Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 33. hét

Hétről hétre

Baba

A kicsi súlya már 1,8 kg körül van és nagyjából 1 liter magzatvíz veszi körül a méhben. A napjai nagy részét alvással tölti. Befejeződött a tüdő érése, s a ritmusos lökődések, amiket észlelsz a kicsi csuklását jelzik. Ez jó jel, mivel azt jelenti, hogy a baba képes a táplálék felvételére, s a csuklása a magzatvíz mind több lenyeléséből adódik.

Mama

Már valószínűleg meg tudod különböztetni a baba könyökét a térdétől annak ellenére, hogy már nem ficánkol annyira. Utóbbi tompább, előbbi hegyesebb dudorodás a hasadon.

A baloldalon való fekvés a legalkalmasabb testhelyzet az alsó végtagjaid és a magzat vérellátásának elősegítésére és ez az elhelyezkedés az emésztésedet és a légzésedet is javítja. Igyekezz a bal oldaladon pihenni a legtöbbet.

Gyakran görcsölhet a lábad, vádlid, ami ellen magnéziummal és kalciummal védekezhetsz. Tabletta vagy pezsgőtabletta formájában könnyen juthatsz kalciumhoz, de a zöld levelű zöldségfélék, a búzacsíra, a szója, a szilva, a mazsola, a narancs és a tejtermékek is gazdagok kalciumban.

Papa

Gyakoroljátok a relaxálást együtt a pároddal, tegyél fel egy kellemes, csendes zenét, esetleg masszírozd is meg.

Komplikációk a terhesség alatt – Nemi úton terjedő betegségek

A nemi betegségek befolyásolják a nő fogamzásának esélyeit, amennyiben pedig a terhesség alatt fertőződik meg valaki, azzal megfertőzheti a magzatot és akár komoly rendellenességet is okozhat a babának.Biztonságos gyermekjáték: jelek, emblémák, szimbólumok – 1. rész

Mit jelentenek valójában a gyermekjátékokon látható jelek, emblémák, szimbólumok? Néhányról megmondjuk.