Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 37. hét

Hétről hétre

Baba

A pici továbbra is gyakorolja a légzést a magzatvízzel, amitől néha rájön a csuklás, ami nem baj, jelzi, hogy tüdeje már elég fejlett. Ne aggódj, ha nem érzed a baba csuklását, ez ilyenkor már szinte lehetetlen. A 37. héttől nem számít a baba koraszülöttnek, ezért ha ettől a héttől kezdve beindul a szülés, már nem késleltetik.

Mama

Valószínűleg már túl vagy néhány beszélgetésen/vitán azzal kapcsolatban, hogy szoptasd a babát, vagy inkább tápszert adj neki. A témával elég sokan foglalkoztak/foglalkoznak, ezért nehéz lehet minden információt beszerezni. Ezzel kapcsolatban két dolgot érdemes végiggondolnod:

  • Kinek a véleményére adsz inkább? Ez nagyrészt orvosi kérdés, ezért egy orvos véleményét mindenképen érdemes kikérned.
  • Ha nem a természetes utat (szoptatást) választod, mi motivál ebben a döntésedben? Ha az egészségügyi vagy anatómiai problémáid miatt döntesz a tápszeres táplálás mellett, az rendben van. Ha azonban pusztán kényelmi szempontok vezérelnek, akkor lehet, hogy érdemes még gondolkodnod a dolgon, végső soron a pici egészsége a legfontosabb. Az, hogy a barátom/szomszédom/rokonom is tápszeren nőtt föl és egészséges, szintén nem jó érv, hiszen néhány példa alapján nem túl racionális dolog döntést hozni, ilyenkor próbálj még jobban utánanézni az érveknek és ellenérveknek.

És végül, bár Te szoptatod, mégsem dönthetsz egyedül egy ilyen fontos kérdésben, mindenképen meg kell beszélned a döntésedet a pároddal is.

Papa

Segíts rendbe tenni a lakást, hogy minden készen legyen majd mire megérkezik a kis jövevény és párod nyugodtan mehessen be a kórházba.

Baba receptek (6-12 hónap)

Amennyiben elég anyatejed van, gyermekednek az első 6 hónap során az anyatejen kívül nincsen szüksége más táplálékra, hiszen az anyatej tökéletesen fedezni a pici szükségleteit. A 6. hónaptól azonban lassan el lehet kezdeni adagolni egyéb ételeket is.Problémák a terhesség alatt – visszér és aranyér

A kismamák rémálma a visszér és az aranyér. Megszüntetni nem, enyhíteni azonban lehet a tüneteket.