Készségfejlesztő játékötletek 9-12 hónapos korig

Hangszerek a konyhából
Nem kell hangszerkészítőnek lenned, hogy néhány konyhai eszközből mókás hangszereket varázsolj. Fordíts fel egy lábast vagy edényt, fogj egy fakanalat és készen is van a rögtönzött dob. Biztos lehetsz benne, az ilyen mókára mindig kapható a kis gézengúz. Fontos, hogy már a legelején azt is tanítsd meg neki, hogy ahogy eljön a zenélés ideje, úgy eljön a zene befejezésének az ideje is, különben sok kellemetlen percet szerezhetsz magadnak.

Vízi mulatság
Akár a kádban is játszható, de nyáron remek kinti mulatság. Töltsd meg a kádat, vagy egy nagyobb edényt pár centiméter mély vízzel, majd tegyél bele mindenféle tárgyat (olyat, ami elmerül és olyat is ami úszik a vízen), hadd játsszon vele kicsi. A kisgyermekek általában imádnak pancsolni a vízben, viszont nagyon fontos, hogy ha a gyermek a vízzel/vízben játszik, mindig szükség van egy felnőtt felügyeletére!

Játék a fedélzeten
Rugalmas kötél segítségével köss kis méretű gyerekjátékokat az etetőszékre és mutasd meg neki, hogyan tudja ledobni a “horgonyt”, majd a kötél segítségével visszahúzni a “hajóra”. Ennél a játéknál soha ne hagyd egyedül a picit, nehogy a nyaka köré tekerje a kötelet.

Mesés mulatság
A gyermek szókincsének fejlesztésében fontos szerepet játszanak a mesék, így érdemes sok mesét olvasnod neki a kezdetektől fogva. Természetesen minden életkorban megfelelő bonyolultságú és szókincsű meséket kell olvasni. Ebben a korban olyan mese az ideális, ami nem tartalmaz túl sok és túl hosszú szavakat. A sok kép ilyenkor ideális, ezekhez remekül lehet hangutánzó szavakat társítani, amiket ebben a korban könnyen megjegyeznek a gyerekek.

Rejtőzködő
Mutass a babádnak egy játékot, majd rejtsd el például egy törülköző alá és segíts neki megkeresni.

Szabadtéri felfedezés
Vidd ki a gyermeket a kertbe, vagy egy parkba és hagyd, hogy megismerhesse, milyenek érzés megérinteni különböző felületű dolgokat. Ültesd le a fűbe, hagyd, hogy megismerje, milyen érzés a kő, vagy a fa megérintése. Ebben a korban a látás mellett a tapintás az egyik legfontosabb érzékszervük. Nem véletlen, hogy akár akarod, akár nem, a babák ebben a korban minden meg akarnak fogni. Éppen ezért ilyenkor mindig szükség van a szülői felügyeletre!

Mi segíti az embrió megtapadását?

Akár spontás sikerül teherbe esned, akár lombik kezelés keretében ültetik vissza az embriót, bizonyára sokat foglalkoztat a kérdés, hogy vajon mit tehetsz te annak érdekében, hogy az embrió könyebben megtapadjon. Rengeteg dolog van, ami növeli a megtapadás esélyét, ezeket szedtük itt csokorba.Nyitott Botallo-vezeték

A magzat az oxigénben dús vért a köldökzsinóron keresztül a méhlepényből kapja. A Botallo-vezeték, ami egy rövid érszakasz mintegy “rövidre zárja” a magzati vérkeringést, amely így a tüdőt kihagyja. A születés után ez a vezeték záródik, ritkán azonban előfordul, hogy ez nem tökéletes.