Torokfájás a terhesség alatt – érdemes aggódni?

A terhes nők immunrendszere gyengébb, mint a terhesség előtt, így ők védtelenebbek a különböző kórokozókkal szemben, ami különösen ebben a téli időszakban jelenthet gondot.

Annak oka, hogy az immunrendszer némileg “csökkentett üzemmódban” van, az, hogy az anyai szervezet számára a magzat lényegében kívülálló, hiszen fele részben az apai génjeit hordozza. A magzat kilökődését elkerülendő az immunrendszer takaréklángra kapcsol.

A torokfájásnak több oka is lehet a terhesség alatt:

Garatgyulladás esetén a torok, esetenként az orr, illetve a garat mentén kaparó, szúró érzés tapasztalható, ezt követi a köhögés, krákogás, fülbe sugárzó nyelési fájdalom. Akár láz is előfordulhat. A nyirokcsomók megnagyobbodnak. Legtöbbször vírus okozza, de lehet bakteriális eredetű is olykor.

A mandulagyulladás kórokozója is általában vírus, bakteriális fertőzés esetén a legvalószínűbb, hogy egy gennykeltő Streptococcus baktériummal állunk szemben. Kísérő tünetek általában a magas láz, torokfájás, nyelési fájdalom, bevezető tünetként hányás, hasfájás. Az állkapocsszögleti nyirokcsomók megnagyobbodnak.

Sok helyen olvasni, hogy a kismamáknak nem szabad gyógyszert szedni, de ezt így általánosságban felelőtlenség lenne kijelenteni. Persze törekedni kell a gyógyszerfogyasztás minimalizálására és fontos, hogy olyan gyógyszert szedj – ha már mindenképpen kell – amit kifejezetten kismamáknak készítenek. A betegségek kísérő tünetei (láz, gyulladás) sokkal veszélyesebbek lehetnek, mint a gyógyszerek és károsíthatják a fejlődő magzatot, ezért fontos, hogy ha a tünetek nem múlnak el, mindenképpen fordulj orvoshoz. Szerencsére ma már rengeteg gyógyszertípusból létezik kifejezetten terhesség alatt is szedhető változat. A betegség alatt nagyon fontos továbbá a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel.

Problémák a terhesség alatt – hányás és hányinger

A hányingert a köznyelvben lényegében a terhességgel azonosítják, vajon jogosan?Ericsson-módszer

Az Ericsson-módszer azon a feltevésen alapul, hogy az X kromoszómát tartalmazó (amelyből lány születik) spermiumok lassabban úsznak, mint az Y kromoszómát tartalmazó (amelyből fiú születik) spermiumok.