Shettles-módszer

A baba nemének befolyásolására talán az egyik legismertebb az ún. Shettles-módszer. Alapja az a megfigyelés, hogy az Y-kromoszómát hordozó hímivarsejtek (amelyből fiú születik) kisebbek, gyorsabbak és csak lúgos környezetben maradnak hosszabb távon is életben. Az X-kromoszómát tartalmazó (amelyből lány születik) hímivarsejtek pedig lomhábbak, viszont sokkal tovább maradnak életben és jól tűrik a savas közeget (a nő hüvelyében általában enyhén savas környezet uralkodik, amelynek fontos szerepe van a fertőzések megakadályozásában).

Misszionárius póz és az időzítés

Akik tehát fiú gyermekre vágynak, javasolt, hogy az együttlétet az ovuláció idejére időzítsék. Gyorsaságuk miatt ugyanis az Y-spermiumok érnek először a petesejthez, így, ha már van érett petesejt, nagyobb az esélyük arra, hogy megtermékenyítsék azt, mielőtt az X-spermiumok odaérnek. Az Y-spermiumok maximum 2 napig maradnak életben. Tovább javíthatja az esélyeket, ha a szeretkezéshez ilyenkor olyan pózt választotok, ahol a férfi mélyebbre tud hatolni a hüvelyben, így a spermiumok közelebb kerülnek a méhnyakhoz, s kevesebb időt kell eltölteniük a számukra igen kedvezőtlen savas kémhatású hüvelyben. További esélynövelő, ha, az aktus során a nőnek is van orgazmusa, mivel az ilyenkor termelődő váladék fokozza a méhnyak lúgosságát, ami az Y-spermáknak kedvező.

Ha kislányt szeretnétek, leginkább a misszionárius póz ajánlott, ez ugyanis kevésbé mély behatolást eredményez, így az Y-spermiumok java része a savas kémhatású hüvelyben elpusztul és főként a női kromoszómákat hordozó spermiumsejtek maradnak életben és jutnak tovább a petesejt felé. Fontos az időzítés is: ha kislányt szeretnétek, akkor érdemes az ovuláció előtt 2 nappal szeretkezni, így a peteérés időpontjára többnyire már csak az ellenállóbb, X-kromoszómás spermiumok maradnak életben és képesek megtermékenyíteni a petét.

A spermiumok élettani képességei (úszási képesség, savas közeggel szembeni ellenálló képesség) igen széles skálán mozoghatnak, így 100%-os megoldást ez a módszer sem nyújthat.

Kórházi csomag összeállítása – 3. rész

Mit vigyél magaddal a kórházba a kisbabádnak
1. A szülőszobába

Már írtam róla, hogy vigyél a szülőszobába olyan ruhát, melybe felöltözhet a kis újszülött.

Az nyáron ujjatlan vagy rövidujjú body és vékony pamut rugdalózó legyen, esetleg vékony kissapka.

A body télen is alap, hosszú ujjú ruha alá jobb a rövid ujjú vagy ujjatlan változat, de lehet hosszú ujjú is…Segítség, a gyermekem a falra rajzol!

Előbb-utóbb minden szülő szembesül a problémával: amint rajzeszköz kerül a pici kezébe, rögtön nekiesik a falnak a kis művész. Aztán jöhet a korrekciós festés. Nem kell azonban mindig így lennie, van megoldás a problémára.