Gyermek elsősegély: áramütés

Az áramütés élettani hatásai

Áramütést lehet szenvedni egyenáramtól és váltakozó áramtól is. Ezek élettani hatásai különbözőek és az áram jellegén kívül természetesen befolyásolja a feszültség az áramerősség és váltóáram esetén annak frekvenciája, illetve az árammal való érintkezés hossza. A háztartásokban használt váltakozó áram sokkal veszélyesebb, mint az azonos erősségű egyenáram. Egyenáramú áramütés esetén a szív megáll, de az áram megszűnésekor képes újraindulni. A defibrillátorban is egyenáramot használnak, amely képes megszűntetni a szív szabálytalan működését a fibrillációt. Az egyenáram másik, sokkal alattomosabb hatása, hogy kémiai változásokat okozhat a szervezetben és befolyásolhatja a vörösvértestek működését, ezek pedig akár napokkal az áramütés után is okozhatnak halált.

Mindazonáltal egy átlagos háztartásban vagy a ház körül a gyermek nagy valószínűséggel csak váltóárammal kerülhet kapcsolatba. A váltóáram életveszélyes szívritmuszavart (fibrillációt) okozhat, amely következménye oxigénhiány és eszméletvesztés lehet.

Teendők áramütés esetén
Baba, gyermek elsősegély: áramütés
Áramütés esetén legelőször kapcsold ki az áramot, és szabadítsd ki a gyermeket az áramkörből. Ha nem tudod az áramot kikapcsolni, valamilyen jól szigetelő anyagra állva (gumiszőnyeg, vagy több réteg újságpapír) egy nem vezető, száraz tárggyal (pl.: műanyag, vagy fa felmosó bot, seprű) told odébb az áramütést okozó eszközt, vagy a gyermeket. Ellenőrizd, hogy eszméleténél van-e a gyermek és látsz-e rajta égési sérülést. Ha a gyermek eszméletlen, ellenőrizd az alapvető életjeleket (légzés, szívverés), szükség esetén azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést (mesterséges lélegeztetés és szívmasszázs) és folytatni kell a mentők kiérkezéséig vagy a légzés és szívverés spontán visszatéréséig. Ha vannak életjelek, tedd a gyermeket stabil oldalfekvésbe és azonnal értesítsd a mentőket.

Áramütés esetén a körülményektől függetlenül vidd orvoshoz a gyermeket, ugyanis az áramütés káros következményei lehet, hogy csak hosszú órák múlva jelentkeznek. Ilyen esetben általában 1 éjszakára megfigyelésre bent tartják a gyermeket a kórházban.

Shettles-módszer

A baba nemének befolyásolására talán az egyik legismertebb az ún. Shettles-módszer. Alapja az a megfigyelés, hogy az Y-kromoszómát hordozó hímivarsejtek (amelyből fiú születik) kisebbek, gyorsabbak és csak lúgos környezetben maradnak hosszabb távon is életben.Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 38. hét

Megeshet, hogy bizsergést, esetleg erős áramütésszerű fájdalmat érzel a medencéd környékén. Ennek oka, hogy babád valószínűleg eltalált egy ideget.