Terhesség hétről hétre – Második trimeszter, 24. hét

Hétről hétre

Baba

A baba elérte az életképes állapotot, de ha most megszületne, még hetekig inkubátorban kellene maradnia és gyógyszerekre lenne szüksége a túléléshez. A koraszülötteket két komoly veszély is fenyegeti. Egyrészt, mivel a bőrük alatti, a hőtárolást segítő zsírréteg még nem elég vastag, hőháztartásuk nem jól működik, így nagyon könnyen kihűlhetnek. Másrészt a tüdejük ebben a korban még nagyon fejletlen. Ilyenkor szteroid injekcióval gyorsítják a tüdő fejlődését.

A magzat ekkor már 30 cm hosszú és 600 grammot nyom. Az egyensúly érzékszervei a félkörös ívjáratok, amelyek később a test egyensúlyban tartásához szükségesek, kifejlődnek a 24. hétre a kicsi fülében, így már érzékeli, hogy fejjel lefelé vagy fölfelé helyezkedik el a anyaméhben. Az immunrendszer fontos részét képző fehérvérsejtek fejlődése is megkezdődik.

Mama

A méh felső része túlnő a köldök magasságán. A kicsi rengeteget mozog, amit Te is tisztán érzel. Mostantól a koraszülés reális kockázat. Természetesen indokolatlanul nem kell aggódnod, de ha tisztában vagy a koraszülés legfontosabb jeleivel, az segíthet időben felismerni a bajt. A legnagyobb esély a koraszülésre nyári hónapokban van, a kiszáradás miatt, ezért rengeteg folyadékot fogyassz! Ha az alábbiak közül bármelyiket tapasztalod, azonnal hívd az orvosodat:

  • összehúzódást vagy görcsöket tapasztalsz több mint 5-ször óránként;
  • élénkpiros hüvelyvérzésed van;
  • hirtelen vízszerű folyadékömlés a hüvelyből;
  • tompa hátfájás;
  • erős medencenyomás;
  • fájdalmat érzel pisiléskor, mely hólyag, vagy vese fertőzés jele lehet;
  • a kezek, fej feldagadása, éles, hosszú fájdalom a gyomrodban, elhúzódó, állandó hányás, mely a preeclampsia jele lehet;

A terhességi preeclampsia, vagy magas vérnyomás (140/90 feletti érték) felismerése és kezelése fontos, hogy elkerülhető legyen az idő előtti szülés. Ezért kell rendszeresen mérni a kismamák vérnyomását. A betegség kiváltó okai egyelőre nem ismertek, azonban számos hajlamosító tényezőt ismerünk: életkor, elhízás, első terhesség, feszült körülmények, ikerterhesség, cukorbetegség, előző érbetegség, néhány ritka genetikai rendellenesség.

Papa

Már mindenki számára nyilvánvaló, hogy párod gyermeket vár. Sok apa ilyenkor dagad a büszkeségtől, mikor a párjáról beszél. Ez teljesen normális.

Gyermekkori betegségek – Lázgörcs

A lázgörcs (eclampsia febrilis) általában a lázas megbetegedések kezdeti szakaszában (első 24 órában) jelentkezik. A testhőmérséklet hirtelen megemelkedésével az izmok rángatni kezdenek, majd görcsössé válnak.Fejlődési mérföldkövek: Fogzás

A fogzás nem nevezhető mérföldkőnek, melyet a baba egyszercsak elér. A fogatlan ínytől a kis tejfogacskákig tartó „utazás” akár a gyermek hároméves koráig is eltarthat. Mindenesetre az első fog kibújása – valamikor 6 hónapos korában – kézzelfogható jele annak, hogy babád felnő. Mire a kicsi 3 éves lesz, már többnyire képes önállóan megmosni a fogát [...]