképpen kérd ki az orvosod véleményét.
  • A terhesség alatt is menj el fogorvoshoz, és nyugodtan kérd ki a véleményét az esetlegesen alkalmazandó, szóba jöhető fájdalomcsillapítási módszerekről.
  • Fogyassz több kalciumot, ez a magzat csontozatának a fejlődése szempontjából is nagyon fontos.

Milyen nemű lesz a baba?

Kisfiút szeretnél? Vagy kislányt? Számos módszer létezik ennek befolyásolására, ezek némelyike megfigyeléseken alapuló természetes módszer, de ma már léteznek mesterséges orvosi módszerek is.Köldöksérv – nem mindig kell műtét

Ha a baba nyugtalan, a köldökénél érintésre fájdalmas csomót észlelsz, lehet, hogy köldöksérve van. Ne kezdj el rögtön aggódni, nem biztos, hogy műtétre is szükség lesz.