Készségfejlesztő játékötletek 9-12 hónapos korig

Hangszerek a konyhából
Nem kell hangszerkészítőnek lenned, hogy néhány konyhai eszközből mókás hangszereket varázsolj. Fordíts fel egy lábast vagy edényt, fogj egy fakanalat és készen is van a rögtönzött dob. Biztos lehetsz benne, az ilyen mókára mindig kapható a kis gézengúz. Fontos, hogy már a legelején azt is tanítsd meg neki, hogy ahogy eljön a zenélés ideje, úgy eljön a zene befejezésének az ideje is, különben sok kellemetlen percet szerezhetsz magadnak.

Vízi mulatság
Akár a kádban is játszható, de nyáron remek kinti mulatság. Töltsd meg a kádat, vagy egy nagyobb edényt pár centiméter mély vízzel, majd tegyél bele mindenféle tárgyat (olyat, ami elmerül és olyat is ami úszik a vízen), hadd játsszon vele kicsi. A kisgyermekek általában imádnak pancsolni a vízben, viszont nagyon fontos, hogy ha a gyermek a vízzel/vízben játszik, mindig szükség van egy felnőtt felügyeletére!

Játék a fedélzeten
Rugalmas kötél segítségével köss kis méretű gyerekjátékokat az etetőszékre és mutasd meg neki, hogyan tudja ledobni a “horgonyt”, majd a kötél segítségével visszahúzni a “hajóra”. Ennél a játéknál soha ne hagyd egyedül a picit, nehogy a nyaka köré tekerje a kötelet.

Mesés mulatság
A gyermek szókincsének fejlesztésében fontos szerepet játszanak a mesék, így érdemes sok mesét olvasnod neki a kezdetektől fogva. Természetesen minden életkorban megfelelő bonyolultságú és szókincsű meséket kell olvasni. Ebben a korban olyan mese az ideális, ami nem tartalmaz túl sok és túl hosszú szavakat. A sok kép ilyenkor ideális, ezekhez remekül lehet hangutánzó szavakat társítani, amiket ebben a korban könnyen megjegyeznek a gyerekek.

Rejtőzködő
Mutass a babádnak egy játékot, majd rejtsd el például egy törülköző alá és segíts neki megkeresni.

Szabadtéri felfedezés
Vidd ki a gyermeket a kertbe, vagy egy parkba és hagyd, hogy megismerhesse, milyenek érzés megérinteni különböző felületű dolgokat. Ültesd le a fűbe, hagyd, hogy megismerje, milyen érzés a kő, vagy a fa megérintése. Ebben a korban a látás mellett a tapintás az egyik legfontosabb érzékszervük. Nem véletlen, hogy akár akarod, akár nem, a babák ebben a korban minden meg akarnak fogni. Éppen ezért ilyenkor mindig szükség van a szülői felügyeletre!

Sütisütés gyerekekkel

A gyerekekkel való közös sütéseknél több dolgot kell figyelembe venni…
Továbbá szánjunk időt az előkészítésre, magára a sütésre, és ne rettenjünk meg, ha a gyerekek nem a szabványos, megszokott formában kívánják elkészíteni az édességeket, hanem szárnyaló fantáziájuknak megfelelően dinó alakot öltenek a pogácsák és pici formás csigákká avanzsálnak a kókuszgolyók. Ha nyitottan, elvárások nélkül kezdünk a közös sütésnek, akkor nagy élményben lehet részünk.Terhességi kívánósság – vajon engedhetsz a kísértésnek?

Hiába tervezed meg előre az étrendedet, ha a terhesség alatt megkívánsz valamit, gyakran megdőlnek az elvek. A sóvárgás fontos dolgokat jelez, érdemes megérteni és mérlegelni a helyzetet.