Hol a határ – valóban minden meg kell adni gyermekünknek

Szinte minden szülő mondogatja “Minden szeretnék megadni a gyermekemnek…” sokszor még hozzáteszik “…ami nekem nem adatott meg”. Ez természetes szülői reakció, de néha gondoljuk végig józan ésszel, valóban mindenre szüksége van-e a gyermeknek.

Szülőnek lenni nem könnyű feladat, gondoskodni a gyermek egészséges testi és szellemi fejlődéséről, megóvni a veszélyektől, fokozatosan felkészíteni a felnőttek világára.

A szülői ösztön, ahogy a neve is sugallja, mélyről jövő, nem tudatos viselkedés, azonban a mai rettenetesen összetett és számtalan lehetőséget rejtő világunkra felkészíteni pusztán az ösztöneinket felhasználva nem lehet. Ehhez tudatos nevelésre van szükség. A tudatos nevelés az ehhez szükséges háttér-információk megtanulása mellett megköveteli, hogy rendszeresen végiggondoljuk, hogy amit gyermekeinknek adunk, vagy tőlük elvárunk, az valóban a fejlődésüket szolgálja-e.

Persze a feladat nem könnyű, hiszen rendszeresen jelennek meg újabbnál újabb módszerek, amelyek között nehéz eligazodni és még nehezebb megítélni, hogy valóban hasznosak-e. Az alábbiakban igyekeztünk összefoglalni néhány jó tanácsot, amelyek segítségként szolgálhatnak:

Sportoljon a gyerek

  • Minden gyermeknek szüksége van az életkorának és testi fejlettségének megfelelő mozgásra. Fontos azonban, hogy ne terheljük túl a gyermeket. Az természetesen nem baj, ha néha szembesítjük a saját korlátaival, ez a fejlődés egyik legfontosabb hajtóereje, azonban ha nem gondoskodunk megfelelő mennyiségű sikerélményről például a sportban, nagyon nehéz lesz vele megszerettetni a mozgást.
  • Ne kényszerítsük rá, hogy kisgyermekként eldöntse milyen sportot szeretne egész életén át űzni. Talán Neked is mondták a szüleid “… rendben elkezdhetsz ping-pongozni, de aztán komolyan csináld!”. Az ilyen kijelentésekkel feleslegesen frusztráljuk a gyermeket. Ha kedve van elkezdeni valamilyen sportot és van lehetőségünk ebben támogatni, tegyük meg, de ne várjuk, hogy egész életén át szeresse, ha fél év múlva megunja és másba kezdene, hát rajta.
  • Manapság a legtöbb bölcsődében, óvodában rengeteg lehetőség áll a gyermekek rendelkezésére (sport, tánc, kirándulás, színjátszás, kézműves foglalkozás), ezek korábban nem látott lehetőséget adhatnak a gyermek legkülönbözőbb készségeinek a fejlesztésére. Azonban itt se ragadtassuk el magunkat, egyáltalán nem baj, ha nem kötjük le gyermekünk szabadidejének minden percét. A sok készségfejlesztő foglalkozás mellett azonban legalább ennyire fontos, hogy magát is el tudja szórakoztatni és megtalálja az örömöt az egészen apró és egyszerű dolgokban is. Egy gyerek tudjon eljátszani egy darab kaviccsal is, ne csak egy drága, összetett, interaktív készségfejlesztő játékkal.
  • A kevesebb néha több: ne járassuk minden elérhető foglalkozásra a bölcsődében vagy óvodában, néha sokkal többet jelent számára, ha leülünk vele az asztalhoz egy csomag gyurmával és engedve feltörni gyermeki énünket, gyurmázunk vele. Hidd el egy ilyen apró eseményre, az általa kiváltott bensőséges érzések miatt akár egész életén át emlékezni fog a gyermeked.

Persze sokszor nehéz megtalálni a megfelelő egyensúlyt és a mai rohanó világunkban, amikor senkire és semmire nincsen elég időnk, sokszor keresünk gyermekeink számára “pótlékokat”, ezek azonban nem helyettesíthetik a velük eltöltött időt. Ha egy gyermek kiegyensúlyozott, biztonságot jelentő, boldog családban nő fel, ahol odafigyelnek rá és elég időt töltenek vele, akkor jó esély van rá, hogy boldog kiegyensúlyozott felnőtté váljon.

10 csodálatos újszülöttkori reflex

Az újszülöttkori reflexek némelyike a túlélést szolgálja, mint például a kereső reflex, mások az emberi társadalomban való túlélést szolgálják, mint például a Moro-reflex. Megint más reflexek, például a fogó reflex a mama és a baba közötti kötődést erősíti.Horoszkóp

Milyen csillagjegyben született a kisbabád? Nézd meg a horoszkópját!