Természetes termékenységi jelek

Az egyik mód, hogy növeld a fogantatás esélyét, ha a ciklusod legtermékenyebb időszakában – az ovulációt megelőző és követő napokban – szeretkezel.

Mivel a sperma maximum 5 napig marad életben a testedben, de a meg nem termékenyített pete 24 óra múlva elpusztul, jelentősen növelheted az esélyét a hímivarsejt és a petesejt találkozásának, ha nem sokkal az ovulációt megelőzően szeretkezel.
Honnan tudhatod, hogy tüszőrepedésed van?

Mivel a termékenység cikluson belüli változásának fizikai jelei is vannak, ezek folyamatos megfigyelésével elég pontosan meg tudod határozni a legtermékenyebb időszakot, ha egyébként kissé változékony is a ciklusod. A legjobb (és otthon is könnyen ellenőrizhető) ilyen jelek az alap testhőmérséklet, a méhnyak folyadék, és a méhnyak helyzete.

Alap testhőmérséklet (Basal Body Temperature = BBT)
A BBT az a testhőmérséklet, amelyet fizikai tevékenység előtt mérünk, ez a tested alaphőmérséklete. Az ovuláció napján ez kissé megemelkedik, és ez így is marad a következő periódus kezdetéig. A testhőmérséklet nyomon követéséhez szájon keresztül mérd meg a hőmérsékleted ovulációs hőmérővel (drogériákban kapható néhány ezer forintért) minden reggel, mielőtt kikelsz az ágyból. Jegyezd fel az értékeket és ábrázold egy grafikonon, így könnyen felismered a változást. Az ovulációs hőmérő 35,5 és 37,7 Celsius fok között mér és kisebb eltéréseket is képes kimutatni, mint a normál láz hőmérő. A legtöbb nő alaphőmérséklete 35,5-36,6 Celsius fok között van az ovulációt megelőzően, és 36,1-37,2 Celsius fok között az ovulációt követően.

Méhnyak folyadék
A méhnyak folyadék, vagy méh-nyák, a nők méhcsatornájának belső felén termelődik, és állaga, színe, mennyisége változhat attól függően, hogy hol tartasz a havi ciklusodban. Az ovuláció idejéhez közeledve a méhnyak folyadék megváltozik, hogy a spermiumok méhbe való bejutását elősegítse.

Nyák mintát bármikor nyerhetünk, ha ujjunkkal (tiszta kézzel) felnyúlunk a hüvelybe. Mikor kihúzod az ujjadat, vizsgáld meg a kapott mintát, annak állagát és színét. Közvetlenül a menstruáció után “száraz napok” következnek, amikor nyák alig termelődik. Ez lehet fehér, de átlátszatlan, valamint sűrű és ragacsos. Ahogy a ciklus közepéhez közeledsz, nedvességet tapasztalsz, a folyadék híg, és zavaros lesz. Az ujjaink közé véve, kissé nyúlós. Az ovulációt megelőző pár napban, amikor a legtermékenyebb vagy, a nyák-folyadékod bőséges lesz, híg és áttetsző. Nagyon nyúlós lesz, az állaga pedig majdnem olyan, mint a tojásfehérje.

Ahogy a méhnyak folyadék változik a ciklusod során, úgy a méhnyak állapota is, hogy megkönnyítse a spermiumok továbbjutását és a petesejt megtermékenyítését a termékenységi időszakodban. A méhnyak állapotának megfigyelése egy másik módja az ovulációs időszak követésének.

Méhnyak helyzete
A periódus végén kezdd a méh helyzetének vizsgálatát, és ellenőrizd naponta, míg eléred az ovuláció idejét. Minden nap azonos időpontban és testhelyzetben kell elvégezned a vizsgálatot. Ellenőrizheted a méhnyak helyzetét akár WC-n ülve, vagy könnyebb lehet, ha az egyik lábad a WC tetejére helyezed, a másikat pedig a földön hagyod. Teljesen helyezd fel a középső ujjad a hüvelybe, míg el nem éred a méhnyakat, ami olyan tapintású lesz, mint egy hajlított henger. A ciklusod elején a méhnyak alacsonyabban helyezkedik el, és könnyebb elérni. Az ovuláció során magasabbra emelkedik, és nehezebb elérni középső ujjal. Az ovulációt követően újra “visszahelyezkedik” egy alacsonyabb helyzetbe, ahol könnyebb kitapintani.

Ennek a három módszernek az együttes használata a legtöbb esetben elég pontos eredményt tud adni.

Gyermekkori betegségek – Lázgörcs

A lázgörcs (eclampsia febrilis) általában a lázas megbetegedések kezdeti szakaszában (első 24 órában) jelentkezik. A testhőmérséklet hirtelen megemelkedésével az izmok rángatni kezdenek, majd görcsössé válnak.Baba fejlesztés – vizuális stimuláció

Egy baba fejlődése szempontjából a vizuális ingerek kiemelkedő fontosságúak. Segítheted a pici agyi fejlődését, ha folyamatosan megfelelő vizuális ingereket biztosítasz számára.