A biztonságos kiságy

A baba az első hónapokban rengeteget lesz a kiságyában, ezért fontos, hogy az egészséges és biztonságos legyen és a legmegfelelőbb a gyermek fejlődéséhez. A piacon rengeteg kiságy elérhető, nézzünk néhány fontos szempontot, ami segíthet a választásban.

A kiságyak fajtái

 • Rögzített oldalú kiságy:
  A négy oldal stabilan beépített (fix rácsok), ezeket a fajta ágyakat, szokták még statikus vagy standard kiságynak is nevezni. Ezek általában olcsóbbak, mint a többi fajta.
 • Leengedhető oldalú kiságy:
  Ezeknél a típusoknál három oldal stabilan rögzítve van, és a negyedik mozgatható, leengedhető. Ez kényelmes megoldás különösen akkor, amikor a már alvó gyermeket úgy akarod az ágyba tenni, hogy ne ébreszd fel. Viszont itt meg kell jegyezzük, hogy ez nem a legbiztonságosabb darab. Kutatások szerint a leengedhető oldalon fennáll a veszélye annak, hogy a baba beszorul vagy megfullad. Amerikában a szigorú szabályozások már tiltják ezt a típusú kiságyat.
 • A baba növésével együtt átalakítható kiságy:
  Ezt a fajta kiságyat használhatja csecsemő ágynak, kanapénak, normál ágynak, vagy akár dupla ágynak (vendégágy) is. Ha úgy döntesz, több pénzt fektetsz be a kiságyvásárlásba, ez jó megoldás lehet, hiszen ez az egy ágy elegendő csecsemő és gyerekkorban is. Jól hangzik ugyan, de ha több gyermeket tervezel, akkor célszerű a kiságyat megtartani kiságynak. Emellett, a kiságy, amit még a várandósság alatt választasz ki, unalmassá válhat az évek alatt.
 • Kör és ovális alakú kiságy:
  Helytakarékos és nagyon otthonosan fest, ami lehetőséget nyújt gyermekednek, hogy teljes kitekintése legyen környezetére. Annak ellenére, hogy a hagyományostól eltérő a formája, sok ilyen típusú kiságy is átalakítható a későbbiekben a cseperedő gyermeknek. Rendelkezésre állnak, kör, ovális alakú matracok, amiket direkt ehhez a típushoz terveztek, vagy egyedi méretben is megrendelhetőek matrac gyártóktól.

A biztonságos kiságy jellemzői

Választásnál az alábbi biztonsági szempontokat érdemes figyelembe venni:

 • Fekvő felület szempontjából két féle méret közül választhatsz az üzletekben, hacsak nem egyedi gyerekágy mellett döntesz, amelyet asztalos szakemberrel szeretnél elkészíttetni. A 60 x 120 cm fekvőfelületű babaágy a gyermek körülbelül két és fél éves koráig alkalmas fekvőhelyül. A 70 x 140 cm méretű kiságyat a gyermek hat-hét éves koráig tudja használni.
 • Fontos, hogy a fekvőfelület magassága állítható legyen két vagy három pozícióba. Az első pár hónapban fontos a kismama kényelme, ilyenkor a magas állás a megfelelő. A babát könnyebb ki- és betenni a kiságyba. Amikor a baba már meg tud fordulni, akkor az ágy alját lejjebb kell tenni, nehogy a baba kiessen a kiságyból. Az ágybetét legmagasabb állásánál legalább 30 cm, legalsó állásánál legalább 60 cm legyen.
 • Ajánlott a rácsos fekvőfelületű kiságy, mert ebben a matrac könnyen átszellőzik.
 • A kiságy oldalrácsának rúdjai közötti távolság kevesebb legyen 45 mm-nél. Ha túl szűkek a rések, könnyen beszorulhat a baba keze vagy lába, ha meg tág, feje átfér úgy, hogy maga már nem tudja visszahúzni.
 • Néhány típusnál az oldalrácsnak több kivehető rúdja van, mely lehetővé teszi, hogy a már járni tudó gyermek szabadon közlekedhessen, ugyanakkor megmarad az oldalrács leesésgátló funkciója.
 • Ha az egyik oldal a kényelem kedvéért leengedhető, a gyermek számára hozzáférhetetlen zárószerkezettel kell rendelkeznie.
 • A kiságy oldalain lévő műanyag vagy gumiborítás nagyon hasznos, mert védi a bútort a károsodástól, amikor a gyermek már nagyobb és mindent megrág. Ezért fontos az is, hogy a kiságy pácolásánál és lakkozásánál felhasznált alapanyagok ne legyenek egészségre károsak.
 • Szeretnél több tároló helyet a babaszobába? Válassz fiókos kiságyat. Könnyen tárolhatod benne a paplant vagy a pelenkákat.
 • Amennyiben többször változtatni szeretnéd a kiságy helyét a szobában, akkor görgőset válassz. Fém vagy műanyag kerekek segítségével könnyen mobilissá tehető a kiságy.

Itt a nyár, hogyan óvd meg babádat a kiszáradástól

Egy baba könnyen kiszáradhat. Mindig fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel, ám a forró nyári napokon elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiséget igyon a baba.Utazz, hogy teherbe ess: segíthet-e egy nyaralás teherbe esni?

A legtöbb pár tudja, a teherbe eséshez gyakran több kell, mint egy varázslatos éjszaka. A hosszú várakozás okai – sok esetben akár 1 év vagy több – sokfélék és összetettek lehetnek, de a fogamzás egyik ismert gátja, amivel már mindenki szembe került néhányszor életében, a stressz lehet.