Terhesség hétről hétre – Második trimeszter, 17. hét

Hétről hétre

Baba

A baba elkezd zsírt felhalmozni a bőre alatt, ami a terhesség végére a teljes testtömegének 2-6%-át is elérheti. Ez segít majd neki a testhőmérséklet megőrzésében és az anyagcserében a születés után. A súlya 140 gramm körül van, ami azt jelenti, hogy nagyobb a súlya, mint a méhlepénynek. Új szerv már nem fejlődik.

A mozgása egyre erősebb és a reflexes mozgások is teljesen kialakultak már. Ezért például erős külső zajok hatására megijedhet és erős mozgással reagálhat.

Mama

Megjelenhetnek a striák, azaz a terhességi csíkok, melyek a kötőszövetek meggyengülése miatti kezdetben lilás majd fehér színű csíkocskák. A 30 éves kor felettiek számára jó hír, hogy náluk ez már ritkábban jelentkezik, mert az ő kötőszövetük addigra eleve lazábbá vált. Ha a terhesség kezdetétől folyamatosan krémezed, masszírozod a bőröd, akkor felkészítheted a tágulásra és elkerülhető, de legalábbis csökkenthető a striák kialakulása. Használj természetes olajakat és ne mesterséges illatosítóval dúsított testápolót.

A vérkeringés fokozódása (akár 30-50%-os is lehet a növekedés) miatt a kiválasztási folyamatok is felgyorsulnak. Ennek eredménye a fokozott izzadás, az orrdugulás vagy a hüvelyfolyás megszaporodása. Ez ellen sajnos nem sok mindent tehetsz, de ne aggódj, ezek a szülés után elmúlnak. Feküdj oldalt, hogy ne nyomd a gyomor mögötti fő véreret.

Orrdugulásra a tengeri sós orrcsepp jó lehet, a folyások intim higiéniával és gyakori fehérnemű váltással tehetők némileg elviselhetőbbé.

Papa

Vannak már kifejezetten kispapák számára indított csoportok, ahol segíthetnek válaszolni a kérdéseidre és eloszlatni a kételyeidet, de ha a párod kíséred el néhány kismama foglalkozásra az is sokat segíthet, hiszen találkozhatsz ott más szülőkkel, akiknek esetleg már nagyobb tapasztalatuk van e téren. De akár egy, a témával foglalkozó szakkönyv is sokat segíthet.

Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 39. hét

Most már bármelyik pillanatban szülhetsz, így fontos, hogy figyeld a tested jelzéseit. Persze nem szabad túlzásba vinni és pánikolni.Terhességi teszt: mikor érdemes legkorábban elvégezni?

Sok nő állítja, hogy tudja, ha teherbe esett, de ez általánosságban biztosan nem állítható a kismamákról. De akkor mégis honnan és legkorábban mikor tudhatod, hogy terhes vagy?