Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 34. hét

Hétről hétre

Baba

A baba már több mint 2 kiló és 42 cm. Immunrendszere már elég fejlett ahhoz, hogy kisebb fertőzések ellen maga is védekezzen. A lanugo (magzatpihe) eltűnik, a magzatmáz megvastagodik. Bőre már kevésbé átlátszó. Valószínűleg már elhelyezkedett a szüléshez, remélhetőleg fejjel lefelé.

Mama

A Te tested is felkészül lassan a szülésre, amiből csak annyit érzel, hogy egyre gyakoribbá válnak a fájások.

A vajúdásnak három szakasza van:

  • Első szakasz: Állandósulnak, egyre gyakoribbak és erősebbek a fájások. Próbáld meg mérni a fájások közötti időt. Mielőtt ez a szakasz véget ér a szülés helyére kell kerülnöd. A szakasz végére teljesen kitágulsz.
  • Második szakasz: Megkezded a baba “kinyomását”. A szakasz végét a baba születése jelzi.
  • Harmadik szakasz: Végre a saját kezedben tarthatod a babádat! Kicsit később még pár tolással a placentát kell kinyomnod, amiről a baba jelenléte teljesen elvonja a figyelmed, szinte észre sem veszed.

A fájdalomcsillapítási lehetőségeket beszéljétek meg még a szülés előtt az orvosoddal. A korábban a terhes tornákon tanult relaxációs technikáknak most veheted igazán hasznát. Gyakran alkalmazzák az epidurális érzéstelenítést is. A stressz és az idegesség fokozza a fájdalmakat, ezért a fájdalomcsillapítástól függetlenül lényeges, hogy megtanulj lazítani.

Papa

Itt az idő, hogy még utoljára készíts pár fotót várandós párodról, mielőtt megszületik a pici. Ezeket a képeket jó lesz még később visszanézni.

Fegyelmezési módszerek 0-12 éves korig

Úgy érzed, a gyermeked nem figyel rád? Ezzel nem vagy egyedül, hiszen minden kornak megvannak a megfelelő fegyelmezési kihívásai.Terhes vagyok – pozitív terhességi teszt

Ami pár éve még rettegéssel töltött volna el és bármit megtettél volna, hogy elkerüld, mára hőn áhítottá vált: a pozitív terhességi teszt.