Utazz, hogy teherbe ess: segíthet-e egy nyaralás teherbe esni?

A legtöbb pár tudja, a teherbe eséshez gyakran több kell, mint egy varázslatos éjszaka. A hosszú várakozás okai – sok esetben akár 1 év vagy több – sokfélék és összetettek lehetnek, de a fogamzás egyik ismert gátja, amivel már mindenki szembe került néhányszor életében, a stressz lehet.

Vajon egy utazás vagy nyaralás segíthet ezen? Sokan úgy gondolják, hogy igen, ezért mennek nyaralni kifejezetten azzal a céllal, hogy teherbe essenek. Egy ilyen utazás segíthet a relaxálásban, újra felélesztheti a tüzet egymás iránt a kapcsolatukban és akár a fogantatás is megtörténhet.

Hogyan „működik” egy ilyen utazás?

A stressz gátolhatja a fogamzást, mivel befolyásolja a hipotalamusz működését. A hipotalamusz egy mandula méretű mirigy, amely szerepet játszik a táplálékfelvétel, a folyadékegyensúly és a testhőmérséklet szabályozásában valamint részt vesz az érzelmek ellenőrzésében. Ezen kívül a hipotalamusz segít az agyalapi mirigy (ez a mirigy termeli többek között a tüszőérlelő hormont és a sárgatest hormont) hormonelválasztásának szabályozásában. Ha Te, vagy a partnered feszültnek, stresszesnek érzi magát az csökkentheti a szex iránti érdeklődést és ritkábban lesztek együtt, ami nyilvánvalóan nem segít teherbe esni. Amennyiben a stressz a nő hormonháztartására gyakorolt hatása súlyosabb, ez azt eredményezheti, hogy az ovuláció (peteérés) később, esetleg egyáltalán nem következik be a ciklusban.
Utazz, hogy teherbe ess: segíthet-e egy nyaralás teherbe esni?
Egy nyaralás általában a pihenésről és lazításról szól, így érthető, hogy sok leendő szülő azzal a reménnyel menekül el a szürke hétköznapokból, hogy növelje a teherbe esés esélyét.

Hova menjünk és hogyan hozzuk ki a legtöbbet az utazásból

Gondold végig, hogy milyen környezet nyugtat meg igazán – a homokos tengerpartot szereted vagy inkább egy zöldellő vidéki tájat, esetleg a hegyeket. Nem kell messzire utaznod vagy sok pénzt elköltened, lényeg, hogy a választott helyszín segítsen lazítani. Ezután vedd elő a naptárat és válassz ki egy dátumot, amikor valószínűleg peteérésed van.

Vess be mindent, ami ahhoz kell, hogy minél pontosabban meghatározd a peteérésed időpontját (tesztek, testhőmérséklet diagramm). Ha van gyermeked, próbáld meg valakire rábízni a családból. Próbáld a stresszt otthon hagyni, kapcsold ki vagy legalább némítsd el a mobiltelefonodat, felejtsd el az e-mailjeidet vagy az Internetet. A TV sem mindig segít a relaxálásban.

Végül, de nem utolsó sorban, lazíts. Aludj, amennyi jólesik, egyél ízletes, de ne túl nehéz ételeket és élvezzétek egymást a pároddal – az ágyban és azon kívül is.

Mit tegyetek, ha nem sikerül elszabadulni?

Próbáld csökkenteni a feszültséget jógával, meditációval vagy bármivel, ami segít mélyeket lélegezni és megnyugtatni. Próbálj több időt együtt tölteni a partnereddel, menjetek el kettesben vacsorázni, esetleg vegyetek ki egy szabadnapot együtt. Ha tudod, hogy peteérésed van és megtehetitek akár eltölthettek egy éjszakát egy közeli hangulatos hotelben. Sokszor az is segít a stresszoldásban, ha akár néhány órára, de kiszakatsz a megszokott kerékvágásból.

Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 34. hét

Tested felkészül lassan a szülésre, amiből csak annyit érzel, hogy egyre gyakoribbá válnak a fájások.Fegyelmezési módszerek 0-12 éves korig

Úgy érzed, a gyermeked nem figyel rád? Ezzel nem vagy egyedül, hiszen minden kornak megvannak a megfelelő fegyelmezési kihívásai.