Gyermekkori betegségek – Krupp

A krupp a légutak fertőző, belégzéskor nehézlégzést okozó vírusos megbetegedése. Általában éjszaka és váratlanul jelentkezik a betegség. Jellemző tünete a jellegzetes, száraz, ugató köhögés. A köhögőroham következtében súlyos, életveszélyes állapot is előállhat az oxigénhiány, a szervezet kimerülése vagy a légút teljes elzáródása miatt.

Mi az oka?
Számos vírus okozhat fertőzést a légutakban, amely gyulladáshoz, és a gége beszűküléséhez vezet. A kórokozók tönkreteszik a nyálkahártyát, amely így kiszárad, ez pedig gátolja a gyógyulást. A kruppos rohamot a légcső beszűkülése okozza. Mivel számos vírus okozhat légúti fertőzést és ezek nagy részét többször is elkaphatja a gyermek, ezért a krupp a gyermekkor alatt többször is előfordulhat.

Mit tehetek?
A tünetek jelentkezésekor mindenképpen értesítsd az orvost, különösen, ha a gyermek még nem múlt el 3 éves, illetve az állapotától függően esetleg a mentőket is értesíteni kell. Ezenkívül nagyon fontos a légutak mihamarabbi lehűtése annak érdekében, hogy a roham a lehető leghamarabb elmúljon és ne veszélyeztesse az agy oxigénellátását. Azért nagyon fontos a légutak hűtése, mert a hideg nyálkahártyában összehúzódnak a vérerek, ami azonnal csökkenti a gyulladás okozta duzzanatot. Hideg időben nyitsd ki az ablakot, és a meleg takaróba burkolva vidd ki a gyereket a hideg levegőre. A gyereknek addig kell a hűvös, párás levegőt belélegeznie, míg a roham teljesen meg nem szűnik. Ezt elő lehet segíteni otthoni párásító készülékekkel, légnedvesítővel. Az is megfelelő lehet, ha bemész a gyermekkel a fürdőszobába és kinyitod a hidegvizes csapokat.

A krupp nem azonos az asztmával (utóbbinál a kilégzés okoz nehézséget, míg a krupp esetében a megduzzadt gége miatt a belégzés nehézkes) és nem is allergiás reakció, ezért természetesen az ezekre alkalmazott gyógyszerek nem segítenek, sőt tovább ronthatják a helyzetet. Magadtól ne próbálkozz semmilyen gyógyszeres kezeléssel. A krupp, főleg kis gyermekeknél nagyon ijesztő lehet a szülők számára, de nagyon fontos, hogy próbáld megőrizni a nyugalmadat és próbáld a gyermeket is megnyugtatni, hiszen ő is kétségbeeshet a hirtelen rátört, szűnni nem akaró köhögéstől. Miután elkezdted a légutak hűtését, haladéktalanul értesítsd a gyermekorvosodat, vagy a mentőket a 112-es segélyhívón!

Baba receptek (13-36 hónap) – 1. rész

Baba receptek 13-36 hónapos babák számáraUltrahang rövidítések (bővített lista)

Az ultrahangvizsgálatok összetettsége az elmúlt évtizedekben jelentősen megugrott, mára a 4d ultrahang is alapvető vizsgálati módszerré vált. Ma már, laikusként igen komoly feladat eligazodni az ultrahangeredményen található rövidítésrengetegben.