Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 33. hét

Hétről hétre

Baba

A kicsi súlya már 1,8 kg körül van és nagyjából 1 liter magzatvíz veszi körül a méhben. A napjai nagy részét alvással tölti. Befejeződött a tüdő érése, s a ritmusos lökődések, amiket észlelsz a kicsi csuklását jelzik. Ez jó jel, mivel azt jelenti, hogy a baba képes a táplálék felvételére, s a csuklása a magzatvíz mind több lenyeléséből adódik.

Mama

Már valószínűleg meg tudod különböztetni a baba könyökét a térdétől annak ellenére, hogy már nem ficánkol annyira. Utóbbi tompább, előbbi hegyesebb dudorodás a hasadon.

A baloldalon való fekvés a legalkalmasabb testhelyzet az alsó végtagjaid és a magzat vérellátásának elősegítésére és ez az elhelyezkedés az emésztésedet és a légzésedet is javítja. Igyekezz a bal oldaladon pihenni a legtöbbet.

Gyakran görcsölhet a lábad, vádlid, ami ellen magnéziummal és kalciummal védekezhetsz. Tabletta vagy pezsgőtabletta formájában könnyen juthatsz kalciumhoz, de a zöld levelű zöldségfélék, a búzacsíra, a szója, a szilva, a mazsola, a narancs és a tejtermékek is gazdagok kalciumban.

Papa

Gyakoroljátok a relaxálást együtt a pároddal, tegyél fel egy kellemes, csendes zenét, esetleg masszírozd is meg.

Termékenységi trükkök

A teherbe esés roppant bonyolult – a tudomány által ma még nem minden részletében ismert – folyamat. Itt minden az esélyekről és azok növeléséről szól. Rengeteg dolgot tehetsz azonban, hogy növeld az esélyeidet a teherbe esésre.Meddőségi központok összehasonlítása – hogyan válasszunk?

2008 augusztusától jogszabály kötelezi a meddőségi központokat, hogy közzé tegyék eredményességi mutatóikat. Így lehetőség nyílik a meddőségi központok objektívebb összehasonlítására.