Terhesség hétről hétre – Második trimeszter, 15. hét

Hétről hétre

Baba

A pici “kifejleszti” az ujjszopás képességét. Hossza ekkor már 14 cm, súlya több, mint 70 gramm. Megkeményednek a hallócsontocskái és hallja a körülötte lévő hangokat, az anya szívverését (ennek megnyugtató monoton ritmusa olyan mélyen rögzül, hogy tudat alatt egész életében hatással lesznek rá a hasonló ritmusú hangok), bélmozgását és a külvilágból beszűrődő zajokat. Hallgass kellemes zenét és beszélj hozzá, ezzel eléred a mély anya gyerek viszony kialakulását.

A csontokban egyre több mész rakódik le, de még átlátszóak a bordák is. Fontos, hogy elegendő kalciumot vigyél be szervezetedbe, hogy a kicsi csontozata egészségesen fejlődjön. Emellett, a fogak kezdeményei is kalciumot igényelnek. Az ízlelőbimbói is működnek már és mivel mindennek, amit az anya eszik, egy része a magzatvízbe kerül, így a pici érzi, amit az anya eszik és ennek fontos hatása lesz a későbbi ízlésére is.

Mama

Hogy a baba oxigénellátását biztosítani tudja, a szívednek több vért kell pumpálnia, ami ebben az időszakban „még csak” 20% növekedést jelent, de a terhesség folyamán ez a 30-50%-os növekedést is elérheti.

Ekkor már érezhetően nő a pocakod mérete, bár bő ruhával még el tudod rejteni, ha akarod. Ha egy ruha szoros, ne próbáld beleerőltetni magad, inkább kezd el bő vagy könnyen táguló ruhákat hordani. Ne aggódj a méreteid miatt, hidd el, egy férfi számára nem sok szebb látvány van, mint terhes párja, aki az ő gyermekét hordja a szíve alatt.

Papa

Ha párod esetleg a Te szekrényedben kutat nagyobb méretű ruhákért, amit felvehet, ne aggódj, nem vagy egyedül. Valamikor ütemezzetek be egy ruhavásárló körutat. Ma már nagy a választék a csínos terhességi ruhákból.

Problémák a terhesség alatt – szédülés és ájulás

A hormonok hatására a testedben fellépő változások következtében a terhesség során bármikor, de legfőképp a terhesség késői szakaszában jellemző a kismamákra a szédülés, esetleg ájulás.Terhesség hétről hétre – Második trimeszter, 18. hét

Tovább gyarapodik a baba mérete, hossza a 18. héten már meghaladhatja a 20 cm-t, súlya elérheti a 200 grammot. Ahogy növekszik a pocakod, az alvás is egyre nehezebbé válhat. Ezen sokat segíthet, ha sok párnát tartasz az ágyban, így könyebben megtalálod a megfelelő pozíciót.