Hogyan kell lázat mérni babánál, gyermeknél?

Ironikus módon egy lázas gyermeknél a legnehezebb lázat mérni. Hogyan lehetünk mégis biztosak benne, hogy jól mértük meg a gyermek testhőmérsékletét. Módszerek, érvek, ellenérvek.

A szülők azonnal megijednek, ha a kisbaba lázasnak tűnik, ami nem is csoda. Gyorsan biztosnak kell hát lenni abban, hogy nincs nagyobb baj, nem komoly betegség tört ki a csecsemőn.

Mi kell a biztonságos lázméréshez?

Először is egy jó digitális lázmérő, amelyet gyógyszertárban, drogériában megkaphatunk. Ezeket a legkönnyebb használni, leolvasni, és csak két perc kell hozzá.

Ha régi típusúval történik a lázmérés, helyesen kell azt elhelyeznünk! Nem is olyan egyszerű, hiszen egy baba sokat mozog, nehezebb a lázmérő stabilan tartása. Hátránya, hogy könnyen összetörhet, és veszélyes higanyt tartalmaz. Használat előtt le kell rázni, hogy biztosan a kiindulóponttól induljon a lázmérés.

Egyes lázmérőket kifejezetten a végbélnyílásban lehet használni, a legtöbbet azonban a szájban és a baba hóna alatt is. Van olyan lázmérő is, mely csak a fülben alkalmazható, de ez drágább.

Hol mérjük a csecsemő lázát, hogy a legpontosabb eredményt kapjuk?

Mindegyik helynek megvannak az előnyei és a hátrányai, kérdezzük meg a gyermekorvost, hogy melyiket javasolja. Azt azonban tudni kell, hogy fürdetés után ne végezzünk lázmérést, hiszen az befolyásolhatja a test hőmérsékletét! Várjunk legalább 20 percet, miután megfürdettük a csecsemőt!

Az orvos valószínűleg a végbélnyílásban végzett lázmérést fogja javasolni, amíg a baba a 3 hónapos kort nem éri el. Ez ilyenkor a legmegbízhatóbb. Némelyik csecsemő megadóan tűri ezt a fajta lázmérést, de van, amelyik hisztérikusan reagál rá.

Amennyiben az utóbbi eset áll fenn, úgy jobb, ha előbb a karja alá helyezzük a lázmérőt és igyekszünk azt stabilan tartani. Ha megvan ez a hőmérséklet, akkor próbálkozzunk a végbélnyílásos méréssel, hogy biztosak legyünk a valós értékben.

Mindenképpen olyan lázmérőt szerezzünk be, amelynek rugalmas a csúcsa, mert ellenkező esetben akár el is törhetjük, ha a baba nagyon rúgkapál, s sérülést is okozhatunk neki! Lázmérés előtt, mindig tisztítsuk meg meleg, kicsit szappanos vízzel a lázmérőt és a végét töröljük meg egészségügyi alkohollal, majd hideg vízzel öblítsük le! A végét egy kis vazelinnel kenjük be, így könnyebb lesz a végbélnyílásba helyezni.

Legjobb, ha a baba háton fekszik a művelet közben, ezt úgyis megszokhatta már a pelenkacsere során. Sőt, ilyen módon a figyelmét is könnyebben eltereljük, mert látja az arcunkat. Az egyik kezünkkel kapcsoljuk be a lázmérőt, a másikkal pedig kissé nyissuk szét a csecsemő fenékpofáit, és gyengéden helyezzük be a lázmérőt.

A helyes mélység 1,3 – 2,5 centiméter, vagy amíg a lázmérő csúcsa el nem tűnik. A csecsemő lábait tartsuk biztonságosan, hogy ne mozduljon el nagyon. Ne engedjük el a lázmérőt sem, mert ha a gyermek mocorogni kezd, könnyen kárba vész az egész művelet, s az eszköz nem marad a helyén. Ne lepődjünk meg, ha a lázmérést követően a baba kiengedi a gázokat. Ugyanúgy tisztítsuk meg a lázmérőt használat után, mint előtte, majd tegyük el a helyére!

A fülbe rakható lázmérő előnye, hogy gyors, biztonságos és kényelmes a használata, sok egészségügyi intézményben is alkalmazzák. Csak egy gond van vele, ha nem pontosan helyezzük a fülbe, nehéz az eredeti értéket megállapítani.

Ha mégis ezt a megoldást választjuk, a lázmérés pontos menetéről kérdezzük meg az orvosunkat, vagy olvassuk el figyelmesen az utasítást, és ha így sem megy a dolog, akkor kérjünk a doktortól segítséget! Amíg nem vagyunk biztosak abban, hogy jól használjuk, ajánlott a végbélnyílásban mért értékkel összevetni, amit kaptunk.

Ha ezt a megoldást választjuk, üljünk le szorosan a baba mellé, hogy biztosan maga mellé szorítsa a karját, lényeges ugyanis, hogy a lázmérő csúcsa közvetlenül a bőrrel érintkezzen. Fontos, hogy ne legyen nedves a gyermek hóna alja!

Közben tereljük el a figyelmét, olvassunk neki, vagy vegyünk elő valamilyen játékot. Négy-ötéves koron alul, ne alkalmazzuk a szájban a lázmérőt! Egy kisebb gyermek nem képes azt megfelelően tartani, és még az is lehet, hogy rágni kezdi, de egy idősebb már meg tudja tartani a nyelve alatt.

Nem gyerekjáték: a méhen kívüli terhesség jelei

A méhen kívüli terhesség nem gyerekjáték. Ha nem veszik észre időben, akár végzetes is lehet az anyára nézve. Mik az intő jelek, hogy esetleg baj van?Természetes termékenységi jelek

Az egyik mód, hogy növeld a fogantatás esélyét, ha a ciklusod legtermékenyebb időszakában – az ovulációt megelőző és követő napokban – szeretkezel. Mivel a sperma maximum 5 napig marad életben a testedben, de a meg nem termékenyített pete 24 óra múlva elpusztul, jelentősen növelheted az esélyét a hímivarsejt és a petesejt találkozásának, ha nem sokkal [...]