Bemutatkozás

Enikő vagyok, egy teljesen hétköznapi háziasszony, anya, aki egyben pedagógus is.

Szerencsés vagyok, mert nagycsaládban nőttem fel, egy négygyermekes házaspár második gyermekeként. Szüleim egyszerű, de nagyszerű emberek voltak. Gondozónőként dolgozó édesanyám a mai napig példaképem. Papó, a vízvezeték-szerelő a szememben mindig ezermester volt, tavalyi halála nagy űrt hagyott bennem. Egy józsefvárosi panel hetedik emeletén terelgettek, nevelgettek, óvtak minket. Szerény körülményeink ellenére mindenünk megvolt. Támogattak a tanulásban, az emberré válásban.

Szerencsés vagyok, mert  az ezredfordulón férjhez mentem egy csodálatos emberhez, aki mellett biztonságot és boldogságot találtam. Házasságunk kezdetén nagyon szerényen éltünk, ám napról napra, lépésről lépésre haladtunk előre az élet nagy társasjátékában, hol a fellegekben, hol a mélyben járva,  s ma már stabil körülmények között, kiegyensúlyozottan élünk.

Szerencsés vagyok, mert nap mint nap átélhetem az anyaság semmivel össze nem keverhető, mámorító érzését. 2006-ban, nagy várakozást követően megszületett kislányunk, Helga, majd legnagyobb örömünkre 2008-ban egy fiú-lány ikerpár szülei is lettünk. Zita és Vilmos 30 hétre születtek, így a kezdet kissé nehézkes volt, de hála a Jó Égnek ma már semmi nem látszik abból a rettegéssel telt első 6 hétből.

Szerencsés vagyok, mert azzal foglalkozom, amit szeretek. 2000 óta Szentendrén tanítok a Templomdombi Általános Iskolában, ahol jelenleg nyolcadikos osztályfőnök vagyok.

Ezekben a cikkekben a mindennapi életemben felmerülő kérdéseket, problémákat és az általam talált megoldásokat szeretném megosztani az olvasókkal. Nem szeretnék irányt mutatni, vagy oktatni. Mindössze le szeretném írni, hogy én hogyan csináltam, milyen nehézségekkel néztem szembe, és végül hova jutottam. Lehet, hogy valaki életében hasonló kérdések merülnek fel, és szívesen olvassa el egy kívülálló véleményét. Talán néhányuknak segíteni is tudok.

Remélem, hogy így lesz!

Szobatisztaság

Mikor jön el az ideje? A szobatisztaságra nevelés a szülőktől nagy türelmet igénylő hosszú folyamat lehet. Nincs általánosan elfogadott életkor, amikorra a babának szobatisztának kell lennie. Sokan az ülni tudó babákat már rögtön elkezdik a bilire szoktatni, mások sokkal türelmesebbek. Siettetni semmiképpen sem szabad a dolgot, hiszen a szobatisztaság elsajátítása nem csak testi, hanem lelki [...]Antibiotikum – adjunk a babának vagy ne?

A gyermekek és különösen a csecsemők immunrendszere még nem olyan fejlett, mint a felnőtteké és bármilyen meglepő az immunrendszer hatékonyságára jelentős hatással van a bélflóránk állapota. Az antibiotikumok azonban sajnos elég rossz hatással vannak a bélflórára…