A terhességi cukorbetegség veszélyei

A terhességi cukorbetegséget komolyan kell venni, mert kezelés nélkül súlyos problémákat okozhat a gyermeknél és az anyánál is és akár a magzat halálával is járhat. Szerencsére ma már könnyen felismerhető és, bár nem gyógyítható, de az esetleges magzati károsodások kialakulásának esélye jelentősen csökkenthető.

A vércukorszint és az inzulin

A vérben keringő cukor szintjének szabályozásában a legfontosabb szerepet az inzulin nevű hormon játsza, melyet a hasnyálmirigy termeli. Inzulin hatására a cukor bejut a sejtekbe, ahol a sejtek számára energiát biztosít. Ha nincsen cukor vagy nincsen inzulin a vérben a sejtek károsodnak. Cukor inzulin nélkül is bejuthat a sejtekbe, de ilyenkor olyan melléktermékek képződnek melyek a sejtet mérgezik. Ha nincs (elég) inzulin a vérben akkor beszélünk cukorbetegségről.

Terhességi cukorbetegségről beszélünk, ha az inzulin hiányt a terhesség alatt fedezik fel. Ilyenkor az anya ugyan termel inzulint, mégis inzulin hiány alakul ki, mert a terhesség alatt jelentősen megnövekedik az inzulin szükséglet. Az inzulin igény növekedését a lepényi hormonok okozzák, amelyek rontják az inzulin hatékonyságát, ezért a normális vércukor szint fenntartására egyre több inzulint kell az anyának termelni. Ha erre valamiért nem képes a kismama szervezete, a cukorszint kezdetben étkezés után lesz magas, majd ha a hiány növekszik már az éhgyomori vércukor is elkezd emelkedni és a sejtekben méreg (aceton) szaporodik fel.

A méhlepény megfelelő működésére szintén nagyon sok cukor, így nagyon sok inzulin szükséges. A magzat is termel inzulint és mivel az inzulin igen nagy molekula, nem jut át a lepényen, ezért az anya és a magzat inzulinja nem keveredik. A magzat annyi inzulint termel, amennyire szüksége van ahhoz, hogy a normális vércukor szintjét fenn tudja tartani.

Az inzulinnal ellentétben a cukor csaknem gátlás nélkül jut át a lepényen, így ha az anya cukorbeteg, azaz vérében tartósan sok a cukor, akkor a magzatba is sok cukor jut át. A magzat ezért több inzulint fog termelni, hogy a saját vércukorszintjét a normális értéken tartsa. Mivel a magzat hasnyálmirigye egészséges, elegendően sok inzulint fog tudni termelni, hogy a vércukorszintje megfelelő legyen, ennek azonban később komoly ára lehet.

A terhességi cukorbetegség veszélyei

A kismamánál fennálló cukorbetegségnek számos káros következménye van:

  • Károsodik a lepény, mert az inzulin hiány hatására a sejtjei károsodnak, lepényelégtelenség lép fel, ezzel romlik a magzat oxigén és tápanyag ellátása. Súlyos esetben oxigénhiány léphet fel és a magzat méhen belül elhalhat.
  • A cukor (energia) túlkínálat következtében a magzat „hízik”, a terhességi cukorbetegség jellemző tünete “nagy magzat”. Ez a súlygyarapodás elsősorban a hasi szerveket érinti (nagy máj, lép) és a zsírfelszaporodás mellett főleg  víz felszaporodás (ödéma) lép fel. Az ödéma zavarja a szervek működését, valamint a nagyobb súlyú magzatnak több oxigénre lenne szüksége, de a lepényelégtelenség miatt erre nincs mód, ami tovább ront a helyzeten.
  • A magzat hasnyálmirigye “megszokja” a magas cukorszintet és jelentős inzulin túltermelés jön létre. Ha a lepény egyre rosszabb működése miatt a cukorbevitel is csökken, akkor a magzatban – a magas inzulinszint miatt – hirtelen leeshet a vércukor szint, így a magzat agya nem kap elég cukrot, ami károsíthatja az agyat, vagy a magzat méhen belül meg is halhat.
  • A korábban említett okból fellépő nagyobb magzati testméret miatt a pici sérülékenyebb lesz, szülés alatt könnyebben érheti károsodás, ennek megelőzésére gyakrabban kell császármetszést végezni.
  • A szülés után a magzatot a vércukor szint gyors csökkenése veszélyezteti: a cukortúlkínálat megszűnése miatt a magzati inzulin túltermelés eltünteti a vérből a cukrot, ezzel fennáll a súlyos agyi károsodás veszélye. A korábban említett okok miatt rossz múködésű belső szervek is számos gondot okozhatnak. Mivel a véralvadási faktorokat a máj termeli, ennek hibás működése esetén véralvadási zavar, legsúlyosabb formájában agyvérzés jöhet létre a csecsemőnél. A szív hibás működése következtében a magzat nehezen tud a megváltozott körülményekhez alkalmazkodni.
  • A jelentős, tárolt víz kiürülése miatt a szülés utáni súlyveszteség a szokásosnál lényegesen nagyobb lehet, ennek következtében azonban a vér besűrűsödik, ami mind a szívre, mind a májra fokozott terhelést jelent.

A fenti tünetek súlyosság a vércukorszinttel függ össze. Minél korábban ismerik fel és kezdik kezelni a kismama betegségét annál kevésbé lépnek fel ezek a szövődmények. Az inzulin felfedezése előtt az anyák egyharmada és a magzatok 80%-a nem élte túl a terhességet, ma, megfelelő szűrés és hozzáértő kezelés mellett az egészségesen születés esélye azonos a nem betegek esélyeivel!

Antioxidánsok és a meddőség

A női meddőség hátterében nagyon gyakran endometriózis, policisztás ovárium szindróma, petefészek ciszták, mióma, méhüregi elváltozások, kismedencei összenövések és ivarszervi fejlődési rendellenességek húzódnak meg. Nemrég azonban egy újabb lehetséges okot vetett fel a tudomány – az antioxidánsok hatását. Az eddig ismert okok mellett az antioxidánsok is okozhatnak meddőséget. Ezt állatkísérletek alapján állapították meg amerikai kutatók. Ez [...]Horoszkóp – Rák

A Rák jegyében született gyermek – horoszkóp