Shettles-módszer

A baba nemének befolyásolására talán az egyik legismertebb az ún. Shettles-módszer. Alapja az a megfigyelés, hogy az Y-kromoszómát hordozó hímivarsejtek (amelyből fiú születik) kisebbek, gyorsabbak és csak lúgos környezetben maradnak hosszabb távon is életben. Az X-kromoszómát tartalmazó (amelyből lány születik) hímivarsejtek pedig lomhábbak, viszont sokkal tovább maradnak életben és jól tűrik a savas közeget (a nő hüvelyében általában enyhén savas környezet uralkodik, amelynek fontos szerepe van a fertőzések megakadályozásában).

Misszionárius póz és az időzítés

Akik tehát fiú gyermekre vágynak, javasolt, hogy az együttlétet az ovuláció idejére időzítsék. Gyorsaságuk miatt ugyanis az Y-spermiumok érnek először a petesejthez, így, ha már van érett petesejt, nagyobb az esélyük arra, hogy megtermékenyítsék azt, mielőtt az X-spermiumok odaérnek. Az Y-spermiumok maximum 2 napig maradnak életben. Tovább javíthatja az esélyeket, ha a szeretkezéshez ilyenkor olyan pózt választotok, ahol a férfi mélyebbre tud hatolni a hüvelyben, így a spermiumok közelebb kerülnek a méhnyakhoz, s kevesebb időt kell eltölteniük a számukra igen kedvezőtlen savas kémhatású hüvelyben. További esélynövelő, ha, az aktus során a nőnek is van orgazmusa, mivel az ilyenkor termelődő váladék fokozza a méhnyak lúgosságát, ami az Y-spermáknak kedvező.

Ha kislányt szeretnétek, leginkább a misszionárius póz ajánlott, ez ugyanis kevésbé mély behatolást eredményez, így az Y-spermiumok java része a savas kémhatású hüvelyben elpusztul és főként a női kromoszómákat hordozó spermiumsejtek maradnak életben és jutnak tovább a petesejt felé. Fontos az időzítés is: ha kislányt szeretnétek, akkor érdemes az ovuláció előtt 2 nappal szeretkezni, így a peteérés időpontjára többnyire már csak az ellenállóbb, X-kromoszómás spermiumok maradnak életben és képesek megtermékenyíteni a petét.

A spermiumok élettani képességei (úszási képesség, savas közeggel szembeni ellenálló képesség) igen széles skálán mozoghatnak, így 100%-os megoldást ez a módszer sem nyújthat.

Mese, mese mátka – Ártalmasak-e a rémmesék?

A gyermekmesék tele vannak ijesztő, félelmetes alakokkal, mint a boszorkány, hétfejű sárkány és ha nem is félelmetesek az alakok, de a történetek sokszor tele vannak horrorfilmbe illő jelenetekkel. Vajon árthat ez a gyermek lelkének?Mennyi ideig tart, hogy teherbe essek

Nehéz megmondani, pontosan mennyi idő kell, hogy egy nő teherbe essen, persze vannak általános statisztikák, amik fogózkodót nyújthatnak ehhez. De természetesen minden ember különböző, így nem szabad ezekből az általános statisztikákból automatikusan saját magunkra nézve következtetéseket levonni. Normálisan a termékeny pároknak 20-30% esélyük van a teherbeesésre minden ciklus alatt. Kb. a párok 84%-a egy éven [...]