A leggyakoribb mítoszok az anyatejes táplálással kapcsolatban

Naponta halljuk őket. Az anyatejes táplálás hemzseg a mítoszoktól. Sajnos, sok nő nem kérdez utána, hogy van-e valami igazságtartalma ezeknek, vagy nincs. Íme néhány mítoszromboló, hogy rendet tegyen a fejedben, és a helyes vágányra tereljen.

1. Azoknak az anyáknak, akik védőoltást kapnak, abba kell hagyniuk a szoptatást 24 órára.
Ez egyáltalán nem igaz. Nincs oka, amiért egy bármilyen védőoltást kapott anyának szüneteltetnie kellene a szoptatást. Ennek a babára nézve nincs kockázata. Az igazat megvallva a babának még némi előnye is származhat a mama által kapott oltásból. Az egyetlen eset, amikor óvatosnak kell lenni, ha a babának valamilyen immunbetegsége van. Ezekben az esetekben az anya nem kaphat olyan védőoltást, amely legyengített vírusokat tartalmaz, mint például a kanyaró, mumpsz vagy rubeola.

2. Ha vérzik a mellbimbód, nem szabad szoptatnod.
Meglehet, hogy vért vélsz felfedezni a baba büfijében, vagy, vér tűnik fel székletürítés során, de ez nem ok arra, hogy abbahagyd a szoptatást. Ha a mellbimbóid szörnyen fájnak és véreznek, nem rosszabb a babának, mintha fájnának és nem véreznének. A fő gond a fájdalom ténye, ilyen esetben érdemes szakemberhez fordulnod. Előfordulhat az is, hogy vért látsz a tejben, de nem feltétlen érzel fájdalmat. Ez teljesen normális, és nem okoz problémát a babának, ha lenyeli. Folytasd a szoptatást! Ebben az esetben a vérzésnek el kell múlnia a szülést követő egy hétben. Ha nem, menj orvoshoz, de akkor is folytasd a szoptatást.
Szoptatás: az anyatej fontossága
3. Meg kell mosni a mellbimbót a baba szoptatása előtt
Egyáltalán nem! Az szoptatás több ok miatt is eltér a cumisüveges etetéstől. Ez a hiedelem valószínűleg onnan ered, hogy a cumisüveg cumiján valóban baktériumok telepedhetnek meg, és megfertőződhet a tej. A szoptatás azonban nem jár ilyen veszéllyel, sőt megvédi a babát a fertőzésektől. Attól eltekintve, hogy a mellbimbó megmosása minden etetés előtt 8-10 extra lépést adna a napodhoz, fontos olajokat távolít el a mellbimbóról, amelyek megvédik és síkosabbá teszik a mellbimbó környékét.

4. Nem fogsz elég tejet termelni, ha terhesség alatt nem nőttek meg a melleid.
Nem, nem, nem! Nagyon ritkán fordul elő egy anyával, hogy nem tud elég tejet termelni. Felületes tudással rendelkező nők, akiknek gondjuk van a tejükkel, gyakran mondják, hogy terhesség ideje alatt nem változott a mellük mérete. Ugyanakkor, a legtöbb nő, akinek nem nő a melle a terhesség alatt, sok anyatejet képes adni. Ha te mégis abba a kisebbségbe tartozol, akinek nincs elég teje, ne add fel, számos módja van, hogy fokozd a tejed mennyiségét.

5. Dohányzó anyáknak nem lenne szabad szoptatniuk
Ez a mítosz talán kakukktojásnak tűnhet, de valójában nem az. Ha dohányzol, természetesen az lenne a legjobb, ha felhagynál vele, míg a baba pici, azonban tisztában vagyunk vele, hogy ez néha nem könnyű. Az anyatejes táplálás azonban mindettől függetlenül erősen ajánlott, hiszen nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy az anyatej számos módon védi a kisbaba egészségét. Legjobb, ha nem cigarettázol, de ha ezt nem tudod megtenni, még mindig jobb cigarettázni és szoptatni, mint cigarettázni, és tápszerrel etetni a babát.

6. Nincs elég vas az anyatejben a baba számára
Az anyatej pont az ideális mennyiségű vasat tartalmazza a baba számára. A 9 hónapra született babák megfelelő mennyiségű vashoz jutnak az anyatejjel az első hat hónapban, így nem szükséges, hogy egyéb, vasban gazdag ételeket adjunk a csecsemőnek, amíg be nem tölti a 6 hónapos kort. A 6. hónap után a pici vas készletei elkezdenek csökkenni, így ekkor már el lehet kezdeni az anyatej mellett egyéb ételt is adni a babának.

7. Sportolás után az anyáknak nem ajánlatos szoptatni
Bár ez jó kifogás lehetne arra, miért ne mozogj, ha szoptatsz, valójában nincs semmilyen ok, amiért nem szoptathatnál sportolás után. A mítosz talán abból a tényből ered, hogy a sportolás után a mellbimbó környékén felgyűlt sós izzadságnak nyilvánvalóan nem olyan kellemes édes az íze a baba számára, mint az anyatejnek, így a pici esetleg fintoroghat. Mindössze annyit kell tenned, hogy lezuhanyozol, vagy megtörlöd a mellbimbó környékét. Nyugodtan folytathatod a testedzést és a szoptatást is!

8. Hagyd abba a szoptatást, ha a babának hasmenése van.
Semmi nem lehetne távolabb az igazságtól. Az ideális „gyógyszer” a baba hasfájására az anyatej, mivel vannak olyan összetevők az anyatejben, melyek megvédik a baba bélrendszerét. Amíg rendszeresen szopik, nincs szüksége egyéb folyadékra az anyatejen kívül.

9. Egy nap arra ébredhetsz, hogy teljesen elapadt a tejed.
Ez nagyon ritka. A tejed mennyisége ingadozik, néha teltebbnek érzed a melleidet, máskor kevésbé, de ez nem azt jelenti, hogy az éj leple alatt egyszercsak elapadhat. Valójában, időbe telik, míg a tejtermelődés teljesen abbamarad. Vannak nők, akik már teljesen leszoktatják a babájukat az anyatejről, de még egy év után is van némi tejük. Ha úgy érzed, hogy idő előtt elkezdett apadni a tejed, keresd fel az orvosodat, hiszen számos módszer kínálkozik, hogy ismét megnöveld az anyatejed mennyiségét.

Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 13. hét

Lassan vége az első trimeszternek. A következő néhány hétben könnyűnek érezheted a terhességet, energikusabb és éberebb leszel, jókat tudsz aludni és szinte minden tevékenységet el tudsz végezni.Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 35. hét

A terhesség előrehaladtával az alvás egyre nehezebbé válik, egyrészt a pici súlynövekedése, másrészt a vizesedésed miatt.