Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 36. hét

Hétről hétre

Baba

A legtöbb baba ekkorra már befordult fejjel lefelé, de kb. 4 százalékuk farfekvéses marad. Bizonyos tornagyakorlatokkal és orvosod segítségével a farfekvéses babák néha megfordíthatóak még a szülés előtt. Ha nem sikerül, akkor valószínűleg császármetszéssel kell a világra hoznod a picit. Ha farfekvéses a baba, ajánlani szokták a császármetszés, ha azonban harátfekvéses, akkor kötelező. A műtét alatt csak sürgősségi helyzetben alkalmaznak altatást, egyébként fájdalomcsillapítót kapsz

A baba csontozata már eléggé erős, de ugyanakkor kellően lágy is még ahhoz, hogy deformálódni tudjon a szülésnél. Az újszülött feje gyakran tojás vagy csúcsos alakú, ami pár héttel a születés után felveszi eredeti formáját.

Mama

Sűrűsödnek az orvosi vizsgálatok, a legtöbb nőgyógyász a 36. héttől hetente visszarendeli a kismamát vizsgálatra. Ilyenkor vérnyomást mérnek, meghallgatják a magzat szívhangját, megvizsgálják a magzatvizet és a magzati mozgásokat, vizelet- és vérvizsgálatot végeznek, valamint megnézik, hogy nem képződtek-e esetleg végtagi ödémák. A negyedik ultrahangra is ezen a héten kerül sor a méhlepény és a hüvely ellenőrzése véget.

Papa

Az immár heti rendszerességű vizsgálatokra próbáld néha Te is elkísérni. Ha esetleg otthoni szülést terveztek, az orvosod valószínűleg látni akarja a lakásotokat. Mielőtt azonban az otthoni szülés mellett döntetek, mindenképen konzultáljatok az orvossal a lehetséges kockázatokról és csak ezek pontos ismeretében hozzátok meg a döntést.

Színtévesztés és színvakság

A színtévesztés örökletes rendellenesség, amely nem gyógyítható, de korrigálható és a férfiaknál 16-szor gyakoribb, mint a nőknél. A szerzett színlátási zavarokat általában valamilyen mérgezés vagy betegség okozza, amely a kiváltó ok megszűnésével általában elmúlik.Nyitott Botallo-vezeték

A magzat az oxigénben dús vért a köldökzsinóron keresztül a méhlepényből kapja. A Botallo-vezeték, ami egy rövid érszakasz mintegy “rövidre zárja” a magzati vérkeringést, amely így a tüdőt kihagyja. A születés után ez a vezeték záródik, ritkán azonban előfordul, hogy ez nem tökéletes.