Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 37. hét

Hétről hétre

Baba

A pici továbbra is gyakorolja a légzést a magzatvízzel, amitől néha rájön a csuklás, ami nem baj, jelzi, hogy tüdeje már elég fejlett. Ne aggódj, ha nem érzed a baba csuklását, ez ilyenkor már szinte lehetetlen. A 37. héttől nem számít a baba koraszülöttnek, ezért ha ettől a héttől kezdve beindul a szülés, már nem késleltetik.

Mama

Valószínűleg már túl vagy néhány beszélgetésen/vitán azzal kapcsolatban, hogy szoptasd a babát, vagy inkább tápszert adj neki. A témával elég sokan foglalkoztak/foglalkoznak, ezért nehéz lehet minden információt beszerezni. Ezzel kapcsolatban két dolgot érdemes végiggondolnod:

  • Kinek a véleményére adsz inkább? Ez nagyrészt orvosi kérdés, ezért egy orvos véleményét mindenképen érdemes kikérned.
  • Ha nem a természetes utat (szoptatást) választod, mi motivál ebben a döntésedben? Ha az egészségügyi vagy anatómiai problémáid miatt döntesz a tápszeres táplálás mellett, az rendben van. Ha azonban pusztán kényelmi szempontok vezérelnek, akkor lehet, hogy érdemes még gondolkodnod a dolgon, végső soron a pici egészsége a legfontosabb. Az, hogy a barátom/szomszédom/rokonom is tápszeren nőtt föl és egészséges, szintén nem jó érv, hiszen néhány példa alapján nem túl racionális dolog döntést hozni, ilyenkor próbálj még jobban utánanézni az érveknek és ellenérveknek.

És végül, bár Te szoptatod, mégsem dönthetsz egyedül egy ilyen fontos kérdésben, mindenképen meg kell beszélned a döntésedet a pároddal is.

Papa

Segíts rendbe tenni a lakást, hogy minden készen legyen majd mire megérkezik a kis jövevény és párod nyugodtan mehessen be a kórházba.

A terhesség 10 legfontosabb jele

Ha nagyon pontosan ismered a saját tested ritmusát és érzékeny vagy az ebben bekövetkezett legkisebb változásokra is, akkor valószínűleg nem sokkal a fogamzás után már gyanítani fogod, hogy valami történt. A legtöbb nő azonban nem érzékeli a terhesség nagyon korai szakaszának egyetlen tünetét sem, amíg a megtermékenyített petesejt be nem ágyazódik a méh falába több [...]Tápszerek típusai, fajtái

Sok esetben és minden igyekezetünk ellenére sem tudunk szoptatni. Ebben az esetben a tápszeres táplálás, mint alternatíva kerül előtérbe. Mindenképpen és nagy bizalommal forduljunk gyermekorvosunkhoz, hogy a kereskedelemben kapható számos anyatej helyettesítő tápszerből a legjobbat válasszuk ki babánknak. Tápszerek – fajtái, típusai Ha a családban nincsen allergiás megbetegedés, és csecsemőnk is egészséges, a következő fajta [...]