Terhesség hétről hétre – Második trimeszter, 18. hét

Hétről hétre

Baba

Tovább gyarapodik a baba mérete, hossza a 18. héten már meghaladhatja a 20 cm-t, súlya elérheti a 200 grammot. Folytatódik a csontosodás folyamata és elkezd kialakulni a pici ujjlenyomata.

Mama

Ahogy növekszik a pocakod, az alvás is egyre nehezebbé válhat. Ezen sokat segíthet, ha sok párnát tartasz az ágyban, így könnyebben megtalálod a megfelelő pozíciót. Egy jótanács: lefekvés előtt mindig pisilj.

Figyelj a megfelelő mennyiségű magnézium bevitelre, ez a pici mellett Neked is jól jöhet az izomgörcsök enyhítésére. A rosszullétek mostanra minden bizonnyal elmúltak. A közérzetedben beállt pozitív változások hatására valószínűleg visszatér a szexuális vágyad. Amennyiben a terhességeddel nincs semmilyen probléma, a szexből nem lehet baj, persze a nyaktörő pózokat most érdemes ideiglenesen szüneteltetni, és olyan pózokat választani, ahol Te lehetsz felül.

Papa

Mostanra a pocak növekedése miatt egyre nyilvánvalóbb a terhesség ténye. Nem minden nő éli meg pozitív élményként a terhességgel járó alakváltozást, így a legfontosabb szabály, soha ne mondd a párodnak, hogy kövér! Abból semmi jó nem sülhet ki.

Különóra pro és kontra, avagy hogyan tanul a gyerek

Az utóbbi években nagyon nagy hangsúlyt kapott a gyerekek fejlesztése, taníttatása, különórákra járatása, stb. Ma egy szülő, nem azt kérdezi, hogy van-e szüksége az óvodás gyereknek nyelvtanulásra, hanem azt, hogy milyen intenzitással, és mikor kezdje.Fejlődési mérföldkövek: Járás

Az egyik legfontosabb mérföldkő a gyermek életében a járás elsajátítása. Nagyon fontos lépést tesz ezzel a pici a függetlenné válás rögös útján. Az egyik nap még csak a bútorokba kapaszkodva lépked, majd kis idő múlva magabiztos lépésekkel siet a karjaidba. Mikor kezdődik Az első néhány hónap nagyrészt azzal telik a baba számára, hogy az üldögéléssel, [...]