Komplikációk a terhesség alatt – Rh összeférhetetlenség

Az AB0 mellett létezik egy másik fontos vércsoportrendszer, amelyet a Rhesus-faktor (Rh) határoz meg. Az Rh a vörösvértestek felszínén található anyag. Ha van ilyen anyag valaki szervezetében, akkor az illető Rh-pozitív (Rh+), ha pedig hiányzik, akkor Rh-negatív (Rh-). Az európai emberek 85%-a Rh-pozítív.

A többi vércsoport tulajdonsághoz hasonlóan az Rh-faktor is öröklődik a szülőktől. Ha anya Rh-negatív, az apa Rh-pozitív, akkor a születendő baba is Rh-pozitív lesz. Ha egy Rh-negatív nő Rh-pozitív magzatot hord, úgy Rh-összeférhetetlenség jön létre. A magzat és az anya vére normális terhesség esetén nem találkozik egymással, azonban a szülés, vagy esetleges terhesség-megszakítás, illetve például genetikai mintavétel esetén előfordulhat. Ha ez megtörténik, az anya szervezete ellenanyagot kezd termelni, ami a következő terhességnél az újabb Rh-pozitív babát károsíthatja. Az újszülött besárgulhat, ödémás és vérszegény lehet, súlyosabb esetben akár testi és szellemi fogyatékosság is felléphet.

Ma már a frissen szült Rh-negatív anyáknak, ha Rh-pozitív újszülöttnek adnak életet, 72 órán belül AntiD gammaglobulin oltást adnak, amely leköti a magzatból származó Rh-pozitív vörösvérsejteket, így ezek az anyát nem immunizálják, tehát nem termel ellenanyagot a szervezete. Ezt akkor is meg kell kapnia az anyának, ha vetélés, vagy abortusz miatt elveszti a gyermekét, esetleg genetikai mintavételen esett át a terhesség alatt.

Rh-negatív anya terhessége során minimum 3 esetben kell ellenanyag vizsgálatot végezni (többször csak akkor, ha a vizsgálatok eltérést mutatnak). A fentiek betartása esetén a további terhességek során teljesen egészséges babáknak lehet életet adni.

Fejlődési mérföldkövek: Hallás

Az egészséges babák már a méhen belül rendelkeznek a hallás képességével. Igazán fontos szerephez azonban a születés után jut az érzékelés ezen formája, hiszen a hallás révén hatalmas mennyiségű információt gyűjt be a kicsi az őt körülvevő világból. Ez nagyban elősegíti az agy egészséges fejlődését, és áttételesen hatással van a fizikai fejlődés mérföldköveinek elérésére is, [...]Különóra pro és kontra, avagy hogyan tanul a gyerek

Az utóbbi években nagyon nagy hangsúlyt kapott a gyerekek fejlesztése, taníttatása, különórákra járatása, stb. Ma egy szülő, nem azt kérdezi, hogy van-e szüksége az óvodás gyereknek nyelvtanulásra, hanem azt, hogy milyen intenzitással, és mikor kezdje.