Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 37. hét

Hétről hétre

Baba

A pici továbbra is gyakorolja a légzést a magzatvízzel, amitől néha rájön a csuklás, ami nem baj, jelzi, hogy tüdeje már elég fejlett. Ne aggódj, ha nem érzed a baba csuklását, ez ilyenkor már szinte lehetetlen. A 37. héttől nem számít a baba koraszülöttnek, ezért ha ettől a héttől kezdve beindul a szülés, már nem késleltetik.

Mama

Valószínűleg már túl vagy néhány beszélgetésen/vitán azzal kapcsolatban, hogy szoptasd a babát, vagy inkább tápszert adj neki. A témával elég sokan foglalkoztak/foglalkoznak, ezért nehéz lehet minden információt beszerezni. Ezzel kapcsolatban két dolgot érdemes végiggondolnod:

  • Kinek a véleményére adsz inkább? Ez nagyrészt orvosi kérdés, ezért egy orvos véleményét mindenképen érdemes kikérned.
  • Ha nem a természetes utat (szoptatást) választod, mi motivál ebben a döntésedben? Ha az egészségügyi vagy anatómiai problémáid miatt döntesz a tápszeres táplálás mellett, az rendben van. Ha azonban pusztán kényelmi szempontok vezérelnek, akkor lehet, hogy érdemes még gondolkodnod a dolgon, végső soron a pici egészsége a legfontosabb. Az, hogy a barátom/szomszédom/rokonom is tápszeren nőtt föl és egészséges, szintén nem jó érv, hiszen néhány példa alapján nem túl racionális dolog döntést hozni, ilyenkor próbálj még jobban utánanézni az érveknek és ellenérveknek.

És végül, bár Te szoptatod, mégsem dönthetsz egyedül egy ilyen fontos kérdésben, mindenképen meg kell beszélned a döntésedet a pároddal is.

Papa

Segíts rendbe tenni a lakást, hogy minden készen legyen majd mire megérkezik a kis jövevény és párod nyugodtan mehessen be a kórházba.

Problémák a terhesség alatt – fáradékonyság

Hogyan küzdhetsz a terhesség alatt fellépő fáradékonyság ellen?Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 7. hét

Kialakul a kézfej és az újkezdemények, az embrió hossza pedig már eléri a 7-9 mm-t. A hormonváltozások eredményeként pattanások jelenhetnek meg rajtad és a hangulatod is ingadozó lehet. Bár ez utóbbinak lelki gyökerei is lehetnek.