Komplikációk a terhesség alatt – Terhességi cukorbetegség

Az ún. gesztációs diabetes mellitus (GDM) a cukorbetegségnek az a formája, amelyet először a terhesség 24-28. hetében lehet észlelni. Terhességi cukorbetegség a kismamák körülbelül két-három százalékánál fordul elő.

A terhességi cukorbetegség oka, hogy a terhesség alatt bekövetkező hormonális változások (a méhlepényben termelődő hormonok) csökkenthetik a szervezetben termelődő inzulin hatását, ennek következtében átmeneti inzulinrezisztencia jön létre, így a sejtek kevesebb cukrot (glükózt) tudnak felvenni. Ez a vércukorszint növekedését okozza, aminek hatására a hasnyálmirigy még több inzulint termel, azonban néhány esetben nem képes kielégíteni a megnövekedett inzulinigény. A vércukorszint emiatt növekszik, ez pedig arra készteti a hasnyálmirigy sejtjeit, hogy még több inzulint termeljenek. A hasnyálmirigy ilyenkor nem mindig tud lépést tartani a szervezet megnövekedett inzulinszükségletével, szülés után azonban a legtöbbször ismét visszaáll a szénhidrát-anyagcsere normális egyensúlya.

A terhességi cukorbetegség felismerése

A terhességi cukorbetegség megbízható diagnosztizálásához terheléses cukorvizsgálatra van szükség. Ennek során megmérik az éhgyomori cukorértéket, majd meg kell inni egy pohár vizet, amelyben előtte 75g cukrot feloldottak. Ezután két órával ismét megmérik a vércukorszintet. Ha a két órás cukorérték 7.8 mmol/l felett van, akkor terhességi cukorbetegségről beszélünk. Ha kicsivel alatta van az érték, akkor néhány hét múlva érdemes újra elvégezni a vizsgálatot.

Veszélyes lehet a magzatra?

Igen. Mivel a magas vércukorszint (szénhidrát-anyagcserezavar) veszélyezteti a magzat egészséges fejlődését, nagyon fontos, hogy megfelelően kezeljék ezt az állapotot. A vércukorszint erős ingadozása károsíthatja a pici agyát, illetve az inzulinhiány károsíthatja a méhlepény sejtjeit, ami káros hatással lehet a magzat oxigénellátására. Emellett a baba túl nagyra nőhet, viszont az előbbi okok miatt nem biztos, hogy a testméretének megfelelő mennyiségű oxigénhez tud jutni.

Kezelés és teendők

Kevésbé súlyos esetben a megfelelően összeállított diéta elegendő a vércukorszint normalizálásához. Ha azonban a diétával nem sikerül a normál cukor értékeket elérni, akkor a diéta megtartása mellett inzulinra is szükség van. A terhesség alatt szájon át szedhető vércukorszint csökkentő gyógyszereket nem szabad szedni, mert ezek károsíthatják a magzatot.
A diéta összeállításánál mindenképen szakorvos segítségét érdemes kérni, mivel ez egyénenként eltérő lehet. Néhány dolog azonban egyénektől függetlenül is elmondható:

  • A napi szénhidrátbevitelt csökkenteni kell, és megfelelő szénhidrátot kell fogyasztani. Kerülni kell a cukros ételek, italok, méz, illetve a fehérlisztből készült ételek fogyasztását. A fehérliszt helyett használj teljes kiőrlésű lisztet, a cukor helyett például fruktózt (ugyan jóval drágább, mint a cukor, viszont kevesebb kell belőle, mert kb. 40%-kal édesebb, mint a cukor).
  • Sok zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztani, de ezeket ne gyümölcsturmix vagy gyümölcslé formájában fogyasszuk, ugyanis a folyadékokból sokkal hamarabb szívódik fel a cukor, a cél azonban ilyenkor éppen az ellenkezője, hogy amennyire lehet, kerüljük a vércukorszint hirtelen megemelkedését.
  • A néhány nagy étkezés helyett át kell állni a többszöri (5-6) kis adag étel fogyasztására.
  • Rendszeresen kell – a terhességnek megfelelő – mozgást végezni, ugyanis a mozgás során az izomsejtek által megnövekedett energiaigény (amit a vérből felvett cukorból elégítenek ki) segít kordában tartani a vércukorszintet.

Terhesség után

Szülés után az inzulinos kezelést általában abba lehet hagyni, de a diétát még 5-6 hétig folytatni kell. Az első terhesség alatt jelentkező cukorbetegség a következő terhességek alatt is felléphet (bár ez nem mindig van így), viszont a terhességi cukorbetegség jelzi a hajlamot ezért ebben az esetben számítani lehet az időskori cukorbetegség kialakulására.

Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 39. hét

Most már bármelyik pillanatban szülhetsz, így fontos, hogy figyeld a tested jelzéseit. Persze nem szabad túlzásba vinni és pánikolni.Nemi szervek tisztítása csecsemőkorban – néhány jótanács

A nemi szervek tisztán tartása egész életünk során fontos, hiszen nagyon érzékeny szervekről van szó, különösen a lányoknál. Íme egy-két jótanács, mire ügyelj a csecsemőkorban!