10 csodálatos újszülöttkori reflex

Az újszülöttkori reflexek nem tudatos reakciók a külvilágból érkező hatásokra az újszülött babáknál, melyek különböző célokat szolgálnak. Némelyek a túlélést szolgálják, jó példa erre a kereső reflex, ami segít a picinek megtalálni a mama mellét. Némely reflex valószínűleg az emberi társadalomban való túlélést segítette a múltban, mint például a Moro-reflex. Megint más reflexek, például a fogó reflex a mama és a baba közötti kötődést erősíti.
 
 
 
 
 
Moro-reflex
A baba szétlöki a karjait, kezét és ujjait kimerevíti és felsír, mintha megrémült volna valamitől. Ezután közelebb húzza testéhez a végtagjait, mintha próbálna belekapaszkodni valamibe. Többnyire akkor jelentkezik, amikor az újszülött feje hirtelen helyzetet változtat, hirtelen megváltozik a hőmérséklet vagy egy erős zaj megijeszti a picit. A Moro-reflex a baba 2 hónapos kora körül kezd megszűnni.
 
 
 
Keresőreflex
Ha a baba arcát vagy száját megérintjük, ösztönösen abba az irányba fordul az érintés tárgyát keresve. Ez a reflex az első időkben segíti a szoptatást, azzal, hogy segít az újszülöttnek megtalálni a mama mellét. A keresőreflex a baba 4 hónapos kora körül kezd eltűnni.
 
 
 
 
Fogóreflex
Ha hozzáérsz egy újszülött tenyeréhez, ösztönösen összezárja az ujjait és belekapaszkodik abba, amit a tenyerébe tettél. A fogás nagyon erős, akár a saját súlyát is képes megtartani a pici, majd minden előjel nélkül elengedi a szorítást. Általában négyhónapos kor körül szűnik meg a fogóreflex.
 
 
 
 
Lépegető reflex
Bár egy újszülött természetesen még nem képes megtartani a saját súlyát a lábával, de ha megtartod úgy, hogy a talpa szilárd talajhoz érjen, úgy tesz, mintha járna, egyik lábát a másik elé teszi. Ez a reflex 6 hetes kora körül eltűnik és nem is jelenik meg újra, csak mikor már megérik a járásra.
 
 
 
 
Tónusos nyaki reflex
A tónusos nyaki reflex az újszülött 1 hónapos kora körül jelenik meg és nagyjából a negyedik hónapig marad meg. Ha az újszülött fejét oldalra fordítod, az ezen az oldalon lévő karját kiegyenesíti, míg a másikat behajlítja. Ez a reflex valószínűleg a szem-kéz koordináció fejlődésének az előfutára és abban is segít majd a picinek, hogy spontán megragadjon dolgokat maga mellett.
Ha a pici nem képes kijönni magától ebből a pózból, vagy a reflex hat hónapos kora után is megmarad, az a motoros idegek problémájára utalhat.

Gerincvelői reflex (Galant-reflex)
Ha a baba gerincét végigsimítod, egész testével a simítás irányába egyenesedik ki. A törzse előre-hátra mozog, szinte vonaglik, ha elegendő inger éri a picit. Ez a reflex segít az újszülöttnek végigfészkelődni a szülőcsatornán, amint a hüvely falának nyomása végigsimítja a hátát.
A reflex a pici 4-6 hónapos koráig marad meg. Ha 6 hónapos kora után is megmarad a gerincvelői reflex, az kóros problémákra is utalhat. A reflexet Galant-reflexnek is nevezik egy orosz neurológus, Johann Susman Galant neve után.

Babkin-reflex
A Babkin-reflex a baba mindkét tenyerén alkalmazott enyhe nyomásra adott különböző reakciókat jelenti. Ezek lehetnek a fej elforgatása, a nyak behajlítása, a száj kinyitása vagy akár ezek kombinációja. A koraszülöttek sokkal hajlamosabbak erre a reflexre.
Nevét egy orosz ideggyógyászról Boris Babkinról kapta.
 
 
 
 
Úszó- vagy merülő reflex
Ha egy csecsemőt arccal lefelé vízbe helyezünk, elkezd úszó mozdulatokat végezni. Ráadásul hat hónapos koráig a baba nem lélegzik be vizet a tüdejébe, mivel egy kis bőrlebeny zárja el a légcső tetejét, így a szájába jutott vizet lenyeli. Mindazonáltal kockázatos a babát még ebben a korban úsztatni, hiszen akár nagy mennyiségű vizet is lenyelhet. A babaúszással érdemes várni, míg 3 éves nem lesz a pici.
 
 
Talpi reflex (Babinski-reflex)
A talpi reflex a lényege, hogy a baba meghajlítja a lábfejét, lábujjai enyhén kitekerednek, nagylábujja enyhén elemelkedik a lábfej síkjától. Ennek az az oka, hogy ebben a korban az idei összekötetések még nem fejlődtek ki teljesen, így agy még nem tudja teljesen átvenni a test fölötti irányítást és nem tudja megakadályozni az ilyen spontán mozgásokat.
Kóros esetben a lábfej erősen a sípcsont irányába mozdul, miközben a nagylábujj felfelé fordul.

Here feletti izmok reflexes összehúzódása
Ha a csecsemő combjának belső oldalát végigsimítjuk, az azonos oldali here fel fog húzódni a lágyék csatornába.

Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 2. hét

A nő petesejtje az érési fázisban van. Tüszőrepedés után a petesejt elindul a petevezetéken át a méhbe, ideális esetben útközben találkozik a hímivarsejttel.Készségfejlesztő játékötletek 3 hónapos kor alatt

Hogyan fejleszd babád képességeit játékokkal 3 hónapos kor alatt