13+1 jótanács a biztonságos terhességi tornához

A terhesség alatt végzett torna nagyon jó hatással van a kismama mentális és fizikális állapotára, így közvetve a babára. A terhesség azonban komoly változásokat okoz a kismama testében, amihez a terhességi tornának is igazodni a kell. Íme 13+1 jótanács, amivel biztonságosabbá teheted a terhességi tornát.

1.
Tornázz rendszeresen, heti 3-5 alkalommal, ez kevésbé terheli meg a szervezeted, mintha csak alkalmanként tornáznál.

2.
Számos ideális mozgás van egy kismama számára, ilyen például az úszás, szobabiciklizés, jóga és az erőteljes gyaloglás.

3.
A tornagyakorlatok előtt mindenképen melegítsd be, például lassú sétával, vagy nagyon alacsony fokozaton történő biciklizéssel.

4.
A tornát mindig biztonságos talajon végezd, padlón, vagy szőnyegpadlón, hogy csökkentsd a sérülés veszélyeit.

5.
A közepesen erős és intenzív gyakorlatokat korlátozd 15-20 percre. Az alacsony intenzitású mozgásokat végezheted folyamatosan hosszabb ideig is, de a 45 percet azért így se haladja meg.

6.
A torna legintenzívebb részei alatt mérd a pulzusodat. Pulzusod ne haladja meg a 140-et!

7.
Óvatosan kelj fel a padlóról, nehogy hirtelen leessen a vérnyomásod, mert megszédülhetsz, ami balesetveszélyes lehet.

8.
A tornagyakorlatokat mindig levezető mozgással fejezd be, esetleg valamilyen nyújtó gyakorlattal. Ez segít a testednek fokozatosan visszaállni a normális tempóra.

9.
A terhesség alatt nagyon fontos a megfelelő kalória bevitel. A terhesség alatt több kalóriát kell fogyasztanod, mint máskor. Ha rendszeresen tornázol is, akkor a bevitt kalória mennyiségét még jobban növelned kell. Ne feledd, a terhestorna célja nem a fogyás. Nem árt tisztában lenni azzal, mennyi a normális testsúlygyarapodás a terhesség alatt.

10.
Az ugrálással, hirtelen irányváltással és rázkódással járó mozgásokat kerülnöd kell a terhesség teljes ideje alatt.

11.
A terhesség negyedik hónapja után ne végezz olyan gyakorlatokat, amelynél nyújtott testtel hanyatt fekszel a földön, mert a megnövekedett méh nyomhatja a gerinced mellett futó fontos ereket, így zavarhatja a baba vérellátását.

12.
Ne végezz megerőltető gyakorlatokat meleg, párás időben, vagy ha a lázas vagy.

13.
Testhőmérsékleted nem érheti el a 37 fokot mozgás közben sem. Ennek elkerülése érdekében igyál sok vizet a mozgás előtt, közben és után. A bevitt folyadék megakadályozza a kiszáradást és a túlhevülést.

+1
Ha fáradt vagy, tarts néhány perc szünetet. Itt most nem kell bizonyítanod, hogy mindent kibírsz, csak addig menj el, amíg jól esik a mozgás, ez a legjobb Neked is és a babának is.

Színtévesztés és színvakság

A színtévesztés örökletes rendellenesség, amely nem gyógyítható, de korrigálható és a férfiaknál 16-szor gyakoribb, mint a nőknél. A szerzett színlátási zavarokat általában valamilyen mérgezés vagy betegség okozza, amely a kiváltó ok megszűnésével általában elmúlik.Hogyan tudom egyszerűen meghatározni a peteérés (ovuláció) idejét?

Ha normál a ciklusod és nincsen semmi egészségügyi problémád, ami a teherbe esésedet befolyásolná, a legtermékenyebb napok meghatározása nem is olyan nehéz, mint gondolnád.