Terhesség hétről hétre – Második trimeszter, 16. hét

Hétről hétre

Baba

A pici már 16 cm körül van és eléri a 80-100 grammot. A végtagok mozgatása egyre koordináltabbá válik és a pici nem is rest sokat használni új képességét. Elég gyakran, kb. 40-45 percenként ürít vizeletet.

A 16-17. héten kerül sor az AFP-vizsgálatra. Ennek során megmérik az alfa fetoprotein, vagyis a magzati fehérje mennységét a véredben. A magas AFP szint nyitott, azaz bőrrel nem fedett testrészekre utalhat a magzaton (pl. nyitott gerinc, agykoponya-, vagy hasfalhiány). Az AFP érték azonban önmagában csak egy viszonyítási pont, és nem kell megijedni, ha a normálisnál éppen magasabb értéked lett, mert a vérvétel időpontjától is függ az érték. Természetesen ilyen esetben az érték pontosításához további, ún genetikai ultrahangos vizsgálatokra van szükség. Ezeket a 19-20. hét környékén végzik. A várakozás ilyenkor kétségbeejtően idegőrlő lehet, de próbálj meg ne előre aggódni, ne feledd, a Te lelki állapotod nagy mértékben kihat a pici egészségére

Mama

A gyakorlott kismamák a 16. héten már érzékelhetik a pici mozgását, hiszen tudják, mire figyeljenek. Az első terhesség esetén azonban lehet, hogy csak a 20-22. hét körül érzed, hogy megmozdul a baba.

Papa

Valószínűleg már elkísérted a pároddal legalább egyszer orvosi vizsgálatra, itt az ideje, hogy ismét együtt kerekedjetek fel. Nagyjából egy hónapja lehetett, mikor először hallottad a pici szívdobogását. Azóta sok minden változott, így itt a remek lehetőség, hogy ismét együtt örüljetek a pici jövevénynek.

Antibiotikum – adjunk a babának vagy ne?

A gyermekek és különösen a csecsemők immunrendszere még nem olyan fejlett, mint a felnőtteké és bármilyen meglepő az immunrendszer hatékonyságára jelentős hatással van a bélflóránk állapota. Az antibiotikumok azonban sajnos elég rossz hatással vannak a bélflórára…Ericsson-módszer

Az Ericsson-módszer azon a feltevésen alapul, hogy az X kromoszómát tartalmazó (amelyből lány születik) spermiumok lassabban úsznak, mint az Y kromoszómát tartalmazó (amelyből fiú születik) spermiumok.