A terhesség 10 legfontosabb jele

Ha nagyon pontosan ismered a saját tested ritmusát és érzékeny vagy az ebben bekövetkezett legkisebb változásokra is, akkor valószínűleg nem sokkal a fogamzás után már gyanítani fogod, hogy valami történt. A legtöbb nő azonban nem érzékeli a terhesség nagyon korai szakaszának egyetlen tünetét sem, amíg a megtermékenyített petesejt be nem ágyazódik a méh falába több nappal a megtermékenyítést követően. Olyan is előfordul, hogy valaki hetekig nem figyel fel a terhesség jeleire, majd csodálkozva kérdezi az orvosát „Terhes vagyok?”, miután elmaradt a menstruáció. Álljon itt egy lista a közelgő anyaság néhány első jelével. Lehet, hogy mindet tapasztalni fogod vagy csak néhányat, esetleg egyet sem:

 • Étvágy.
  Talán közhelynek hangzik, de az étvágy néha lehet a terhesség jele. Persze nem szabad feltétlenül megbíznod benne, mint biztos indikátorban (a fokozott étvágy lehet annak is a jele, hogy a szervezeted hiányt szenved valamilyen tápanyagból), de együtt jár néhány egyéb tünettel is a listáról, kezdd el számolni a napokat az utolsó menstruációd óta.
 • Mellbimbó udvarának sötétebbé válása.
  Ha a mellbimbód körüli bőr sötétebbé válik, lehet, hogy teherbe estél, bár ez lehet a terhességtől független hormonális változás jele, vagy egy korábbi terhesség után hátramaradt tünet is.
 • Beágyazódáskor enyhe vérzés vagy alhasi görcs.
  Körülbelül 8 nappal a peteérés után enyhe rózsaszínű vagy barnás pecsételő vérzést tapasztalhatsz, esetleg enyhe alhasi görcsöt.
 • Gyakori vizelési inger.
  A beágyazódás után megindul a humán chorio-gonadotropin (hCG) hormon termelése, ami alhasi vérbőséget okoz, ez ingerli az itt található szerveket, például a húgyhólyagot.
 • Fáradtság, gyengeség.
  A fáradtság érzése szintén sok nőnél jellemző a terhesség korai szakaszában. A sárgatest hormon ellazítja az erek izomrétegét, ami azok kitágulásához vezet. Ez csökkenti a vérnyomást, ami fáradékonysághoz, esetleg szédüléshez, rosszulléthez vezethet.
 • Érzékeny, duzzadt mellek.
  Terhesség alatt érzékenyebbé válhat a melled és a mérete is megváltozhat, hasonlóan ahhoz, amit a menstruáció előtt tapasztalsz. Amint a szervezeted hozzászokik a megváltozott hormonszintekhez, a tünetek enyhülnek.
 • Megváltozott íz- és szagérzékelés.
  A terhesség alatt előfordulhat, hogy bizonyos ételeket nagyon megkívánsz, vagy éppen nem kívánsz olyan ételeket, italokat, amikkel korábban nem volt bajod, pl.: tea, kávé. Sok nő érez fura fémes ízt ilyenkor a szájában.
 • Reggeli hányinger, hányás.
  Talán a legismertebb terhességet kísérő esemény. A szerencsésebbeket a terhesség első pár hetében nem sújtja, de sokaknál már az első időkben is napi panaszokat okoz. Sokszor nem korlátozódik a reggeli órákra, lényegében a nap bármely szakában jelentkezhet. Általában az első trimeszter vége felé fokozatosan megszűnik.
 • Havi ciklus elmaradása.
  Ha a havi ciklusod egyébként szabályos de most késik, lehet, hogy ideje terhességi tesztet végezned. Az elmaradt ciklus az egyik legbiztosabb jele a terhességnek. Mindazonáltal számos más oka (stressz, testsúlyváltozás, betegségek) is lehet a ciklus késésének, vagy elmaradásának.
 • Pozitív terhességi teszt.
  Ha vártál a teszttel legalább a kimaradt ciklus első napjáig és a teszten megjelenik a kontroll csík mellett a második csík is, nagy valószínűséggel úton vagy a családi élet felé. Beszélj meg egy időpontot az orvosoddal, hogy megerősítse neked a jó hírt. Gratulálunk!

Készségfejlesztő gyakorlatok gyerekeknek

Ha gyermekeddel a közös szabadidő tartalmas eltöltéséhez keresel ötleteket, minden bizonnyal hasznosnak fogod találni az alábbi gyűjteményt.Komplikációk a terhesség alatt – Rh összeférhetetlenség

Az AB0 mellett létezik egy másik fontos vércsoportrendszer, amelyet a Rhesus-faktor (Rh) határoz meg. Az Rh a vörösvértestek felszínén található anyag. Ha van ilyen anyag valaki szervezetében, akkor az illető Rh-pozitív (Rh+), ha pedig hiányzik, akkor Rh-negatív (Rh-). Az európai emberek 85%-a Rh-pozítív.