Gyermek elsősegély: vérzés

Az egyik leggyakoribb sérüléstípus, szinte minden kisebb-nagyobb baleset, vérzéssel is jár. Vérzés esetén az elsősegélynyújtás célja mérsékelni a vérveszteséget és óvni a sebet az elfertőződéstől. Három alapvető vérzéstípust különböztetünk meg, amelyek együtt is előfordulhatnak: hajszáleres vérzés, vénás vérzés, ütőeres vérzés. Mindhárom vérzéstípus különböző kezelést igényel, lássuk, mit tehetsz vérzés esetén!

Hajszáleres vérzés

Hajszáleres vérzésnél a vér csak szivárog a sebből, magára hagyva is néhány percen belül megszűnik, nem okoz komoly vérveszteséget. Mosdd le a sebet, fertőtlenítsd, majd használj fedőkötést. Ha a seb területe még 24 óra elteltével is fájdalmas, duzzadt, piros, orvoshoz kell fordulni.

Vénás vérzés

Vénás vérzésnél folyamatosan folyik a vér, melynek színe jellegzetesen sötétpiros. Ha nem állítjuk el időben a vérzést, a vérvesztés nagysága akár életveszélyes is lehet. Tisztítsd meg a sebet, fertőtlenítsd, majd helyezz fölé nyomókötést. Ha valamelyik végtagon van a sérülés, emeld a szív síkja fölé a sérült részt (kart emeld a fej fölé, a lábat pedig a gyermeket fektetve a test síkja fölé). Adj inni a gyermeknek és helyezd nyugalomba. Ha túl sok vért vesztett, vagy nagy kiterjedésű a seb, mindenképpen vidd kórházba.

Ütőeres vérzés

Ütőeres vérzésnél a vér lüktetve, periodikusan ürül, színe élénkpiros. Az ütőeres vérzés magától nem áll el, ezért akár egy kisebb ütőeres vérzés is életveszélyes lehet! Emeld a sebet a szív síkja fölé, fedd be steril gézzel és helyezz fölé nyomókötést. A legfontosabb ilyenkor a vérzés mihamarabbi elállítása, ezért a kötés felhelyezéséig a sebhez legközelebb eső ütőeres nyomási pontot el kell szorítani (ennek hatására a vérzés azonnal csillapodni fog). Ilyen esetben mindig hívj mentőt, de a kiérkezésükig tartsd a kezed a nyomási ponton (4-5 percenként 30-45 másodpercre engedd fel). Próbáld megnyugtatni a gyermeket, ha eszméleténél van, adj inni neki. Ha a gyermek nincs magánál, tilos megpróbálni itatni, mert megfulladhat.

Általános jótanácsok
Baba, gyermek elsősegély: vérzéssel járó sérülések
Ha a sebben valamilyen idegentest is van, semmi esetre se próbáld meg eltávolítani. Ilyen esetben a kötés felhelyezése előtt a seb köré helyezz vastag párnákat (összehajtogatott gézlapokkal párnázd körbe az idegentestet). Ha a sebben idegentárgy van, vagy fertőzésveszélynek van kitéve, pl.: kutyaharapás, piszkos tárgy által okozott sérülés, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Ne nyúlj a véralvadékokhoz (ezek a vérzés spontán megszűnését szolgálják), mert eltávolítva azt, újra megindulhat a vérzés.

Hasznos tudnivalók

Seb fertőtlenítése

 • Ha a seb piszkos, öblítsd le folyó vízzel;
 • A seb tisztítását a sebből kifelé irányuló mozdulatokkal végezd;
 • A fertőtlenítéshez használhatsz a gyógyszertárban kapható BETADINE oldatot.

Fedőkötés

 • Helyezz a megtisztított, fertőtlenített sebre, a seben túlérő steril gézlapot.
 • Sterilpólyával csavard körbe, de ne túl szorosan.

Nyomókötés

 • A sebet néhány steril gézlappal fedd be, néhányszor tekerd körbe pólyával.
 • Az így készített steril kötésre helyezz egy-két kis méretű gézpólyát vagy vattacsomót és pólyázd körbe szorosan. A gézt menetenként csavard meg a hossztengelye körül, ezzel tovább fokozhatod a nyomóerőt.
 • Ha a kötés átvérzett, ne távolítsd el, hanem újabb gézpólya vagy vattacsomó felhelyezésével folytasd a kötést. Az ilyen sérülés mindenképen orvosi ellátást igényel, a kórházban pedig el fogják tudni szakszerűen távolítani a kötést a sebből.

A test nyomópontjai

 • kézfejsérülésnél: a csukló belső oldalán, a hüvelykujj felől található pulzustapintási pont;
 • alkar vérzéseinél: a könyökárokban található ütőeret (könyök belső oldalán a testhez közel) a csonthoz kell szorítani;
 • felkar vérzéseinél: hónalji árokban futó eret kell elszorítani;
 • lábsérüléseknél: a comb artériát a medencecsonthoz kell szorítani;
 • fejtájék vérzései: az azonos oldali nyaki ütőeret (garat melletti kis mélyedésben) a csigolyákhoz szorítjuk (ne feledkezzünk meg a 4-5 percenkénti felengedésről!);

Vészhelyzet esetén hívd a 112-t!

A terhességi diabétesz 5 jele

A terhességi diabétesz tüneteit nagyon könnyű összekeverni a terhesség általános tüneteivel. Mivel azonban mind a babára, mind a mamára igen komoly szövődményekkel járó betegségről van szó, ennek szűrése minden terhes nő esetén kötelező.Shettles-módszer

A baba nemének befolyásolására talán az egyik legismertebb az ún. Shettles-módszer. Alapja az a megfigyelés, hogy az Y-kromoszómát hordozó hímivarsejtek (amelyből fiú születik) kisebbek, gyorsabbak és csak lúgos környezetben maradnak hosszabb távon is életben.