Gyermek elsősegély: egyéb gyakori sérülések

Harapás

Harapott sérülés (kutyaharapás) után mindenképen fordulj orvoshoz, még ha a seb nem is látszik komolynak, mert fennállhat a veszettség veszélye. A veszettség jelenleg sajnos gyógyíthatatlan, halálos betegség, azonban ha fennáll a gyanúja, hogy a gyereket veszett állat harapta meg, akkor védőoltással biztonsággal megelőzhető. Ha mély a seb, akkor minél előbb (legfeljebb 2 órán belül) a sebészetre kell vinni a gyermeket, mert minél mélyebb a seb, annál könnyebben elfertőződhet, aminek komoly következményei lehetnek. A mély sebre a steril kötésen kívül ne tegyél semmit, ha erős a vérzés, használj nyomókötést.

Csonttörés

A csecsemők és kisgyermekek csontja ugyan valamivel rugalmasabb, mint a felnőtteké, de sokszor aktívabb életet is élnek, ezért gyermekkorban a csonttörés nem ritka sérülés. A csonttörés legtöbbször igen erős fájdalommal jár, ezért a gyermek biztosan szólni fog, hogy baj van. Azonnal vidd orvoshoz. Ha az érintett területen fájdalmas duzzanat jön létre, esetleg alakváltozást látsz, ezek nagyon valószínű jelei a törésnek.

Idegen test lenyelése

Ha a baba vagy gyermek lenyel valamit, mindenképen fordulj vele orvoshoz! Ugyan a lenyelt apró tárgyak rendszerint néhány nap alatt probléma nélkül távoznak a széklettel, de alakjuk, vagy méretük okán elakadhatnak a belekben, ami nagyon komoly problémákat okozhat később.

Ha fém tárgyat nyelt le a gyermek, azt röntgennel könnyen meg lehet találni, más anyagú tárgyaknál már nehezebb a helyzet. Ilyenkor segíthet az orvosnak ha viszünk egy mintát, hogy pontosan mit is nyelt le a pici. Különösen veszélyes tárgy a gombelem – amit mérete miatt nem nehéz lenyelni akár egy csecsemőnek sem – ugyanis elektromos töltése miatt könnyen kilyukaszthatja a gyomorfalat. Ilyen esetben mindenképpen orvoshoz kell vinned a gyermeket!

Ha a szájba vett tárgyat még nem nyelte le (látod a szájüregben), óvatosan megpróbálhod kiszedni, de vigyázva, nehogy lejjebb told a garatba. Ha azonban már lenyelte, semmiképpen se próbáld hánytatással kihozni a gyermekből (még ha apró a tárgy, akkor sem!), mert a visszafelé kényszerített idegentest életveszélyes nyelőcsősérülést okozhat.

Fejsérülés

Ha egy baleset után (akár azonnal, akár csak órákkal) a gyermek elájul, sápadt, szédül, fejfájásra vagy hányingerre panaszkodik, minden esetben haladéktalanul orvoshoz kell fordulni! Ezek oka ugyanis az agyrázkódáson kívül lehet életveszélyes koponyaűri vérzés is. Fejsérülés esetén a gyermeket mindenképpen fekve, ideális esetben mentővel kell kórházba szállítani. Szintén orvoshoz kell fordulni, ha a baleset után a fejen széles duzzanat alakul ki, vagy a fülből vér szivárog, esetleg a szem körül alakul ki lila bevérzés, mert ezek a tünetek koponyatörésre utalhatnak.

Gyógyszermérgezés

Minden esetben hívj mentőt, még ha a gyermek jól is van. Sok gyógyszer ugyanis csak órákkal később kezd hatni de akkor már késő lehet. Vigyél magaddal mintát a lenyelt gyógyszerből, illetve vidd magaddal a dobozát és próbáld megbecsülni, hányat nyelhetett le a gyermek. Ha a gyermek eszméletlen, nem szabad sem felültetni, sem hanyatt fekve magára hagyni, mert egy esetleges hányás, fulladást okozhat. Felhúzott lábakkal stabil oldalfekvésbe kell elhelyezni, amíg a segítség megérkezik.

Egyéb mérgezések és a megelőzés.

Gyakori gyermekbetegségek – ekcéma, bőrirritáció

A babák bőre még nagyon érzékeny, ráadásul az immunrendszerük sem fejlődött ki teljesen, ez gyakran vezethet bőrirritációhoz és ekcémás tünetekhez. De mit lehet tenni, ha megvan a baj?Torokfájás a terhesség alatt – érdemes aggódni?

A terhes nők immunrendszere gyengébb, mint a terhesség előtt, így ők védtelenebbek a különböző kórokozókkal szemben, ami különösen ebben a téli időszakban jelenthet gondot.