Itt a nyár, hogyan óvd meg babádat a kiszáradástól

Az év minden szakában nagyon fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel, ám a forró nyári napokon elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiséget igyon a baba. De vajon mit és mennyit kell innia egy babának?

A mennyiség függ a hőmérséklettől (pl. ha szabadban vagytok napközben, akkor biztosan többet kell innia, mintha egész nap egy hűvös szobában vagytok), illetve a baba életkorától. Nagyon fontos, hogy odafigyelj a baba jelzéseire.

A csecsemőknél erősen ajánlott, hogy kizárólag szoptatással pótold a folyadékot, de ez a legmelegebb nyári napokon nem mindig lehetséges, ilyenkor a felforralt és visszahűtött csapvíz a legjobb.

Hogyan itassuk a csecsemőt?

Ha vizet is adsz a csecsemőnek, ügyelj arra, hogy ne legyen nagyon “könnyű dolga”, mert esetleg utána nehezebb lesz szoptatni. Erre két megoldás javasolt. Az egyik megoldás, hogy nagyon kis-lyukú cumit használsz a vízhez, így hasonlóan nehéz lesz innia, mint a szoptatásnál, a másik megoldás, hogy miközben egyik karodban tartod, a másik kezedben lévő kiskanálra teszel egy kis vizet, majd ezt az alsó ajkához téve hagyod, hogy leszopogassa a kanálról a vizet.

Az ivás nagyon fontos, sokszor még mi felnőttek is hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla a munka hevében, egy babának, gyermeknek meg kell tanítanunk, hogy sokat kell innia minden nap. Persze a folyadék mennyisége mellett legalább annyira fontos annak minősége is. A szénsavas üdítők természetesen kerülendők, hiszen a cukros üdítők amellett, hogy károsítják a fogait, könnyen “függővé” teszik a gyermeket a túlzottan édes ízek iránt. A kóla ezen felül még a gyermek csontjait is károsítja azáltal, hogy elvonja a kalciumot a szervezetből. A legjobb megoldás a víz, vagy a cukrozatlan tea.

Természetesen a játék hevében a gyermek sem fog figyelni arra, hogy eleget igyon, így Neked kell őt figyelmeztetned. Ha azonban ki van melegedve, semmiképpen ne igyon hideg vizet, mert könnyen megfájdulhat a torka. A víz inkább legyen langyos, vagy enyhén hűvös.

A gyümölcslé és a leves is mehet

A víz, illetve a cukrozatlan tea mellett itathatsz gyümölcslevet is a babával/gyermekkel. Itt azonban semmiképpen sem a bolti dobozos termékekre gondolunk, hanem frissen facsart gyümölcslére. Ma már egész évben hozzáférhetőek olyan gyümölcsök, amelyből lehet gyümölcslevet készíteni. Legegyszerűbb és leghatékonyabb, ha beszerzel egy gyümölcscentrifugát. Természetesen a gyümölcslevet hígíthatod vízzel is, így még kiadósabb lesz és kevésbé lesz intenzív az íze, amit a gyermekek nem mindig szeretnek.

Remek folyadékforrás lehet a leves, amelyből nyáron inkább a könnyű levesek javallottak, egy kellemes hűvös gyümölcsleves nagyon jólesik a meleg nyárban, csak vigyázz, ne fogyassza a gyermek túl gyorsan, mert megfájdulhat a torka. Természetesen nagyon kis babák esetében körültekintően kell kiválasztani a megfelelő levest.

Bárhová mentek is a picivel, folyadék mindig legyen nálad a számára, még ha autóval mentek is. Bármikor kerülhettek dugóba, vagy lerobbanhat a kocsi, a baba ekkor sem maradhat folyadék nélkül.

Melyik ásványvizet válasszam?

Manapság számos különböző ásványvíz kapható, ezek között vannak kifejezetten babáknak készült vizek, melyeket nem kell felforralni, mielőtt a babának adnád. Mindamellett érdemes rendszeresen cserélni az ásványvizet, amit iszol, nem mindig ugyanattól a gyártótól származó vizet inni, mert ha mindig ugyanolyan típusú és mennyiségű ásványi anyagot tartalmazó vizet iszol, az negatív hatással lehet a szervezet ásványi anyag háztartására. Ez igaz a babákra is.

Egy kisgyermeknek, az életkorától függően 2-3 liter folyadékra is szüksége van naponta.

Baba receptek (13-36 hónap) – 3. rész

Baba receptek 13-36 hónapos babák számáraMit tegyek, ha nem akar elaludni a baba?

Az első 6, esetenként 12 hétben a legtöbb baba elég rendszertelenül alszik. A 3. hónap után azonban már igen jók az esélyeid, hogy kialakíts egy, a baba számára is megfelelő rendszerességet az alvásokban.