Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 33. hét

Hétről hétre

Baba

A kicsi súlya már 1,8 kg körül van és nagyjából 1 liter magzatvíz veszi körül a méhben. A napjai nagy részét alvással tölti. Befejeződött a tüdő érése, s a ritmusos lökődések, amiket észlelsz a kicsi csuklását jelzik. Ez jó jel, mivel azt jelenti, hogy a baba képes a táplálék felvételére, s a csuklása a magzatvíz mind több lenyeléséből adódik.

Mama

Már valószínűleg meg tudod különböztetni a baba könyökét a térdétől annak ellenére, hogy már nem ficánkol annyira. Utóbbi tompább, előbbi hegyesebb dudorodás a hasadon.

A baloldalon való fekvés a legalkalmasabb testhelyzet az alsó végtagjaid és a magzat vérellátásának elősegítésére és ez az elhelyezkedés az emésztésedet és a légzésedet is javítja. Igyekezz a bal oldaladon pihenni a legtöbbet.

Gyakran görcsölhet a lábad, vádlid, ami ellen magnéziummal és kalciummal védekezhetsz. Tabletta vagy pezsgőtabletta formájában könnyen juthatsz kalciumhoz, de a zöld levelű zöldségfélék, a búzacsíra, a szója, a szilva, a mazsola, a narancs és a tejtermékek is gazdagok kalciumban.

Papa

Gyakoroljátok a relaxálást együtt a pároddal, tegyél fel egy kellemes, csendes zenét, esetleg masszírozd is meg.

Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 29. hét

Lassan a baba is felkészül a születésre. Már elég jól képes szabályozni a testhőmérsékletét, a csontvelő vörösvértesteket kezd termelni.Antibiotikum – adjunk a babának vagy ne?

A gyermekek és különösen a csecsemők immunrendszere még nem olyan fejlett, mint a felnőtteké és bármilyen meglepő az immunrendszer hatékonyságára jelentős hatással van a bélflóránk állapota. Az antibiotikumok azonban sajnos elég rossz hatással vannak a bélflórára…