Terhesség hétről hétre – Második trimeszter, 15. hét

Hétről hétre

Baba

A pici “kifejleszti” az ujjszopás képességét. Hossza ekkor már 14 cm, súlya több, mint 70 gramm. Megkeményednek a hallócsontocskái és hallja a körülötte lévő hangokat, az anya szívverését (ennek megnyugtató monoton ritmusa olyan mélyen rögzül, hogy tudat alatt egész életében hatással lesznek rá a hasonló ritmusú hangok), bélmozgását és a külvilágból beszűrődő zajokat. Hallgass kellemes zenét és beszélj hozzá, ezzel eléred a mély anya gyerek viszony kialakulását.

A csontokban egyre több mész rakódik le, de még átlátszóak a bordák is. Fontos, hogy elegendő kalciumot vigyél be szervezetedbe, hogy a kicsi csontozata egészségesen fejlődjön. Emellett, a fogak kezdeményei is kalciumot igényelnek. Az ízlelőbimbói is működnek már és mivel mindennek, amit az anya eszik, egy része a magzatvízbe kerül, így a pici érzi, amit az anya eszik és ennek fontos hatása lesz a későbbi ízlésére is.

Mama

Hogy a baba oxigénellátását biztosítani tudja, a szívednek több vért kell pumpálnia, ami ebben az időszakban „még csak” 20% növekedést jelent, de a terhesség folyamán ez a 30-50%-os növekedést is elérheti.

Ekkor már érezhetően nő a pocakod mérete, bár bő ruhával még el tudod rejteni, ha akarod. Ha egy ruha szoros, ne próbáld beleerőltetni magad, inkább kezd el bő vagy könnyen táguló ruhákat hordani. Ne aggódj a méreteid miatt, hidd el, egy férfi számára nem sok szebb látvány van, mint terhes párja, aki az ő gyermekét hordja a szíve alatt.

Papa

Ha párod esetleg a Te szekrényedben kutat nagyobb méretű ruhákért, amit felvehet, ne aggódj, nem vagy egyedül. Valamikor ütemezzetek be egy ruhavásárló körutat. Ma már nagy a választék a csínos terhességi ruhákból.

Horoszkóp – Nyilas

A Nyilas jegyében született gyermek – horoszkópTippek-trükkök a szobatisztaság eléréséhez

A pelenka elhagyása fontos mérföldkő egy kisgyermek fejlődésében, de sok esetben ez nem zajlik zökkenőmentesen. Egy nagy út az óvodába lépéshez, éppen ezért nem mindegy, hogy a gyermek hogyan éli meg ezt az időszakot. Álljon itt néhány hasznos gyakorlati tipp.