Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 36. hét

Hétről hétre

Baba

A legtöbb baba ekkorra már befordult fejjel lefelé, de kb. 4 százalékuk farfekvéses marad. Bizonyos tornagyakorlatokkal és orvosod segítségével a farfekvéses babák néha megfordíthatóak még a szülés előtt. Ha nem sikerül, akkor valószínűleg császármetszéssel kell a világra hoznod a picit. Ha farfekvéses a baba, ajánlani szokták a császármetszés, ha azonban harátfekvéses, akkor kötelező. A műtét alatt csak sürgősségi helyzetben alkalmaznak altatást, egyébként fájdalomcsillapítót kapsz

A baba csontozata már eléggé erős, de ugyanakkor kellően lágy is még ahhoz, hogy deformálódni tudjon a szülésnél. Az újszülött feje gyakran tojás vagy csúcsos alakú, ami pár héttel a születés után felveszi eredeti formáját.

Mama

Sűrűsödnek az orvosi vizsgálatok, a legtöbb nőgyógyász a 36. héttől hetente visszarendeli a kismamát vizsgálatra. Ilyenkor vérnyomást mérnek, meghallgatják a magzat szívhangját, megvizsgálják a magzatvizet és a magzati mozgásokat, vizelet- és vérvizsgálatot végeznek, valamint megnézik, hogy nem képződtek-e esetleg végtagi ödémák. A negyedik ultrahangra is ezen a héten kerül sor a méhlepény és a hüvely ellenőrzése véget.

Papa

Az immár heti rendszerességű vizsgálatokra próbáld néha Te is elkísérni. Ha esetleg otthoni szülést terveztek, az orvosod valószínűleg látni akarja a lakásotokat. Mielőtt azonban az otthoni szülés mellett döntetek, mindenképen konzultáljatok az orvossal a lehetséges kockázatokról és csak ezek pontos ismeretében hozzátok meg a döntést.

Komplikációk a terhesség alatt – Terhességi cukorbetegség

Az ún. gesztációs diabetes mellitus (GDM) a cukorbetegségnek az a formája, amelyet először a terhesség 24-28. hetében lehet észlelni. Terhességi cukorbetegség a kismamák körülbelül két-három százalékánál fordul elő.Antibiotikum – adjunk a babának vagy ne?

A gyermekek és különösen a csecsemők immunrendszere még nem olyan fejlett, mint a felnőtteké és bármilyen meglepő az immunrendszer hatékonyságára jelentős hatással van a bélflóránk állapota. Az antibiotikumok azonban sajnos elég rossz hatással vannak a bélflórára…