Gyermekkori betegségek – Szájpenész

Szájpenész

A szájpenész, a bőr és a nyálkahártya gombás fertőzése. Mind csecsemőknél, mind idős embereknél előfordulhat. Bár nem súlyos betegség, de fájdalommal járhat, ezért fontos a mielőbbi kezelése. A csecsemők immunrendszere még nem teljesen kifejlett, ezért előfordulhat, hogy a szájnyálkahártya kezelése hónapokig is eltarthat.

A baba a szülés alatt is megfertőződhet, de a nem megfelelően sterilizált cumik, gumieszközök is okozhatnak fertőzést. Lappangási ideje általában 2-5 nap.

Tünetei

A szájpenész tünete vastag, sárga vagy fehér lepedék a szájüreg belsejében vagy a nyelven (ritkábban a garatban) – amely, ellentétben a szoptatás után a szájban maradt tejlerakódással, nehezen távolítható el – csecsemőknél kiütések jelentkezhetnek a végbélnyílás körül.

Kezelése

Minden szoptatás után töröld le a melledet bórvízzel. Gyümölcslevet, savas italokat ne adj a gyereknek, mert az csípi a gyermek száját, viszont a hűs italok jó hatásúak és enyhítik az esetleges fájdalmat, kellemetlen érzést.

Gyerekeknél használj Borax-glycerines ecsetelőt. Mártsd bele az ujjadra tekert steril gézlapot az ecsetelőbe, és erőteljes mozdulatokkal (nem elég finoman törölgetni, mert úgy hatástalan lesz), jól rányomva a fertőzött területre, töröld át a baba szájüregét. Érdemes ilyenkor a melledet, a cumikat, a szájába vehető játékokat is alaposan fertőtleníteni és áttörölgetni az oldattal, hogy elkerüld a felül- és visszafertőzést.
Az alábbi gyógynövények is alkalmazhatóak a szájüreg gyógyítására:

  • Zsályalevél: antibakteriális, vírus- és gombaellenes hatással rendelkeznek;
  • Kamillavirág: gyulladáscsökkentő, elősegíti a sebek gyógyulását, antibakteriális hatással rendelkezik;
  • Körömvirág: gyulladás gátló, a sebgyógyulást serkenti;
  • Mirha: elősegíti a sebgyógyulást;

Ha több hét után sem tapasztalható javulás, esetleg, rosszabbra fordul a helyzet, mindenképpen beszélj a gyermekorvosoddal!

Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 13. hét

Lassan vége az első trimeszternek. A következő néhány hétben könnyűnek érezheted a terhességet, energikusabb és éberebb leszel, jókat tudsz aludni és szinte minden tevékenységet el tudsz végezni.Baba receptek (13-36 hónap) – 3. rész

Baba receptek 13-36 hónapos babák számára