Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 33. hét

Hétről hétre

Baba

A kicsi súlya már 1,8 kg körül van és nagyjából 1 liter magzatvíz veszi körül a méhben. A napjai nagy részét alvással tölti. Befejeződött a tüdő érése, s a ritmusos lökődések, amiket észlelsz a kicsi csuklását jelzik. Ez jó jel, mivel azt jelenti, hogy a baba képes a táplálék felvételére, s a csuklása a magzatvíz mind több lenyeléséből adódik.

Mama

Már valószínűleg meg tudod különböztetni a baba könyökét a térdétől annak ellenére, hogy már nem ficánkol annyira. Utóbbi tompább, előbbi hegyesebb dudorodás a hasadon.

A baloldalon való fekvés a legalkalmasabb testhelyzet az alsó végtagjaid és a magzat vérellátásának elősegítésére és ez az elhelyezkedés az emésztésedet és a légzésedet is javítja. Igyekezz a bal oldaladon pihenni a legtöbbet.

Gyakran görcsölhet a lábad, vádlid, ami ellen magnéziummal és kalciummal védekezhetsz. Tabletta vagy pezsgőtabletta formájában könnyen juthatsz kalciumhoz, de a zöld levelű zöldségfélék, a búzacsíra, a szója, a szilva, a mazsola, a narancs és a tejtermékek is gazdagok kalciumban.

Papa

Gyakoroljátok a relaxálást együtt a pároddal, tegyél fel egy kellemes, csendes zenét, esetleg masszírozd is meg.

Gyakori gyermekbetegségek – Megfázás

Ez az égövön ősszel és télen minden korosztályban igen gyakori a megfázás így természetesen a gyermekek sem kerülhetik el. Fontos azonban tudni, hogy a közönséges megfázás és az influeknza különböző betegségek.Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 9. hét

A pici hossza a 9. hétre eléri a 13-17 mm-t, súlya az 1 grammot. Folytatódik a csontosodás és az agya is rohamos fejlődésnek indul. Kialakul a szem és a szemhéj, megjelennek a fül kagylóvonalai.