Gyermek elsősegély: fulladás

Gyermeknél a fulladás számos okból bekövetkezhet. Csecsemőknél és kisgyermekeknél leginkább a szájba vett apró tárgyak lenyelése okozhat gondot, de ugyanilyen veszélyes lehet a vízbefulladás is. Kisgyermekeknél a vízbefúlás nem csak nyílt vízben vagy medencékben jelent valós veszélyt, hanem akár a fürdőkádban is, ugyanis ha a gyermek feje víz alá kerül az első reakciója a sírás, amihez mély levegőt vesz és nem az, hogy kiemelje a fejét a vízből. Egy csecsemő akár néhány centis vízbe is belefulladhat, ezért nagyon fontos, hogy csecsemőt és kisgyermeket soha nem szabad a fürdőszobában egyedül hagyni.

Teendők idegen test lenyelése esetén

Ellenőrizd a szájüreget, hogy látszik-e a lenyelt tárgy. Ha jól látható, nagyon óvatosan, hogy nehogy mélyebbre nyomd, próbáld meg az ujjaiddal eltávolítani. Ha nem sikerül, fontos, hogy ne ess pánikba, hanem próbáld meg a következőket:

  • Ha a baba fuldoklik, fektesd az alkarodra, a fejét és a nyakát megtámasztva, a fejét a testénél mélyebbre helyezve határozottan üss rá a hátára a lapockák között. Ha szükséges, ismételd meg.
  • Ha leáll a légzés, kezdd meg a mesterséges lélegeztetést.
  • Ha a gyermek nem lélegzik és a pulzus sem tapintható, kezdjünk szívmasszást.

Teendők vízbe fulladás esetén

Vedd ki a gyereket a vízből. Ha eszméleténél van, vigasztald és nyugtasd meg. Tartsd melegen és hívd fel az ügyeletet, vagy a háziorvost. Ez azért fontos, mert a tüdőbe került víz később tüdőgyulladást okozhat.
Amennyiben eszméletlen a gyerek ellenőrizd, hogy lélegzik-e. Ha van légzése, fektesd stabil oldalfekvésbe, takard be és hívj mentőt. Ha nincs légzése, tisztítsd ki a száját és kezd meg a mesterséges lélegeztetést. Hívass mentőt és folytasd a lélegeztetést addig, amíg a mentők át nem veszik, vagy meg nem indul a spontán légzés.

Tiltott ételek a terhesség alatt

Nagyon fontos, hogy a terhességed alatt ne csak magadra, hanem a bened fejlődő apróságra is odafigyelj. Az egyik legfontosabb dolog, ami figyelned kell a kilenc hónap alatt, az az étkezés, hiszen az általad elfogyasztott ételek/italok közvetlenhatással vannak a babádra is.Légzsák – Jó vagy rossz?

A légzsák sok esetben életet menthet egy ütközés esetén, viszont bizonyos körülmények között komoly veszélyt jelenthet a gyermekekre. Ezért nagyon fontos a körültekintő használata.