Hátfájás a terhesség alatt

A hátfájás természetes (bár nem kellemes) velejárója a terhességnek. Leginkább a második trimesztertől szokott jelentkezni, de akár már az első trimeszter során is szenvedhetsz tőle.

A testedben bekövetkezett változások megváltoztatják a test súlypontjának a helyét, aminek az lesz a következménye, hogy megváltozik a tested helyzete, a testtartásod. Az egyre növekvő hasüreg súlya a test középpontjától előre mozdítja a test súlypontját, amit a gerincoszlop erősebb görbülése próbál kiegyensúlyozni. A hasizmok megnyúlnak és felfelé emelkednek, hogy helyet biztosítsanak a méhnek. A hasfal izomzata, az ún. rectus izmok középen szétválnak, ami növeli a hátra nehezedő terhelést. Ha valakinek gyengébb a medence alapizomzata, az további oka lehet a hátfájásnak.

A bekövetkezett hormonális változások hatására a tested izmai gyengébbek lesznek, aminek hatására az ízületeket körülvevő ínszalagok ellazulnak, ezért a fájdalom megjelenhet a derék tájon és a lábakban is.

A terhesség alatt a hátfájást teljesen megszűntetni nem lehet, de számos dolgot tehetsz annak érdekében, hogy mértékét csökkentsd és a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozza a terhesség során. Íme néhány jó tanács:

  • Figyelj a testtartásodra. Ha sétálsz, picit emeld meg az állad, enyhén emeld meg és húzd hátra a vállaidat, ezzel jelentősen tehermentesítheted a hátadat. Ha állsz, próbáld meg magad alá húzni a fenekedet, így érezni fogod, hogy a hasizmok dolgoznak, ami megtámasztja a gerincet.
  • Ne emelj nehéz súlyokat! Ha fel kell emelned valamit a földről, guggolj le, tartsd a hátadat egyenesen és legyen a felemelendő tárgy minél közelebb a testedhez. Így áj fel, ezzel a terhet a lábizmaidnak kell megemelni és nem a hátizmaidnak.
  • Ha meleg vizes palackot helyezel a hátadhoz, vagy derekadhoz, azzal serkentheted a vérkeringést. Erre a célra egy melegített tönkölybúzapárna is tökéletesen alkalmas.
  • Kemény matracon aludj.
  • A rendszeres és mértékletes testmozgás az általános jó közérzet mellett erősíti a támasztóizmokat.
  • Nagyon fontos a megfelelő melltartóválasztás. A terhesség alatt a melleid teltebbé és súlyosabbá válik. Olyan melltartót hordj, ami megfelelő méretű és megtámasztja a melleidet.
  • Kerüld a magas sarkú cipő viselését.
  • Egy kellemes masszázs csodákra képes. Kérd meg párodat, hogy kenje be a hátadat derekadat valamilyen semleges, természetes olajjal, ez felpuhítja a bőrt, majd jól masszírozza át a fájó részeket.
  • Végy egy meleg fürdőt (a víz ne legyen forró), esetleg használj biztonságos aromaterápiás olajokat. A fejed alá tegyél egy összecsavart törülközőt, ami megtámasztja a fejedet és a nyakadat.

Diszlexia prevenció

Napjainkban egyre gyakrabban diagnosztizálják a gyerekeket diszlexiával. A szűréssel már az óvodában foglalkoznak, ahol nagycsoportos-iskolaelőkészítős gyermekeket a fejlesztő szakemberek megvizsgálják, szükség esetén fejlesztik.Torokfájás a terhesség alatt – érdemes aggódni?

A terhes nők immunrendszere gyengébb, mint a terhesség előtt, így ők védtelenebbek a különböző kórokozókkal szemben, ami különösen ebben a téli időszakban jelenthet gondot.