Gyógynövények a terhesség alatt

Általános tanács, hogy a gyógynövényekkel óvatosan kell bánni, mert aki nincsen pontosan tisztában az egyes gyógynövények hatásaival/mellékhatásaival, valamint használatuk módjával, akár komoly problémát is okozhat magának. Különösen igaz ez a terhesség alatt, hiszen a fejlődő magzat sokkal érzékenyebb a külső kémiai ingerekre, így a gyógynövényekben található kémiai anyagokra is.

Mielőtt bármilyen gyógynövényt, vagy gyógynövényt tartalmazó terméket használsz, illetve ételt/italt fogyasztasz, mindenképpen konzultálj az orvosoddal, nehogy bajt okozz.

Álljon itt néhány konkrét jótanács.

Illóolajok
A terhesség alatt használj kevesebbet az illóolajakból. A terhesség alatt a kismamák általában amúgy is érzékenyebbek az erős illatokra, ráadásul némely illóolaj akár bajt is okozhat.

Egy kevés levendula és a rozmaring illóolaj aromalámpában párologtatva továbbra is alkalmazható, nyugtató hatású, azonban a fahéj és a tuja kerülendő.

Gyógynövények a terhesség alattZöldfűszerek
A várandósság ideje alatt belsőleg nem alkalmazhatók a keserűanyagot, alkaloidot és illóolajat tartalmazó növények, mert ezek a magzat szervezetébe jutva, károsíthatják a babát. Ide tartoznak például a majoránna, az oregánó, a rozmaring, a borbolya, a vérehulló fecskefű, a borókabogyó, a csikófark, a levendula, az őszi kikerics, és a cickafark.

Talán meglepő, hogy a felsorolásban jól ismert és a magyar konyhában is előszeretettel alkalmazott fűszernövények is vannak. Ezek kis mennyiségben, ételek fűszerezésére továbbra is használhatók, de forrázatként (teaként) már ne fogyaszd őket. Mindazonáltal az ételek fűszerezésénél is érdemes óvatosabbnak lenni a fűszerek mennyiségével, mert a zöldfűszerek többsége gyomorizgató hatású.

Álmatlanság ellen
Az álmatlanság ellen használt macskagyökér (Valeriana) sem alkalmazható ebben az időszakban, mert könnyen hozzászokik a szervezet, és nagy mennyiségben elfogyasztva vetélést okozhat. Helyette inkább a hasonlóan nyugtató hatású citromfű (Melissa) teáját fogyasszuk.

Hashajtó teát ne!
Egyes gyógynövények hashajtó hatású anyagokat tartalmaznak, amelyek a sima izmokra is hatnak, így a méhizomzatot is összehúzódásra serkentik. Ez koraszüléshez vagy vetéléshez vezethet. Ilyen a rendkívül népszerű orvosi aloé (Aloe vera), a hashajtó teakeverékek jellemző alapanyaga. Ezeket a teákat kerüld a terhesség alatt.

Tiltott gyógynövények
Álljon itt egy részletes lista a terhesség alatt nem, vagy csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható gyógynövényekről:

Levendula Majoránna Oregánó
Borbolya Vérehulló fecskefű Borókabogyó
Közönséges aranyvessző Kutyabenge Varjútövis
Csikófark Őszi kikerics Rozmaring
Cickafark Bíbor kasvirág Macskagyökér
Szenna Lórom Kálmosgyökér
Fehér üröm Édesgyökér Varádicskóró
Lenmag Fagyöngy Csombormenta
Rebarbara Rózsameténg Cseresznyelevél
Kakukkfű Hegyi árnika Kerti borágó
Fekete nadálytő Galagonya Ginzeng
Kerti izsóp Komló Körömvirág
Réti legyezőfű Martilapu Orbáncfű
Orvosi pemetefű Petrezselyem Ricinus
Közönséges vasfű Lestyángyökér Zsálya
Orvosi aloé (Aloe Vera)

A fenti gyógynövények fogyasztása a szoptatás ideje alatt sem javasolt!

Diszlexia prevenció

Napjainkban egyre gyakrabban diagnosztizálják a gyerekeket diszlexiával. A szűréssel már az óvodában foglalkoznak, ahol nagycsoportos-iskolaelőkészítős gyermekeket a fejlesztő szakemberek megvizsgálják, szükség esetén fejlesztik.Gyermek elsősegély: mesterséges lélegeztetés

Ha a gyermek eszméletlennek tűnik, finoman rázd meg, csípj bele, kiálts rá. Ha nem reagál, azonnal hívj segítséget, majd fektesd a hátára a földön, vagy egy asztalon, lényeg, hogy kemény, szilárd felület legyen és tedd a következőket.