Nyaralás babával – 10 egyszerű szabály

A baba születése utáni néhány hónapban legjobb ha a legtöbb időt otthon töltöd a picivel, azonban, ha nyugodt és nem sírós, akkor féléves korától már nyugodtan el lehet menni vele egy kisebb nyaralásra. Néhány egyszerű szabály betartásával a picivel töltött első nyaralás igazán felejthetetlen élmény lehet.

 1. Első alkalommal még csak néhány napos kiruccanást tervezz! Ezalatt kiderül, mennyire bírja a kicsi a szokatlan körülményeket. A távolabb élő nagyszülők meglátogatása például tökéletes alkalom egy első “nyaralásra”.
 2. Ne borítsd fel teljesen a kicsi napirendjét! Nekünk, felnőtteknek kellemes változatosságot jelenthet egy nyaralás okozta légkörváltozás, a megváltozott életritmus, egy kisbaba azonban az ismerős és rendszeresen ismétlődő napi szokások világában érzi magát biztonságban. Két éves kor alatti gyermekkel ezért ne menj városnéző körutazásra, fárasztó csillagtúrára, vagy “nomád” kempingezésre.
 3. A szálláshelyre lehetőleg délelőtt vagy koradélután érkezzetek! A picinek így estig lesz ideje megszoknia a hely illatait, színeit, hangjait és lecseng benne a kezdeti izgalom, ez pedig nyugodt éjszakát szavatolhat nektek.
 4. Mindigy legyenek ismerős tárgyak a baba közelében! Ezek nagyban megkönnyítik a picinek a környezetváltozás elviselését. Ez a tárgy lehet a kedvenc plüss állata, a takarója, vagy egy játéka.
 5. Lehetőség szerint válassz bababarát szálláshelyet! Így kevesebb csomaggal megúszhatjátok, ráadásul a személyzet is sokkal felkészültebb és türelmesebb lesz, ami egy kisbabával utazó családnál elengedhetetlen. Nincsen anná rosszabb, mint mikor a babasírástól idegessé váló személyzet a szülőket stresszeli.Általánosságban elmondható, hogy egy kemping nem ideális szálláshely kisbabával, de ha mégis kempingezni megyünk, itt még fontosabb, hogy bababarát kempinget válasszunk.
 6. Érkezés után vizsgáld át gondosan a szobát! Ellenőrizd a padlót, nem maradtak-e apró tárgyak a padlón, az ágy alatt, amiket lenyelhet a kisgyermek, nézd meg hol vannak konnektorok, veszélyes sarkokat, vezetékek. Tegyél el minden olyan tárgyat a baba által elérhető magasságból, ami veszélyes lehet, vagy amiben ő maga kárt tehet.Mindig legyen nálad egy tekercs ragasztószalag vagy ragtapasz, ezzel leragaszthatjod a konnektorokat, ajtókat, fiókokat vagy papírzsebkendőt, textildarabot ragaszthatsz az éles sarkokra. Kisgyermek esetén vigyél magaddal konnektordugókat (ők a ragasztószalagot már le tudják szedni).
 7. A kisgyermek a saját, megszokott ételeit kapja! Nem minden étterem van valóban felkészülve a gyermekekre, így a gyermekmenük sokszor túl zsíros vagy túl édes, alacsony tápanyagtartalmú egészségtelen ételek. Mingig legyen nálad bébiétel, vagy valami olyan étel amit könnyen meg lehet melegíteni, esetleg csak vizet, vagy valami köretet (rizst, tésztát) kell hozzá kérni.
 8. Mindig legyen nálad egy “úti patika” csomag! Ez legalább az alábbiakat tartalmazza:
  • sebtapasz
  • fertőtlenítőszer
  • lázcsillapító
  • lázmérő
  • orrcsepp
  • orrszívó
  • utazási hányinger elleni szer
  • hasmenés elleni ill. bérfertőtlenítő szer
  • székrekedés elleni szer
  • kenőcs bőrgyulladásra, leégésre
  • illóolajat tartalmazó rovar-, kullancs- ill. szúnyogriasztó
  • esetleg vízfertőtlenítő (Neomagnol tbl.)
  • a rendszeresen szedett gyógyszerek
 9. Légy óvatos, de készülj a rosszra is! Ha olyan helyre mentek, ahol a kisgyermek elbarangolhat, elveszhet (strand, nagy park) a fél szemed mindig legyen a gyereken, mert a már járó picik nagyon ügyesek az egyik pillanatról a másikra történő eltűnésben. Ha azonban mégis megtörténik a baj, rengeteg segíthet, ha a pici csuklóján, vagy a nyaktáskájában ott van a pici neve, a te telefonszámod, esetleg a szálláshely címe.
 10. Informálódj! Megérkezés után tájékozódj a gyermekorvosi rendelő, patika, ügyeletek elérhetőségéről.

Terhesség hétről hétre – Második trimeszter, 20. hét

A kicsi súlya elérheti a 280-300 grammot, hossza a 25 cm-t. Már érzékelheted, mikor alszik és mikor van ébren, utóbbi esetben sokkal többet mozog. Már hallja és figyeli a hangokat.Őssejt – fagyasszunk, vagy ne fagyasszunk

Manapság egyre több, őssejtekkel végzett kutatásról hallani. Bár rengeteg még a kérdés az őssejtek felhasználásával kapcsolatban, mégis úgy tűnik ígéretes iránya ez az orvostudomány fejlődésének. Ennek azonban komoly ára van…